Leverkanker: vroegtijdig herkennen is cruciaal

Leverkanker: vroegtijdig herkennen is cruciaal

Leverkanker is een ernstige ziekte. Voor de behandeling is vroegtijdig herkennen cruciaal. Maar wat zijn de symptomen van leverkanker? Waaraan kun je deze aandoening herkennen?

Wat is leverkanker?

De lever zorgt voor verschillende belangrijke processen in ons lichaam. Zo zorgt het ervoor dat belangrijke voedingsstoffen uit het bloed worden opgenomen, maar ook dat giftige stoffen onschadelijk gemaakt worden. Vervolgens worden afvalstoffen door de lever opgeruimd. In zijn totaliteit vinden er in de lever meer dan 600 processen plaats.

Er is sprake van leverkanker wanneer er 1 of meerdere kwaadaardige tumoren in de lever zitten. Er bestaat primaire- en secundaire leverkanker. Wanneer de kanker in de lever is ontstaan, dan spreken we van primaire leverkanker. Op het moment dat er vanwege kanker ergens anders in je lever door uitzaaiingen kanker in de lever ontstaat, dan is dat secundaire leverkanker.

Symptomen leverkanker

De lever heeft een enorm grote reservecapaciteit plus een groot herstelvermogen. Hierdoor kan dat deel van de lever dat nog gezond is de functies overnemen van het aangetaste deel. Hierom geven aandoeningen aan de lever vaak pas in een later stadium klachten.

Symptomen waar leverkanker aan te herkennen is zijn onder andere:

 • Jeuk;
 • Oogwit krijgt een gele kleur;
 • Huid kan geel worden;
 • Vage buikpijn;
 • Opgezwollen buik;
 • Minder zin in eten;
 • Verlies van gewicht zonder aantoonbare reden;
 • Misselijkheid en/of braken;
 • Lichtgekleurde ontlasting;
 • Vaak moe en niet fit voelen.

Risicofactoren leverkanker

De belangrijkste risicofactoren voor leverkanker zijn:

 • Overmatig alcoholgebruik
  Door lange tijd vaak en veel alcohol te drinken kan levercirrose kan ontstaan. Hierdoor kan het leverweefsel dusdanig beschadigd raken dat het zich niet meer kan herstellen.
 • Overgewicht
  Ernstig overgewicht kan zorgen voor vervetting van de lever. Eén op de vijf mensen die langere tijd leververvetting hebben, krijgt op een gegeven moment een leverontsteking (hepatitis). Deze ontsteking kan littekenvorming, wat we leverfibrose noemen, veroorzaken en uiteindelijk leiden tot levercirrose.
 • Erfelijke stofwisselingsziekten
  Een erfelijke stofwisselingsziekte zoals hemochromatose kan leiden tot te veel aan ijzer in de lever. Dat kan weer leiden tot een vergrote lever, leverfalen of levercirrose.
 • Niet alcoholische Steatose Hepatitis
  De afkorting hiervan is NASH en deze aandoening kan op den duur overgaan in levercirrose.

Vooruitzichten bij leverkanker

De vooruitzichten zijn sterk afhankelijk van het moment van ontdekken. Des te eerder deze aandoening wordt herkend, des te eerder de behandeling kan worden gestart. Bij het vroegtijdig ontdekken is de kans op overleven na 5 jaar 83%.

Behandeling leverkanker

Afhankelijk van het stadium, plaats en aantal tumoren kunnen er verschillende behandelingen ingezet worden. Denk hierbij aan het operatief verwijderen van de tumoren. Dit is niet in alle gevallen mogelijk. Daarnaast zal chemotherapie en/of bestraling een onderdeel van de behandeling kunnen zijn. Soms kan ook een levertransplantatie tot de mogelijkheid behoren.

 

Bronnen: UMCG, UMC Utrecht en LUMC 

 

Delen:  
reactie op “Leverkanker: vroegtijdig herkennen is cruciaal
 1. Begin 2020 werd bij mij leverkanker (primair) geconstateerd. In het Radboud UMC behandeld mij nu al ruim 30 maanden met immunotherapie. Los van vermoeidheid na een behandeling is mijn kwaliteit van leven bijzonder goed.

  Geschreven door Konijn op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief