Urine kan vele kleuren hebben

Urine kan vele kleuren hebben

Ons lichaam produceert ongeveer zo’n 2 liter urine per dag (afhankelijk van hoeveel je overdag drinkt). De kleur van gezonde urine is helder en lichtgeel. Maar wat zegt de kleur van je  urine over je gezondheid?

Een volwassen persoon plast ongeveer tussen de drie tot acht maal per dag. Die urine is meestal lichtgeel tot goudgeel van kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door een kleurstof die ons lichaam zelf produceert, altijd in dezelfde hoeveelheid. Wanneer je veel drinkt dan wordt deze kleurstof meer aangelengd dan wanneer je weinig hebt gedronken. In dat laatste geval zal je urine donker geel van kleur zijn. Maar je urine kan ook bruin, rood of paars van kleur zijn.

De kleur van uw urine en je gezondheid?

Troebel van kleur

Troebele of schuimende urine kan wijzen op een infectie aan de urinewegen of een blaasontsteking, zeker wanneer je ook last heeft van pijn bij het plassen (branderig gevoel), en wanneer je heel vaak kleine plasjes moet doen.

Wit van kleur

Het hebben van witte urine is in principe onschuldig. Bij een hoge hoeveelheid aan zouten in de urine kan deze een witte kleur krijgen. Zoals gezegd is dit in principe niet gevaarlijk, maar het kan wel irriteren en in sommige gevallen kan het nierstenen veroorzaken. Maar ook door een lek in ons lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren kan zorgen voor witte urine.

Bruin van kleur

Heeft je urine een bruine kleur, dan zou dit kunnen duiden op een leverontsteking. Heeft je urine een bier-bruine kleur dan kan dit een teken zijn van geblokkeerde galwegen of hepatitis.

Zwart van kleur

Zwarte urine komt bijna niet voor. Huidkanker patiënten kunnen deze kleur urine hebben, doordat er melanine wordt uitgescheiden via de urine. Ook de stofwisselingsziekte Ochronose kan zorgen voor urine met een zwarte kleur.

Grijs van kleur

Urine met een grijze kleur zou kunnen wijzen op beginnende nierstenen. Wanneer je hebt geconstateerd dat je urine grijs van kleur is en je hebt pijn of een branderig gevoel bij het plassen, dan adviseren wij je om naar je huisarts te gaan.

Rood van kleur

Het eten van overheerlijke rode bietjes of rode kool kan de urine rood kleuren. Deze kleur is dus niet altijd reden om je zorgen te maken. Echter, wanneer de urine voor langere tijd rood is, dan zou dit kunnen wijzen op bloed in de urine. Dit zou kunnen wijzen op een blaas- of nierstenen, een blaas- of niertumor of een cyste. De meest voorkomende oorzaak van rode urine is een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Ook bij sikkelcelziekte of hydronefrose kan de urine rood kleuren. Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is, is niet per definitie zorgwekkend. Maar ook hier adviseren wij om je huisarts te raadplegen.

Paars van kleur

Wanneer de urine wat paars/rood van kleur is, kan dit duiden op een stofwisselingsziekte. Ga in ieder geval even voor controle langs bijvje huisarts bij:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • Bloed in de urine (langere tijd).
  • Witte, troebele urine (langere tijd).
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief