Zo kun je merken dat je lever aan het vervetten is

Zo kun je merken dat je lever aan het vervetten is

Leververvetting is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld. Hierbij slaat de lever steeds meer vetten op. Wanneer er niets aan gedaan wordt, kan er uiteindelijk leverfalen ontstaan. Dit kan levensbedreigend zijn. Hoe kun je merken dat je lever aan het vervetten is?

Wat is leververvetting?

Leververvetting, ook wel steatosis genoemd, is een opbouw van vet in de lever. De levercellen bevatten normaliter een klein beetje vet. Als er iets misgaat in die vetstofwisseling, kan de lever steeds meer vet gaan opslaan in de levercellen. Met het vet worden van de lever als gevolg. De lever maakt allerlei stoffen die voor het lichaam giftig zijn onschadelijk. Wanneer de lever vervet is, dan kan de lever haar functie niet goed meer uitoefenen.

Wanneer er niets aan gedaan wordt, dan zal de lever verder vervetten. Twintig procent van de mensen die langere tijd leververvetting hebben, krijgt uiteindelijk hepatitis. Hepatitis is een ontsteking van de lever die uiteindelijk littekenvorming in de lever kan veroorzaken. Dit heet leverfibrose, wat op termijn weer kan leiden tot levercirrose. Hierbij is er ernstige schade aan de lever die op den duur tot leverfalen kan leiden. Dat kan levensbedreigend zijn en een levertransplantatie is dan nog de enige behandelmogelijkheid.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van leververvetting zijn:

 • Overgewicht
  Het hebben van overgewicht en obesitas zorgt voor een vergrote kans op meer vet in de lever. Vooral mensen met veel vet rond hun middel en heupen hebben een groter risico op vervetting van de lever.
 • Diabetes mellitus type 2
  Diabetes type 2 hebben vaker leververvetting, dit doordat bij diabetes de bloedsuiker langdurig hoog kan zijn. De lever zet dan het teveel aan suikers om in vetten, die in de levercellen komen. Met vervetting van de lever als gevolg.
 • Chronisch alcoholgebruik
  Een lange periode van veel alcohol drinken kan een ontsteking van de levercellen geven. De ontstoken levercellen werken minder goed waardoor de vetstapeling erger wordt en er een chronische ontsteking van de lever ontstaat. Dit leidt weer tot leverfibrose en uiteindelijk kan de lever er ernstig door beschadigen.
 • Metabool syndroom
  Het metabool syndroom treedt vooral op bij mensen met (ernstig) overgewicht, en Diabetes mellitus. Mensen met het metabool syndroom hebben vaker een verstoorde vetstofwisseling en daardoor meer kans op leververvetting.

Het metabool syndroom is een combinatie van een:

 • Een verhoogde bloeddruk.
 • Verhoogd triglyceridengehalte in het bloed.
 • Taille die bij mannen breder is dan 102 cm bij vrouwen breder dan 88 cm.
 • Laag HDL-cholesterol.
 • Een verhoogd bloedsuikergehalte.

Minder vaak voorkomende oorzaken van leververvetting zijn:

 • Een tekort aan koolhydraten, vetten en eiwitten.
 • Bepaalde medicijnen die de leverfunctie kunnen verstoren.
 • Als complicatie bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Vooral wanneer de aandoening behandeld wordt met Prednison.
 • Een zeer zeldzame en acute vorm van leververvetting kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Dit wordt zwangerschapssteatose genoemd en het is een zeer ernstige vorm van leververvetting die zowel voor moeder als kind erg gevaarlijk kan zijn. De klachten verdwijnen meestal gelijk na de bevalling.

Signalen van leververvetting

In de meeste gevallen veroorzaakt leververvetting vage klachten. Waar kun je een leververvetting dan toch aan herkennen?

 • Vermoeidheid
  Sommige mensen hebben in een vroeg stadium al last van vermoeidheid of van (vage) pijn rechts bovenin de buik.
 • Verschillende klachten
  Bij 1 op de 5 mensen met leververvetting ontstaat een ontsteking van de lever. Wanneer dit is ontstaan kunnen er verschillende klachten voorkomen, waaronder chronische vermoeidheid, een algeheel ziektegevoel en soms jeuk.
 • Geelzucht
  Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.

Aangezien de klachten soms erg vaag zijn, wordt leververvetting vaak bij toeval ontdekt. Dat kan zijn tijdens een onderzoek bij (buik)klachten.

Diagnose

In de meeste gevallen is bij leververvetting de lever meestal iets vergroot. Wanneer iemand op de lever drukt, dan is dat pijnlijk. De huisarts zal dit tijdens een lichamelijk onderzoek dan ook onderzoeken. Bloedonderzoek laat meestal normale tot licht verstoorde bloedwaarden zien. Daarnaast kan er door middel van een echo ook aangetoond worden dat de lever vervet is. Soms, vooral om vast te stellen of de lever beschadigd raakt als gevolg van de vervetting, kan een biopt worden verricht.

Kun je de lever herstellen?

In de meeste gevallen kan de lever zich weer herstellen. Dat kan wanneer je er op tijd bij bent, dan kan de lever zichzelf repareren. Echter, daar moet wel wat voor gedaan worden. Een leververvetting is in de meeste gevallen om te keren door veranderingen in leefstijl.

 • Als langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot de leververvetting, dan is het belangrijk om te stoppen met drinken. Of in ieder geval drastisch te minderen.
 • Heb je diabetes mellitus, dan is het belangrijk de medicijnen goed te gebruiken en gezond te leven. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker in uw bloed niet meer te hoog is.
 • Heb je een hoge bloeddruk of veel vetten in je bloed, bespreek dan de aanpak met uw huisarts.
 • Is overgewicht de oorzaak, dan is het belangrijk om af te vallen. Daarbij zijn beweging en gezonde voeding heel belangrijk. Verminder je gewicht langzaam.
 • Zijn medicijnen de oorzaak, dan moet je samen met je arts zoeken naar een vervangend medicijn dat minder vetstapeling veroorzaakt.

Er bestaat tot op heden nog geen medicijn dat de lever doet ontvetten. Hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan.

Tot slot

Pak je de oorzaak niet aan? Dan gaat de leververvetting gewoon door. Het gevolg is dat er op de plaats van de ontstoken, beschadigde levercellen littekens komen. Er kan dan, vooral bij alcoholgebruik, verschrompeling van de lever (levercirrose), ontstaan en soms leverkanker.

 

Bronnen: mlds.nl, patient1.nl en maagdarmlever.nl

Delen:  
31 reacties op “Zo kun je merken dat je lever aan het vervetten is
 1. kan je ook pijnen hebben in knieien en benen

  kan je dat ook krijgen van veel gebruik van chocolade?

  Geschreven door DIT op
 2. Ik heb ziekte van Crohn. Door de medicijnen is mijn lever serieus vervet en vergroot. Het wordt wel opgemerkt door artsen maar tot op heden heeft er nog niet ene maatregelen genomen.

  Geschreven door Móshù op
 3. Weleens gehoord van glucose-fructose?
  Kijk dan eens op de verpakking van voedingsmiddelen of op vleeswaren .
  Er is bijna niets meer te vinden waar die “rotzooi” niet in zit.
  Glucose-fructose is een zoetstof die in bijna alle voeding verstopt zit. Het klinkt onschuldig maar het is net als suiker een sluipmoordenaar. Mijd het.
  Het is een van de belangrijkste oorzaken van leververvetting en daardoor ziekmakend. Wetenschappelijk onderzoek heeft allang aangetoond dat de lever deze zoetmaker niet goed kan afbreken en als vet opslaat. Zoek naar items over glucose-fructose en aanverwante “zoetmakers” op internet en je krijgt een grote afkeur van deze “troep”. Onze overheid zal het een zorg zijn dat het overal in zit evenals onze
  gezondheids instanties. Er wordt tenslotte flink verdiend aan zieken.
  Van gezonde mensen kan de geneeskunde en de farmacie niet bestaan.
  Maak zoveel mogelijk eten van verse produkten
  en mijd suiker. Je wordt er gezonder van en hebt minder kans op obesitas, diabetes en levervetting.

  Geschreven door Hans op
  • Goedzo… Ikzelf probeer weinig bewerkte voeding te eten. Meest groente en fruit, liefst ook nog biologisch. Eet hooguit drie keer per week vlees en geen vleeswaren.

   Geschreven door Bea op
   • Bij mij ook niet. Ik heb door een medicijnvergiftiging leverontsteking gekregen. Ik heb erg veel klachten. Pijn in de zij misselijk vermoeid. Bij toeval is ook nog een bloedvaten gezwel dat groeit gevonden maar ze doen er niets aan.

    Geschreven door jessie4 op
    • Nee Jessie, niet “zij””, maar jij molet er iets aan doen.
     Ga vegetarisch leven en maak je nuttig en stort je in een hobby
     wees vriendelijk voor mens en dier en plant.

     Geschreven door Anoniem op
     • Hoe kan jij nu iemand beoordelen als je die persoon niet eens kent!

      Geschreven door Jenny op
     • Wees dan laf om met anoniem te ondertekenen. Stort je in een hobby, wees vriendelijk voor mens en dier en plant??????????!!!!!!!!
      Wie zegt dat Jessie4 dat allemaal niet doet. Ik zou zeggen reageer op wat er staat en zeg niets over dingen waar je niks vanaf weet!!! Ik ben het helemaal met Jenny eens.
      Het is zo makkelijk allerlei dingen te roepen die slaan als een tang op een varken.
      Wees vriendelijk voor mens en dier en plant. Anoniem kan niet niet eens vriendelijk reageren op Jessie4. Die veroordelingen zijn totaal nergens op gebaseerd.
      Denk zelf eerst eens na voordat je iemand veroordeelt die je niet kent en waar je niets van weet. Zó gemakkelijk en dan ook nog anoniem willen blijven.
      Verspilde energie eigenlijk om het commentaar van ANONIEM te lezen.
      Dat doe ik alleen om Jessie4 een hart onder de riem te steken. Trek je niets aan van zulke nietszeggende prietpraat!!!

      Geschreven door Monique op
    • Eet plantaardig je leven zal veranderen geloof me. Er zijn dokters in Amerika die daar heel erg mee bezig zijn. Dokter Michael Gregor.Met zijn book HOW NOT DO DIE. Te koop online. Veel succes!

     Geschreven door Ingrid op
   • Verzadigde vetten suikers cola en heel veel zout is super en super gezond,..
    Tegenover sinaasappels spuiten en biefstuk dat is het grootste gif ook vooral sinaasappels.
    Ieuwww moet ik niets van weten.

    Geschreven door Anoniempje op
    • Verzadigde vetten,Suikers,Cola,en heel veel zout……SUPER GEZOND?
     Anoniempje….dat kan toch niet serieus bedoeld zijn?

     Geschreven door Oma op
  • glucose/fructose is geen zoetstof; het is hetzelfde als suiker.

   Geschreven door wim sp. op
   • Precies, glucose/fructose is suiker!
    Schrijf niet iets als je er niks vanaf weet, lees je dan eerst in voordat je reageert!

    Geschreven door Monique op
    • hahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahaha hoe dom kan je overkomen, is totaal niet hetzelfde dus neem je eigen advies ten harte XD

     Geschreven door ligdubbel op
 4. Het is misdadig dat de overheid meewerkt aan de leververvetting omdat het economisch meer oplevert als mensen ziek zijn. De wereld op zijn kop, in plaats dat we beschermd worden door de overheid stelt die ons juist bloot aan welvaartziekten. Ach, ik wist dat al zo lang.

  Geschreven door catherina op
  • Groot gelijk alles draad om geld! Als het maar op brengt. De rest is niet belangrijk. Maar er is hoop!!! Mensen beginnen het te begrijpen en we moeten er allemaal naar streven en niet mee te doen aan de grote industrie die ons vergif voorschotelt! Inderdaad de overheid doet er ook aan mee!!

   Geschreven door Ingrid op
 5. Je kunt hierin voor jezelf best wat betekenen. Eet zo biologisch mogelijk, vermijd roken en alcohol. Daarnaast hoef je in veel gevallen geen medicijnen te gebruiken, die schadelijk zijn voor de lever.

  Geschreven door _87_ op
 6. Het is verbazingwekkend hoe nonchalant er tov deze aandoening wordt gereageerd. Bijna 2 jaar geleden werd in het ziekenhuis gezegd dat lever aan het vervetten is…verdere reactie? Niets.
  Goed dat dit artikel wordt gepubliceerd, mensen moeten zich bewust worden van risico’s.

  Geschreven door Highfield op
 7. Hoi ik heb diabetis type2 heb hart ritme storing en te hoge gloresterol en hoge bloeddruk daar kryvg ik medicatie allemaal voor sik 12 tabl pd nu is myn lever vergroot zeggen ze ..maar heb waar ergens by de maag zeggen ze een vet built maar niks tezien via de echo ..kan dat .ze zien alleen dat de leververgroot is….heb sinds kort ook nu lacttose tollerantie er by heeft dat allemaal t elkaar te maken de doktor zeg alles is goed ..mag alleen geen melk eiwitte meer ..heb er niks voor gekregen

  Geschreven door Tonia op
  • Ik was waar jij bent. Sinds ik over ben gegaan op koolhydraatarm eten is ook mijn Colitus Ulserosa, maar zeker ook mijn lactose tolerantie weg. De suikers geven ontstekingen in je aderen (gevolg=hoog Cholesterol) en je darmen (gevolg=Crohn en Colitus Ulserosa). Je lichaam reageert daarop door Cholesterol aan te maken en de binnenkant van je aderen daarmee te bekleden om de ontstekingen tegen te gaan. De ontstekingen in je darmen zorgen voor de Lactose intolerantie. Stop met de suiker en al na 3 weken merk je (ik in elk geval wel) al sterke verbetering.

   Geschreven door Wolvin op
   • Klopt helemaal! Had diabetes en hoge bloeddruk. Door koolhydraatarm te eten maar wel vetten te blijven gebruiken ben ik van beide genezen en daarnaast ook nog eens meer dan 30 kg afgevallen. Voel mij een ander mens en heb totaal geen last meer van mijn lactose intolerantie! Behalve als ik eens zondig en suiker gebruik dan merk ik het gelijk.

    Geschreven door Keer het om op
  • Breng eens n bezoekje aan n orthomoleculaire arts zou ik zeggen. Heb ik ook gedaan en voel me na drie weken al n stuk beter. Heb verschillende supplementen gekregen voor n betere werking van de alvleesklier en de lever. Zeg niet dat het bij iedereen werkt, maar wilde toch even de tip doorgeven.

   Geschreven door Willemien op
 8. Nu komen we gelijk op fructose, ook wel levulose of vruchtensuiker genoemd. Het wordt gebruikt als suikervervanger en is 173 keer zoeter dan suiker (glucose is zo’n 75 keer zoeter dan suiker). Fructose zit in fruit, zij het in kleine hoeveelheiden. Grote hoeveelheden zijn – net als met alles – niet goed voor je.

  Er zijn vermoedens dat langdurige hoge inname van fructose, meestal als gevolg van consumptie van al dan niet “verborgen” suikers, leidt tot metabool syndroom,insulineresistentie, obesitas, leververvetting, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen (waaronder hypertensie, hartinfarct, dyslipidemie.[6][7] Bij normaal gebruik van sucrose en fructose zijn echter volgens een onderzoeksoverzicht uit 2013, deels gesponsord door de ASN (American Society of Nutrition), geen nadelige effecten te verwachten.[8]

  Bron: Wikipedia

  Geschreven door Chantal op
 9. mensen moeten zelf meer doen aan hun gezondheid e.d. als de overheid en
  voedingsinstanties het af laten weten.
  Medicijnen e.d.slikken verergeren de kwalen en de klachten meer
  waardoor men steeds meer medicijnen gaan slikken met al hun bijwerkingen.
  Probeer gezonder te leven,door terug te gaan naar de basis zonder diëten of middeltjes.
  Gewoon groenten van het seizoen,zonder te veel toevoegingen,geen zakjes of pakjes
  verdiep je wat meer in de voeding en je zal merken dat je eten weer smaakt zoals het moet smaken.
  Breng variatie in je voeding en als je een stukje vlees wil eten koop dan als het kan bij een slager
  en je groente bij de groenteman.zonder overdadige verpakking en allerlei toevoegingen om het goed te houden.

  Geschreven door kookpan 67 op
  • Goed gesproken ?

   Geschreven door Patsy op
 10. De essentie van alle reacties op de gezondheidsklachten van mensen is dus dat Kwaliteit van leven te maken heeft met de afstand tot het eco-systeem van de mens. Alle omringende systemen en infrastructuur dienen het gemak van de mens, en worden over het algemeen functioneel ervaren. De bron van deze omgeving is echter ons economisch systeem, dat gericht is op gewin uit aangewakkerde behoeftes.
  Gezondheidsmanagement is niets anders dan de mens bewust maken van deze vervreemding van de natuurlijke omgeving door de mens(en maatschappij). Het moeilijkste daarbij is dat de mensen zelf de keuze moeten maken om hun gedrag niet te laten leiden door het gemak en de aangewakkerde behoeftes. Kiezen blijft een moeilijk proces; en is vaak onafhankelijk van weten.

  Geschreven door Qualy-Man op
 11. We moeten ons niet afreageren op instanties en de vervaardigers van ongezonde producten. We leven in een welvaartsstaat . Er is er maar èèn verantwoordelijk voor jou welzijn, chronisch zieken uitgesloten, en dat ben je zelf. Alles wat men consumeert doet men uit vrije wil. Men kan deze producten gewoon laten liggen. Men schuift veel te vaak de verantwoording af door naar anderen te wijzen.

  Geschreven door Thilde op
 12. Mijn nicht heeft kast van haar lever,zij ziet er zo geel uit, verder rookt zij wel,en zij is ook al door het ziekenhuis behandelt.

  Geschreven door Marcella op
  • Hm ik bedoelde last van haar lever…..☺naja ……doei

   Geschreven door Marcella op
 13. Ik heb het hier al een paar keer voorbij zien komen. Maar door koolhydaatarm te eten is ook mijn gezondheid vooruit gegaan. Mijn bloeddruk die veel te hoog was, is nu optimaal. Het is ook heel goed als je diabetes 2 hebt. Over het algemeen kun je al heel snel afbouwen met medicatie. Het is werkelijk het proberen waard.

  Geschreven door Thea op
 14. Koolhydraat-arm eten, welke producten moet je dan precies laten staan?
  En hoe zit het met brood eten? Minderen of helemaal geen brood meer..?

  Geschreven door Margie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief