Herken de vroege symptomen van leverproblemen

Herken de vroege symptomen van leverproblemen

De lever is een bijzonder belangrijk orgaan in ons lichaam, dat helpt het lichaam gezond te houden. Vroege signalen die problemen met de lever aangeven, moeten dan ook niet worden genegeerd. Dus hoe herken je de vroege symptomen van een leveraandoening?

De lever

De lever is een groot en massief inwendig orgaan, en weegt bij een volwassen persoon ongeveer 1,5 kilo. De lever wordt onderverdeeld in de linker- en rechterkwab. Deze zijn van elkaar gescheiden door een weefselplooi.

Functie van je lever

Je lever is een belangrijk orgaan. Zonder kun je niet leven. Zo heeft je lever de volgende belangrijke functies:

 • Productie van gal
  De lever produceert gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas. In totaal wordt er 0,5 tot 1 liter gal per dag geproduceerd. Op het moment dat je vet eet, dan trekt je galblaas samen. Hierdoor komt er gal in de dunne darm, waar de galvloeistof voor een goede afbraak van de vetten zorgt.
 • Detoxificatie
  Iedere dag komen er veel schadelijke stoffen in je lichaam. Dat kan komen door alcoholgebruik of door het gebruik van medicijnen. De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed, wat we detoxificatie noemen. De lever kan op deze manier de giftige stoffen deels of helemaal onwerkzaam maken. Vervolgens worden de onschadelijk gemaakte stoffen via de galvloeistof of urine afgevoerd.
 • Koolhydraatstofwisseling
  Bij de vertering van voedsel komen suikers vrij. Deze suikers worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De suiker die het lichaam niet direct nodig heeft, wordt opgeslagen door de lever. Zodra het lichaam behoefte heeft aan extra energie, zoals tijdens het sporten, geeft de lever die suikers weer vrij.
 • Eiwitstofwisseling
  Bij de vertering van voedsel ontstaan er naast suikers, ook aminozuren. Die uit de darm worden gehaald, in de bloedvaten opgenomen en getransporteerd worden naar de lever. De lever kan van deze aminozuren nieuwe eiwitten maken, welke weer gebruikt kunnen worden door ons lichaam. Een deel van die eiwitten spelen een rol bij het afweersysteem. Denk aan stollingseiwitten die bloed laten stollen als je een wondje hebt, en globuline dat een belangrijke rol speelt bij de afweer tegen ziekteverwekkers.
 • Vetstofwisseling
  Bij de vertering van je voedsel komen naast aminozuren en suikers, ook vetzuren vrij. Je kunt verzadigde of onverzadigde vetzuren hebben. De onverzadigde vetzuren worden weer gebruikt in je stofwisseling of als brandstof. De verzadigde vetzuren kan de lever omzetten naar onverzadigde vetzuren.
 • Opslagplaats
  In de lever worden dus allerlei stoffen (tijdelijk) opgeslagen, om op een moment dat het nodig is los te laten in je lichaam. Het gaat dan onder andere om de stoffen:
  • Glycogeen.
  • Vetten.
  • Aminozuren.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

Uitzonderlijk orgaan

De lever is niet alleen een belangrijk orgaan, maar het ook uitzonderlijk. Wist je dat de lever in staat is, om weer aan te groeien en vervolgens tot een volledige uit te groeien, nadat een deel is verwijderd? Maar de lever beschikt ook over een grote reservecapaciteit. Op het moment dat de lever niet goed werkt, kan een ander deel dat deel op vangen. Echter, dit heeft als nadeel dat een leveraandoening vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt wordt.

Problemen met de lever

Er zijn verschillende aandoeningen van de lever, waaronder:

 • Geelzucht
  Geelzucht is geen ziekte maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld. Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Er zijn veel verschillende aandoeningen die een verhoogd bilirubine gehalte in het bloed, en dus geelzucht, veroorzaken.
 • Hepatitis A
  Hepatitis betekent een ontsteking van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. In Nederland, kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika. Besmetting vindt vooral plaats via verontreinigd voedsel en drinkwater.
 • Hepatitis B
  Dit is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact, seksueel contact en van moeder op kind tijdens de geboorte.
 • Hepatitis C
  Deze ontsteking van de lever wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Besmetting vindt ook vooral plaats via bloed-bloedcontact en komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers.
 • Hepatitis D
  Deze ontsteking van de lever wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus. Besmetting kan alleen als iemand op dat moment het hepatitis B-virus draagt.
 • Hepatitis E
  Deze ontsteking wordt veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Hepatitis geneest meestal binnen 1 tot 4 weken. Ons lichaam ruimt het virus namelijk zelf op.
 • Levercirrose
  Levercirrose is het gevolg van een chronische leverziekte. Hierbij is het leverweefsel zo erg beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Oorzaken kunnen onder andere een langdurig alcoholgebruik zijn of hepatitis B en C.
 • Kanker in de lever
  Primaire kanker in de lever (kanker die in de lever ontstaat) is zeldzaam. Secundaire kanker in de lever ontstaat door uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam, wat vaker voorkomt.

Symptomen van een ongezonde lever

De volgende symptomen doen zich regelmatig voor:

 • Algehele vermoeidheid.
 • Lichte koorts.
 • Algemeen gevoel van ziek zijn.
 • Misselijkheid.
 • Verminderde eetlust.
 • Pijn bij de rechter ribben.
 • Spier- en gewrichtspijn.
 • Krampen en pijn in de onderbuik.
 • Hoofdpijn.
 • Overgevoelige huid, wat jeuk kan veroorzaken.
 • Vergeling van het oogwit, de huid en tandvlees.
 • Donkergekleurde urine en lichtgekleurde ontlasting.
 • Diarree.

Hoe zorg je goed voor je lever?

De lever is een hardwerkend orgaan. Dus daar moet je goed voor zorgen:

Voeding

Suiker is niet zo best voor de lever, maar bittere stoffen zijn wel weer gezond voor de lever. De bitterstoffen die van belang zijn, zitten hoofdzakelijk in het vlies van graan, het velletje om noten en de schil van groenten en fruit. Ook witlof, andijvie en grapefruit bevatten bitterstoffen. Daarnaast zijn uien, knoflook, citrusfruit, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn goed voor de lever. Er zitten stoffen in die de lever helpen bij het vangen van vrije radicalen en het verwijderen van giftige stoffen.

Drinken

Water drinken is essentieel voor je lever. Zorg dat je minstens 7 glazen water op een dag drinkt. De dag beginnen met een glas lauwwarm water is een aanrader. Of drink een kop groene thee. Groene thee is rijk aan catechine, een plantaardige antioxidant die de leverfunctie ondersteunt en vetopslag in de lever voorkomt. Alcohol en cafeïne is niet goed voor de lever.

Bewegen

Al het bloed uit alle spijsverteringsorganen, wordt met een constante stroom door de lever gevoerd. Hoe beter de lever doorbloed is, hoe beter hij zijn werk kan doen. Door elke dag iets aan beweging te doen, help je je lever bij de bloedtoevoer.

 

Bronnen: MLDS.nl en voedingscentrum

Delen:  
64 reacties op “Herken de vroege symptomen van leverproblemen
 1. Enkele jaren geleden tijden een medische keuring kreeg ik de opmerking dat de uitslag van een bloedtest een “vette”lever aangaf. Een west-europeesche ziekte van luxe werd er bij gezegd. Later nogmaals een test gedaan en de waarden waren hoger geworden. Daarna een noodzakelijke periode van 3 maanden geen alcohol en veel bewegen en letten op je voedsel gaf na een test aan dat de waarden onder het max niveau waren gekomen. Vraag aan dit artikel om ook de bloed waarden( 2 variaties) te vermelden en wat is gevaarlijk en wat is goed. Ik heb aan de uitslag van de testen goede richtlijnen gekregen.

  Geschreven door JohnB op
  • Heb ook een vette lever en een blauwe plek op de lever die groter wordt. Ik ben dagelijks misselijk en heb knagende buikpijnen Toch zijn mijn leverwaarden voldoende maar hoe ze zijn wordt niet verteld. Ik word gewoon met al mijn klachten naar huis gestuurd. Er is niks aan de hand om je zorgen over te maken. Maar ik functioneer niet meer normaal Kan haast niet van huis weg want ook ben ik zo zweverig in mijn hoofd. Ik wou dat er iemand een oplossing had

   Geschreven door jessie 3 op
   • Ik las zojuist een artikel over de geneeskrachtige werking van paardebloem. De bladeren en de steel zouden heel goed zijn voor de lever.
    In een reactie zag ik dat iemand met leverklachten er veel baat bij had gehad.
    Een kuur van 7 dagen gaat als volgt:
    Dag 1: 1 steel/ blad, dag 2 2 stelen/bladeren etc.
    Kan gewoon met paardebloemen uit de achtertuin.
    Misschien een tip om te onderzoeken?

    Geschreven door Lies op
    • ik heb zopas je advies gelezen ivm paardebloem bij leverstoornis!
     dies stengel en blad gewoon opeten of moet je er een thee van maken ?
     Heel graag antwoorje hierover , waarvoor beste dank !!!

     Geschreven door Heideke op
   • Ga naar een ayurvedisch arts..( zie Google)( ayurveda is 3000 jaar oude gezondheidsleer dat voeding en levenswijze combineert voor optimale gezondheid.) vertel niets van wat u heeft..dat ontdekken ze wel via uw pols etc.. pillen worden niet vergoed, echter consult vaak wel uit de aanvullende zorgverzekering. Echter , ik moet nog zes to 12 maanden pillen slikken, dus wees bereid hier tijd en geld in te steken. Doe desnoods alvast de test op ayurveda-test.com, verdiep u in ayurveda op Google of lees het boek morningstar met wat u wel en niet moet /mag eten om uw hele lijf te herstellen. Happinez heeft een boek met heerlijke recepten. Zelf ben ik een vata type dat vooral alleen warm voedsel moet eten en ik weet zeker dat ik na 28 jaar van mijn hooikoorts af zal komen en van mij. Glutenallergie, maar wat je in 52 jaar opbouwt..is niet zomaar weg…dus geduld! . Succes.

    Geschreven door Vlinder op
   • Jessie schrijft dat de leverwaarden niet worden meegedeelt. Daar kun je gewoon om vragen, mag geen probleem zijn. Een oplossing vinden voor gezondheidsproblemen doe je samen met de arts.
    Als belangrijke dingen niet worden meegedeeld dan moet je er gewoon om vragen. Dan kun je zelf ook proberen een oplossing te vinden. Zo had ik een te hoog triglyceride bleek in het bloedonderzoek. Daarna op internet gezocht en er was een eenvoudige oplossing: iedere dag een stuk of vijf amandelen eten en na een maand of twee was het probleem weg. Daarom is het van groot belang dat de arts de waarden vertelt. Hij/zij mag het trouwens gewoonweg niet weigeren.

    Geschreven door Bert op
   • Gebruik Ortis leverzuivering!! Hoorde van iemand die zijn hele leven al te hoge leverwaarden had en na een tijd dit supplement gebruikt te hebben voor het eerst normale waarden!!!

    Geschreven door Mee op
    • Ik ben er juist vandaag mee begonnen! Ik ben alcoholverslaafde maar probeer ermee te stoppen en pak ook heel veel medicatie. Ik voel me al maanden ellendig. Doodmoe, buikpijnen, misselijkheid en veel gewicht bijgekomen. Ik ben benieuwd wat het gaat geven. Wél stoppen met drinken nú!!

     Geschreven door Sonia op
     • Ik heb ook een alcoholverslaving ben nu anderhalf jaar clean.
      Stoppen is mijn advies

      Geschreven door annie oeseburg op
   • Blijf goed voor jezelf opkomen!!!!

    Geschreven door Suna op
   • Ga eens naar een goede dokter heel belangrijk Carientje

    Geschreven door Anoniem op
   • Het is goed om leverreinigingskuren van Andreas Moritz te gaan doen.

    Geschreven door Jellie op
   • Ga aub naar een andere dokter.
    I

    Geschreven door Marieke op
 2. Waar staat matig Lcoholgebruik!!?!?

  Geschreven door Ruud op
  • Onder het kopje ‘drinken’ misschien?

   Geschreven door Anoniem op
  • Zo te zien kun je op dit moment maar beter ook even matigen met alcohol.

   Geschreven door KeesKankKachel op
 3. Ik heb sinds 8 jaar aanvallen van jeuk op armen en schouders. .. Ik gebruik hiervoor levercitione. Komt dit van de lever of van mijn spieren .. ( wat ik altijd dacht. .) Heb nl het idee dat het Door stramme gewrichts problemen kwam! Ik ben 55 jaar!

  Geschreven door Anoniem op
  • DRINGEND naar een osteopaat gaan ,ik ben vandaag GEWEEST En uiteindelijk door haar direct geloof En nu medicatie van haar mee gekregen .Groetjes Arlette

   Geschreven door Michiels op
  • Ik heb ook heel veel jeuk aanvallen over mijn hele lichaam, sinds anderhalf jaar is mijn galblaas eruit sinds ik een acute galsteen had, daarvoor had ik geen weinig tot geen last.
   Bij een toevallige check van mijn bloed is eruit gekomen dat mijn bloedwaarde verhoogd is. De gamma GT 138 en de Alat 86, de bill is niet verhoogd. Over een half jaar weer testen, ik drink helemaal geen alcohol en gebruikt mijn leven lang ook geen drugs.
   Eet gezond geen varkensvlees en rook niet. Ik ben getest op 22 ziektes die ik gezien mijn leverwaarden zou kunnen hebben is uitslag is negatief.
   Gezien het feit dat ik dagelijks jeuk heb, waarvoor ik allerlei middeltjes heb om het te verzachten?…en ik ook wat kilootjes ben aangekomen ben ik toch ongerust volgens mijn arts is het niet zorgwekkend. Ik ben van 1951.

   Geschreven door Ingrid op
  • Ik heb ooit gezien dat onverklaarbare jeukaanvallen ook kunnen komen door een loodvergiftiging (dat kwam bij de patiënt door een oudere vulling in de tand te hebben, daarvoor gebruikte men vroeger lood)

   Geschreven door Anna op
 4. Ik heb sinds 8 jaar aanvallen van jeuk op armen en schouders. .. Ik gebruik hiervoor levercitione. Komt dit van de lever of van mijn spieren .. ( wat ik altijd dacht. .) Heb nl het idee dat het Door stramme gewrichts problemen kwam! Ik ben 55 jaar!

  Geschreven door Karin op
 5. Kijk voor die jeuk ook eens bij : BRACHIORADIALE JEUK

  Geschreven door Joop op
 6. Mijn galblaas is verwijderd in sept. 2016 .Als ik alkohol drink krijg ik vaak jeuk over mijn hele lichaam. Komt dat omdat nu mijn galblaas verwijderd is? Wie heeft hier ook last van?

  Geschreven door Maria op
 7. Geen alcohol drinken dus…heb je ook geen jeuk

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb ook mijn gal laten verwijderen was ontstoken. Ik drink in het weekend graag n glaasje rode wijn of 2 a 3. Heb er totaal geen last van! Heb na de verwijdering wel last van oververmoeidheid!!

   Geschreven door Verse710 op
 8. Een ‘kieste’ in de lever, is dit gevaarlijk ?

  Geschreven door Fanny op
 9. Een cyste lever is een lever met holtes gevuld met vocht, op zich niet gevaarlijk,

  Geschreven door Wilj op
 10. Levercirrose door 36jr chronisch hep.B alcohol is een puur gif voor de lever. Jeuk op onderbenen en armen kan komen door de lever die bloed zuivert maar niet meer 100% kan alleen zeggen laat je testen en vaccineren tegen Hep B wat veel besmettelijk er is als hiv. Ook met cirrose kun je nog wel een tijd leven. Eet goed en drink genoeg water. Koffie schijnt goed te zijn voor lever waarom is nog onduidelijk

  Geschreven door Wildrat op
 11. eet elke morgen noten inplaats van je reguliere ontbijt, walnoten en amandelen, drink smorgens als eerst een mok heet water met een scheutje appelazijn en op de dag 3 gekookte eieren en veel van je problemen zullen verdwijnen, daarnaast drink ik gewoon mijn biertje en wijntje en eet verder normaal maar geen varkensvlees, daar zit veel rotzooi in, roodvlees heel matig maar wel kip.
  Elke dag een grote knoflook teen klein snijden 10 min laten staan en dan doorslikken met water zonder dat het je tanden raakt, je zult dan niet uit je mond ruiken naar knoflook, knoflook is een goede natuurlijke ontstekingsremmer.
  Maak van dit alles een gewoonte en je neemt het allemaal zonder moeite in, het leven kan zo prachtig zijn en probeer altijd stress te vermijden dat is een killer.

  Geschreven door Emiel de vriendelijke op
  • Wow

   Geschreven door WoW op
 12. Groene thee is goed cafeïne is juist niet goed zie de tekst boven.

  Geschreven door Peter op
 13. Hallo zijn hier mensen met uitzaaiingen lever na borstkanker
  Een dikke zes jaar kreeg ik te horen dat ik borstkanker had , heb bijna ieder jaar een depressie , heb regelmatig pijn dan weer een beetje steken dan weer een andere pijn
  Ik ben zo depressief dat ik het niet uit mijn hooft krijg , kan er mij iemand helpen , ben naar de huisdokter geweest en zij dat het niets zal zijn hij vroeg of ik een echo wou ,ik zij natuurlijk dus vrijdag krijg ik een echo morgen heb ik mijn jaarlijkse controle ?

  Geschreven door Alias op
 14. Ik heb 15 paracetemol van 500 mg geslikt in minder dan 10 minuten, ik las dat je bij een overdosis paracetemol leverbeschadiging kan krijgen. Is dit een overdosis en zo ja wat zijn dan en verdere gevolgen ervan?

  Geschreven door Aevy op
 15. Dat is niet goed Aevy. Per dag mogen er maar 6 paracetamols soms 8, verdeeld over de dag genomen worden.max 2 per keer om de paar uur zie verpakking of bijsluiter of vraag de arts.Waarom heb je dit in 10 minuten gedaan, 15 stuks. Ik hoop niet wat ik vermoed ik zou hulp gaan zoeken, ga naar een arts en ik wens je Gods zegen in Jezus.

  Geschreven door alias op
 16. Ik heb al jaren last van sterk ruikende ontlasting drie darmonderzoeken gehad alles was goed ontlasting ook al meerdere keren laten onderzoeken ook goed ben vaak licht in mijn hoofd. Tintelende mond zeurend gevoel in mijn buik en rug kan dit te maken hebben met mijn lever ?

  Geschreven door Ciska op
  • Dat kan te maken hebben met voedings allergieen, klachten lijken op de mijne’
   Ik heb mij laten testen, en blijk voor veel voeding allergisch, waaronder nikkel.
   Ik had ook veel last van de maag/darm en rillingen in mijn lichaam. volgens de
   allergoloog kwam dat omdat de allergie ook in de bloedbaan kan zitten.

   IK zal me zeker daar op laten testen.
   Sterkte!

   Geschreven door anoniem op
  • Stoppen met vlees eten zorgt voor een niet stinkende ontlasting!

   Geschreven door Bob op
  • Bij de klachten van Ciska denk ik eerder aan een tekort aan vitamine B12.

   Geschreven door Pauline op
 17. Mijn ALAT blijkt te hoog: 400. Ik kreeg anderhalve week geleden pijn in mijn armen en benen, dat is inmiddels weg. Behalve snachts in de rechterschouder. Verder werkt mijn linkerduim en rechter wijsvinger ineens niet goed, laat dingen uit mijn hand vallen, gevoelloze plek op mijn rechterhand. Herkent iemand dit? Hoe was de prognose en welke behandeling?

  Geschreven door Toos op
  • Hai Toos,

   Heb je dan ook een watten gevoel onder de ballen van je voet en een droge huid plotseling en donkere urine.

   Ik hoor het graag, mijn e-mail is [email protected]

   Geschreven door Anoniem op
 18. Ik heb ook een raar gevoel onder mijn ballen, maar weet niet of dit door mijn lever komt.

  Geschreven door Jan op
  • Daar kan ik je héél snel van af helpen hoor dan heb je nooit meer last van je ballen.

   Geschreven door Bibi op
 19. hoe ver kom afbraak van spieren

  Geschreven door moppie op
 20. Ik ben onderbehandeling van een internist. Mijn leverwaarden zijn al jaren licht verhoogd. Ik heb ook al een jaar een doffe pijn op de plaats van de lever. Jeuk, pijnlijke gewrichten, spierpijn, pijn in onderbuik. Ook aanvallen van moeheid. Na een echo blijkt mijn lever korrelig te zijn. Volgende week opnieuw een echo van de lever. De internist vind het allemaal wel meevallen omdat het bloed geen extreme uitslagen geeft. Maar ik maak me toch zorgen. Iemand die dit ook heeft meegemaakt?

  Geschreven door Debby op
  • Beste Debby,

   De klachten die je benoemt zijn zo herkenbaar. Mijn vader is in maart jl.komen te overlijden door levercirose en uitgezaaide kanker.
   Als je lever al korrelig is en de klachten die je hebt niet serieus wordt genomen vraag aub een SO aan en ga naar een andere arts. Ik zou Erasmus adviseren omdat ze gespecialiseerd zijn in leverproblemen.

   Wij zijn onze vader binnen 3 weken verloren hij was opgenomen voor onderzoeken maar is niet meer thuis gekomen. Geen juiste diagnose kunnen stellen en geen juiste behandeling.

   Ben allen AUB alert en als je het niet vertrouwt vraag om een second opinium. Veel beterschap.

   Geschreven door Roos. op
   • Bij welke dokter in Erasmus?
    Groeten

    Geschreven door Pattie op
    • Goedeavond,

     Kan iemand mij helpen? Ik heb al 6 weken geelzucht en hevige jeuk, vooral op mijn handpalm en voetzolen maar ook over mijn hele lichaam. Het wordt erger als het avond is en heb er last van tot in de ochtend. Ziekenhuis onderzoek, mijn asat 49 en alat 62. Bili 142, ik test allemaal negatief op virussen, hepatitus allemaal negatief, echo boven buik gehad 4 weken geleden en dat ziet er allemaal gezond uit. Verder heb ik in het verleden de CMV virus gehad en ziekte van pffeifer. Momenteel heb ik het niet. Dinsdag weer bloedprikken voor mijn waarden. Maar mijn ogen en huid blijven geel en ik word heel erg gek van de jeuk.

     Geschreven door Vrouw29 op
  • Beste, hoe is het nu met jou?

   Geschreven door Stefke op
 21. Mijn maag is erg dik geworden. Met scan niets bijzonders te zien. Schaduw bij galwegen en op lever ook holte denken ze. Mijn maagdeel (lever) drukt erg tegen ribben en heb vaak alsof ik gekneusde rib heb. 1,5 jaar terug had ik ook pijnaanvallen wat naar rug trok. Er was ontdekt ik trage schildklier had. Nu medicijnen. Probeer met v alles af te vallen ben 10-12kg zwaarder. Lukt niet. Maag puilt enorm uit! Alk.fosfatase is 111 en gamma-gt 83. Alat is nu33 en asat 26. Maar half jaar terug was alat 45! Moet ik verder mijn lever laten onderzoeken? In 1,5 jaar ben ik opgeblazen.voel mij niet goed met 12kg erbij.

  Geschreven door Anneke op
  • Ik heb dit ook gehad; stinkende ontlasting en voelde me heel beroerd/opgeblazen en werd steeds zieker. Dit kreeg ik na een medicijn waar ik niet goed tegen kon. Mijn lever ging zwaar opzetten, van maat 38 naar 52. Bloedtesten waren goed, verder reageerden artsen niet op mijn klachten ‘want iedereen heeft tegenwoordig een vette lever’, zij doen hier verder niets aan. Na veel zoeken vertelde een dietiste: het moeilijkst te verteren voor de lever is suiker en koolhydraten. Ik moest 10 dagen stoppen met suiker en koolhydraten (en 10 dagen geen vet, ook geen noten oid). Wel mocht: Koolhydraatarm brood met kaas/vlees of iets suikervrij – veel groenten – bonen of kikkererwten – en vlees of soja o.i.d.(ik ging maar wokken). Mijn lever herstelde meteen! Ik ben nu 5 jaar verder, ik heb nooit meer last van die lever gehad. (Zelfs nu krijg ik nog meestal een opgeblazen gevoel van suiker en koolhydraten, dus eet ik wat Stevia of Xylitol als zoetmiddel en vaak wat stukjes zoete aardappel bij de kikkererwtjes en groenten en vlees. Hier kun je lekker mee wokken en het is snel klaar.)

   Geschreven door Alice-M op
 22. Hallo allemaal 2jaar geleden ben ik met oververmoeidheid naar de huisarts geweest, bleek dat mn leverwaardes hoog waren. Na een mri scan en een leverbiopsi en na 3specialisten wisten ze dat ik de PSC chronische leverziekte heb, psc gaat ook vaak gepaard met ziekte van Crohn, heb helaas geen geluk gehad dus heb ik ze allebei wss ook omdat mijn mama de crohn heeft.. laatste maanden heb ik ferm pijn aan mn rechterkant het lijkt wel alsof het mn borstkas is maar denk toch dat het mn lever is, duizeligheid, misselijkheid, huiduitslag, jeuk, geen medicatie verdragen, diarree, buikpijn, oververmoeidheid, agressief zijn, niks kunnen verdragen, ookal slaap je 10u perdag is nog nie genoeg, niks kunnen innemen bij pijn omdat medicatie op de lever werkt.. mn hele leven zit ondersteboven alles is veranderd ik ben mijn eigen niemeer.. Iemand die toevallig ook hiermee ervaring heeft? Ik heb een gedisciplineerde specialist zelfs met een infectie kreeg k maar een week vr mn werk! Graag wil ik nu mn invaliditeit aanvragen, ik ben 29jaar, nu wil k wel nie aangevallen worden oh ma ge zijt nog jong, neen! Ik ben 29 maar mn lichaam voelt zich als een 60jarige, ik kan er niemeer mee leven.. zou graag beginnen sporten en nog wat anders willen doen om terug op kracht te kunnen komen.. ik zit met 2 ernstige chronische ziektes zou ik gaan vr mn invaliditeit en zou k het krijgen?

  Geschreven door Sonny op
  • Weet je wat jij moet doen; echt gaan sporten, gewoon werken en je niet zo aanstellen

   Geschreven door Judgement Day op
   • Wat een nare reactie…

    Geschreven door Meike op
   • Wat een hard advies;zo ongevoelig. Reageer dan niet .Maar je wilt iemand alleen maar een trap geven zo iemand noem ik een sadistijdje

    Geschreven door Lodewijk op
    • Ik bedoelde sadist.

     Geschreven door Geen Lodewijk maar lidewij op
  • Sonny, ik heb net een reactie geplaatst vlak boven jou. Alle symptomen die jij beschrijft heb ik ook gehad. De symptomen waar ik het meest last van had waren: een harde fors opgezwollen lever, zware vermoeidheid (slaapaanvallen), geen medicatie verdragen (maar dit had ik al heel lang eigenlijk), stinkende lichte/gele ontlasting. Verder ging ik schokken en gewrichten gingen snel uit de kom, ik kreeg ook een traag werkende schildklier – de arts eiste dat ik hiervoor medicijnen ging nemen, maar ik durfde niet. De schildklier genas later vanzelf!! (Denk eraan he; een ongezonde lever kan hele rare dingen met je lichaam doen.) Ook ik heb geprobeerd om te sporten, maar toen gingen mijn gewrichten (knieen en elleboog) steeds uit de kom. Sporten ging gewoon niet! Maar ik ben nu dus genezen, al 5 jaar. Nu achteraf denk ik: tja, de lever verteert je voedsel. Daarom is het misschien ook wel logisch dat ik door wat minder belastende voeding die lever op kon laten knappen. Ik hoop zo dat dit bij jou ook kan werken! Want het gaat helemaal niet zo goed met jou zo te zien.
   Heel veel sterkte.

   Geschreven door Alice-M op
   • Wat ben jij zielig Judgement Day. Alleen de naam zegt al genoeg…..Wat een frustratie. De helft van dit land heeft
    leverklachten, vaak vervet. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Leverbelasting door zware metalen,
    candida, intoleranties, medicatie, leefwijze etc. De voeding van tegenwoordig bevat haast niets en de stress daarbij. Sonny,
    ga naar een mesoloog. Met aanvullende verzekering word een behandeling deels vergoed. Ga naar een
    dietist gespecialiseerd in jouw klachten. Goede voeding doet veel voor je lichaam, als ook lekker wandelen
    in de buitenlucht, zwemmen,runningtherapie valt soms onder fysio) Stop met het eten van koolhydraten en bewerkte voeding en kook vers. Dit hoeft niet biologisch te zijn. Maar was alles wel goed. Misschien moet je je
    angst ook van je af praten als je niemand hebt om je heen die daar voor open staat. Ik weet wat het is om met
    chronische klachten te lopen. Goede alternatieve behandelaars heb je vaak het meest aan. Bijna alles is weer
    om te draaien met leefwijzeverandering(goede voeding, stress reductie, goede afleiding, rust en buiten zijn-bewegen. Zoek hulp en laat je angst niet ober jezelf regeren hoe moeilijk dat ook kan zijn, en dat kan het helaas in dit land…….

    Geschreven door Arjen op
 23. ik heb ook heel veel jeuk. En op de plaatst van de lever heb ik regelmatig pijnen eet gezond. Ik ben nu gestopt met alcohol drinken en eet gezonder. IK heb zeker geen overgewicht

  Geschreven door maaike op
 24. Ik zit even diep in de stress. Ik ben vanmorgen bij de huisarts geweest omdat ik al weken dood moe ben.
  Voor de zekerheid bloed laten afnemen en u heeft ze dus ingesproken met de uitslag. (ik had een afacheidsetentje met collega’s)
  Alles is goed behalve een van de leverfuncties.. Wat moet ik hier nou van vinden… Als ik. Google.. Wat ik dus meteen doe nu ik thuis ben zie ik de ergste dingen.
  Ik moet nu dus een heel weekend wachten om de arts te kunnen spreken. Grote paniek dus.
  Ik drink niet en rook wel hooguit 10 sigaretten per dag…. Hellup!

  Geschreven door Eev op
  • Welke leverwaarde(s) was te hoog Eev

   Geschreven door Han op
 25. Ik heb een vette lever en nu heb ik al weken een zeurderige brandende pijn de hele dag. Op 1 oktober heb ik een echo en ik voel me niet altijd lekker. Kan een lever branden? Ik heb ook galstenen.

  Geschreven door Anoniem op
  • Heb je ook jeuk?

   Geschreven door Han op
 26. Op internet zie je dat het slikken van kurmuka goed is. DOE DIT NIET! Kurkuma is op lange termijn niet goed voor je lever en nieren.

  Geschreven door Danny op
 27. ik heb last van allergie.

  Geschreven door aljiass op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief