Urine kan vele kleuren hebben

Urine kan vele kleuren hebben

Ons lichaam produceert ongeveer zo’n 2 liter urine per dag (afhankelijk van hoeveel u overdag drinkt). De kleur van gezonde urine is helder en lichtgeel.

Echter er zijn een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op deze kleur, zoals bijvoorbeeld veranderingen in ons eetpatroon of het gebruiken van bepaalde medicijnen.

Een volwassen persoon plast ongeveer tussen de drie tot acht maal per dag. Die urine is meestal lichtgeel tot goudgeel van kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door een kleurstof die ons lichaam zelf produceert, altijd in dezelfde hoeveelheid. Wanneer u veel drinkt dan wordt deze kleurstof meer aangelengd dan wanneer u weinig heeft gedronken. In dat laatste geval zal uw urine donker geel van kleur zijn. Maar uw urine kan ook bruin, rood of paars van kleur zijn. En wat zegt die kleur van uw urine over uw gezondheid?

Troebel van kleur
Troebele of schuimende urine kan wijzen op een infectie aan de urinewegen of een blaasontsteking, zeker wanneer u ook last heeft van pijn bij het plassen (branderig gevoel) en wanneer u heel vaak kleine plasjes moet doen.

Wit van kleur
Het hebben van witte urine is in principe onschuldig. Bij een hoge hoeveelheid aan zouten in de urine kan deze een witte kleur krijgen. Zoals gezegd is dit in principe niet gevaarlijk, maar het kan wel irriteren en in sommige gevallen kan het nierstenen veroorzaken. Maar ook door een lek in ons lymfestelsel naar de urinewegen of de nieren kan zorgen voor witte urine.

Bruin van kleur
Heeft uw urine een bruine kleur dan zou dit kunnen duiden op een leverontsteking. Heeft uw urine een bier-bruine kleur dan kan dit een teken zijn van geblokkeerde galwegen of hepatitis.

Zwart van kleur
Zwarte urine komt bijna niet voor. Huidkanker patiënten kunnen deze kleur urine hebben doordat er melanine wordt uitgescheiden via de urine. Ook de stofwisselingsziekte Ochronose kan zorgen voor urine met een zwarte kleur.

Grijs van kleur
Urine met een grijze kleur zo kunnen wijzen op beginnende nierstenen. Wanneer u hebt geconstateerd dat uw urine grijs van kleur is en u heeft pijn of een branderig gevoel bij het plassen dan adviseren wij u om naar uw huisarts te gaan.

Rood van kleur
Het eten van overheerlijke rode bietjes of rode kool kan de urine rood kleuren. Deze kleur is dus niet altijd reden om u zorgen te maken. Echter wanneer de urine voor langere tijd rood is dan zou dit kunnen wijzen op bloed in de urine. En dit zou kunnen wijzen op een blaas- of nierstenen, een blaas- of niertumor of een cyste. De meest voorkomende oorzaak van rode urine is echter een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Ook bij sikkelcelziekte of hydronefrose kan de urine rood kleuren. Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is is niet per definitie zorgwekkend. Maar ook hier adviseren wij uw huisarts te raadplegen.

Paars van kleur
Wanneer de urine wat paars/rood van kleur is, kan dit duiden op een stofwisselingsziekte. Ga in ieder geval even voor controle langs bij uw huisarts bij:
• Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
• Bloed in de urine (langere tijd)
• Witte, troebele urine (langere tijd)

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief