Plasproblemen kunnen ongerustheid veroorzaken

Plasproblemen en urineverlies

Plasklachten zoals een abnormale aandrang tot plassen, ’s nachts plassen, moeilijk plassen en ongewenst urineverlies zijn vervelende problemen die in het dagelijks leven voor ongemak en onzekerheid kunnen zorgen.

Onzekerheid, schaamte en angst voor “erger”

Mensen die er last van hebben staan kunnen zich beperkt voelen in hun doen en laten terwijl ze vaak nog volop in het leven. Slechts een derde van de mensen met plasproblemen bespreekt dit met een huisarts. Het gesprek met de huisarts, over urineverlies en plasproblemen, valt velen dan ook zwaar.

Mensen die er last van hebben staan vaak nog volop in het leven en kunnen zich beperkt voelen in hun doen en laten. Ook een gesprek met de huisarts valt velen zwaar; slechts een derde van de mensen met plasproblemen bespreekt dit met een huisarts.

Bij mannen

Wanneer mannen last krijgen van plasproblemen en ongewenst urineverlies, bijvoorbeeld in de vorm van nadruppelen, wordt door hen vaak de relatie gelegd met prostaatklachten. Vanaf het 30e levensjaar begint de prostaat bij de meeste mannen onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron langzaam te groeien. Bij 30% van de mannen zal in de loop van hun leven een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Meestal gebeurt dit vanaf het 50e levensjaar. Een vergrote prostaat kan de plasbuis afknellen of blokkeren waardoor de urinestraal zwakker wordt en het lastiger wordt om de blaas (volledig) te legen. In dat laatste geval zorgt de achtergebleven urine steeds weer voor nieuwe aandrang die met name ’s nachts plaatsvindt. Dit kan leiden tot een verstoorde nachtrust waardoor je de volgende dag minder uitgerust bent. Om er zeker van te zijn dat jouw prostaat goedaardig vergroot is, is het noodzakelijk om dit door een huisarts of medisch specialist te laten vaststellen.

Veel mannen schamen zich voor hun klachten of denken dat het normale problemen zijn die bij het ouder worden horen, waar niets aan gedaan kan worden. Echter is er een zelfzorgbehandeling beschikbaar die de klachten kan verminderen. Bij twijfel is het verstading om je huisarts te raadplegen.

Bij vrouwen

Ook bij vrouwen kunnen schaamte en onzekerheid beperkend werken op het onderhouden van sociale contacten uit angst dat anderen merken dat men last heeft van urineverlies. Soms maken vrouwen zich ongerust als zij opeens plasklachten hebben die ze niet kunnen plaatsen. Vrouwen die de overgang naderen hebben vaak last van ongewenst urineverlies, bijvoorbeeld als ze lachen, niezen of iets zwaars optillen.

Ook jonge zwangere vrouwen kunnen tijdens of na hun zwangerschap last hebben van ongewenst urineverlies. Voor veel vrouwen komt dit als een complete verrassing en kan dit een bron van angst, onzekerheid en schaamte zijn. Dit is echter in veel gevallen niet nodig. De meeste vormen van urineverlies zijn namelijk gemakkelijk te verhelpen met zelfzorgbehandelingen. Ook hier geldt dat wanneer je twijfeks hebt dat het dan verstandig is om naar je huisarts te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Verlies je urine bij activiteiten zoals hoesten, tillen, vrijen, sporten en lachen? Moet je ’s nachts vaak uit bed om naar het toilet te gaan? Zoek je eerst uit of en waar er in een horecagelegenheid of sportaccommodatie een toilet te vinden is?

In Nederland hebben circa 3,5 tot 5 miljoen mensen last van plasproblemen zoals ongewenst urineverlies, overmatig vaak plassen, nachtelijk plassen en een sterke aandrang tot plassen. Je staat hierin dus niet alleen. In veel gevallen zijn de plasklachten eenvoudig te verhelpen en zijn de oorzaken voor plasproblemen niet iets waar je je ongerust over hoeft te maken. Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon kunnen al een goede eerste stap zijn om urineverlies en plasklachten te verminderen. Vermijd koffie en alcohol; deze prikkelen de blaas waardoor je vaker moet plassen. Ook kunt je de bekkenbodemspieren trainen. Dit doe je door de spieren aan te spannen waarmee je een ‘denkbeeldige’ plas moet ophouden en weer los laat.

 

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief