zere schouder en nu ook arm

  • #1

    hallo, ik heb al zo'n 2 weken erg last van mijn schouder, het doet erg zeer tussen de botten, en het straalt uit op het bot, mijn arm doet nu ook erg zeer, net of er stroom stootjes doorheen gaan, bij beweging, ik doe nu steeds meer met mijn andere arm maar daar begin ik nu ook last van te krijgen, het is erg vervelend, zelfs een snee brood smeren doet al zeer, wie herkent dit en weet wat je er tegen kunt doe

    Reageer
    #2

    Een slijmbeurs ligt op plaatsen waar meerdere structuren zijn gelegen die tegengestelde bewegingen maken. Enkele voorbeelden van slijmbeurzen zijn die bij de schouder, elleboog en de knie. Op deze plaatsen moet de huid vrij over het daaronder gelegen gewricht kunnen bewegen. Een slijmbeurs is gevuld met een laagje smeervloeistof, waardoor de structuren die aan weerszijden van de slijmbeurs liggen vrijwel zonder wrijving kunnen verschuiven. De meeste slijmbeurzen liggen tussen (spier)pezen en bot, pezen en banden of twee pezen. Een slijmbeursontsteking komt dan ook regelmatig voor in combinatie met een peesontsteking. De meest voorkomende slijmbeursontsteking ten gevolge van overbelasting is die van de zogenaamde bursa subacrominalis (=bursa subdeltoïdea) op de schouder. De klachten komen overeen met de klachten behorend bij een peesontsteking en een slijmbeursontsteking van deze slijmbeurs gaat ook vaak samen met een peesontsteking van de schouderspieren. De pijn kan ontstaan of toenemen bij het naar het lichaam brengen van de arm (dan komt de slijmbeurs klem te zitten) en bij het opzij brengen van de arm, de zo genaamde 'painfull arc' (in de beweging is een bepaalde hoek aanwezig waar er pijn ontstaat, terwijl er in een eerder of later stadium van het bewegingstraject geen pijn is). Ook bij het krachtig aanspannen van de spier die de arm opzij brengt kan er pijn ontstaan. Het op de arm liggen kan pijnlijk zijn. Ook bij een slijmbeurs is de aanwijsbare oorzaak vaak overbelasting of trauma, zoals bij het trekken en duwen van zware voorwerpen, het boven de macht werken, etc. Ook kunnen de klachten ontstaan na gedwongen rust (mitella, gipsspalk). In beide gevallen ontstaat er in de wand van de slijmbeurs een ontstekingsproces, waardoor de productie van de smeervloeistof toeneemt en ontstaat er een gezwollen en gespannen slijmbeurs, meestal gecombineerd met andere ontstekingsverschijnselen (warmte, pijn, gestoorde functie). Een slijmbeursontsteking kan chronisch of acuut zijn.

    Acute slijmbeursontsteking: de pijn is plotseling ontstaan in de bovenarm en deze neemt sterk toe in de loop van een of enkele dagen. Slapen op de aangedane zijde is (te) pijnlijk. Een enkele keer is uitwendige zwelling en/of roodheid zichtbaar. De genezing van een acute slijmbeursontsteking gaat spontaan na weken tot maanden. De arts kan een injectie geven met een ontstekingsremmend middel in combinatie met een pijnremmend middel.

    Chronische slijmbeursontsteking: het ontstaan van de klachten is niet altijd duidelijk. Soms gaat een trauma aan de klachten vooraf, soms lijken de klachten spontaan te zijn ontstaan. Bijna elke keer is er een 'painfull arc'. Indien de slijmbeursontsteking chronisch is kunnen er kalkneerslagen in de slijmbeurs ontstaan. Een chronische slijmbeursontsteking reageert over het algemeen goed op een injectie met pijnstillende middelen meestal gecombineerd met ontstekingsremmende middelen. Wanneer de therapie niet aanslaat en indien er verkalkingen zijn kan de arts overwegen de slijmbeurs door middel van een operatie weg te (laten) halen.

    U kunt het beste rust houden met de aangedane arm, maar geen absolute rust.
    Regelmatige ijsapplicaties 3 maal daags gedurende 15 minuten. Let op; indien u een cold-pack gebruikt kunt u het beste een vaatdoek of iets dergelijks tussen de cold-pack en de huid doen om brandblaren te voorkomen. Momenteel wordt geadviseerd om in een plastic zakje wat ijsklontjes te doen tesamen met wat water en dat ongeveer 20 minuten op de pijnlijke plek te leggen.
    Wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen: De fysiotherapeut kan u helpen de klachten te verminderen. Hierbij kunt u denken aan een stukje voorlichting. Om de genezing te bevorderen kan de fysiotherapeut u behandelen met bijvoorbeeld laser, ijsapplicaties of ultrageluid. Belangrijke aandachtspunten zijn:
    Voorkom de klachten door de oorzaak ervan (proberen) te vinden.
    Probeer zoveel mogelijk de andere arm te gebruiken en de aangedane arm rust te gunnen
    Absolute rust is niet noodzakelijk!
    Begin niet te vroeg met (zware) belastingen voor de schouder en bouw de belastingen zeer geleidelijk op.

    Reageer
    #3

    Bij mij is dat ook zo begonnen maar op de duur kreeg ik een voos gevoel in mijn vingers. En mijn hand voelt ook altijd héél koud aan. Ik kan mijn arm wel bewegen, maar als ik bv . mijn jas moet aandoen of een zijdelingse beweging moet maken is die pijn er elke keer terug. Op den duur kon ik 's nachts niet meer slapen want het minste dat ik mij op die schouder draaide, werd ik wakker.
    Ik heb dan ook 3 cortisone spuiten (eigenlijk ben ik daar niet voor) gekregen en dan is de pijn wel aanzienlijk wat verminderd.

    Reageer
    #4

    Ik ben al sinds een jaar of 2 aan het sukkelen met een slijmbeursontsteking in de schouder. De hele mikmak al gehad : van fysio tot aan inmiddels 8 injecties, diverse soorten medicijnen tot aan morfine toe, echos maken, etc etc. Dacht er vanaf te zijn, totdat ik na een operatie een acute slijmbeursontsteking in mijn linkerschouder kreeg!! Werkelijk ondraaglijke pijn terwijl ik toch een hele hoge pijngrens heb. 8 febr a.s voor de zoveelste keer injecties krijgen, maar ik zie het somber in. Denk dat als het op deze manier doorgaat, ik over niet al te lange tijd deels afgekeurd wordt. En daar zit ik niet op te wachten. Ben benieuwd wat mijn orthopeed nog aan oplossingen kan aandragen.
    Ik denk dat het bij iedereen verschillend is hoe het lichaam erop reageert. Rust doet een heleboel, maar is abosluut niet zaligmakend...

    Reageer
    #5

    Ik heb al een aantal posts op dit forum gezet.
    Ik werk als fysiotherapeut en echografist in een praktijk in hoorn waar we gespecialiseerd zijn in het behandelen en diagnosticeren van pijn rond gewrichten. We krijgen veel verwijzingen van huisartsen en de meest gediagnosticeerde klacht, de slijmbeursontsteking, is het minst vaak aanwezig. In onze jarenlange praktijkvoering hebben we nu 2 maal een "echte" slijmbeursontsteking gezien. De meeste `slijmbeursontstekingen` zijn slecht behandelde peesirritaties. Vaak als gevolg van een instabilitiet in het betreffende gewricht of de keten.
    Helaas worden veel van deze klachten dus als slijmbeurs ontsteking aangemerkt en zodoende ook behandeld. Meestal met een injectie in de slijmbeurs. Als deze slijmbeurs dus geisoleerd het probleem vormt zou zo´n injectie zeker uitkomst bieden. Echter zijn deze injecties vaak niet effectief omdat de slijmbeurs dus niet het probleem is.

    Ons advies: Laat eens onderzoek uitvoeren met behulp van echografie. Een toepassing die steeds makkelijker bereikbaar is omdat de beroepsgroep fysiotherapie steeds meer opgeleid worden in het gebruik hiervan.

    Ook orthopedisch artsen (anders dan de ortopeed, of orthopedisch chirurg)kunnen u verder helpen.

    Taksen: Fysiotherapeut/Echografist

    Reageer
    #7

    ik heb dat ook bij mij doet het ook erg zeer!
    weet iemand wat jer er tegen kunt doen?

    Reageer
    #8

    Na een ongeval had ik pijn en aan mijn schouder en kreeg regelmatig uitvallen aan mijn schouder en een beperking in de bewegingen Heb meerder onderzoeken gehad en kreeg elke keer te horen stres niks aan de hand. Na jarenlage pijn en beperkingen en fisio liet mijn nieuwe huisarts een echo maken en er bleek een gigantische ontsteking in mijn slijmbeurs te zitten. Ik heb een injectie gehad, maar ik loop al 14 jaar met een chronische slijmbeursontsteking. Ik wil heel graag wel eens van die pijn af. Heeft er iemand ervaring met een operatie bij een chronische slijmbeursontsteking?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo Linda,

    het is al een tijd geleden dit forum maar kan ik je nog een vraag stellen?

    Met vriendelijke groet,

    Kris

    Reageer
Reageer op: zere schouder en nu ook arm


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief