Welke producten zijn slecht voor je lever?

Producten die slecht zijn voor je lever

Zonder een goede lever werkt ons lichaam niet goed. Het is zelfs zo, dat ernstige leverfunctiestoornissen voor levensbedreigende bloedingen kunnen zorgen. Overgewicht speelt een belangrijke rol als veroorzaker van leververvetting, maar er zijn ook heel veel producten die schadelijk kunnen zijn voor je lever. Welke producten zijn slecht voor je lever?

Wat doet de lever?

Onze lever speelt een centrale rol in veel van de stofwisselingsprocessen in ons lichaam. De lever zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van gal (voor de vertering van voedsel). Ook maakt de lever eiwitten aan voor o.a. de bloedstolling. Maar de lever is ook verantwoordelijk, voor het onschadelijk maken van medicijnen en sommige giftige stoffen, die het lichaam zelf aanmaakt. Wanneer die lever niet goed werkt, heeft dat effect op je hele lichaam. Je kunt last krijgen van:

 • Vermoeidheid
  Door een niet goed functionerende lever heb je minder energie.
 • Gele huidskleur
  Wanneer je lever niet goed voor de afvoer van de bilirubine zorgt, kan deze zich gaan ophopen onder de huid en oogwit en krijg je een gele teint.
 • Jeuk
  Een niet goed functionerende lever zorgt ook voor een slechtere afvoer van galzouten. Het gevolg hiervan kan jeuk zijn.
 • Opgezette buik
  Als gevolg van het vasthouden van vocht, kan iemand met leverfalen last krijgen van een opgezette buik.
 • Lichte kleur ontlasting
  De kleur van je ontlasting is lichter van kleur, doordat de galkleurstof, die normaliter voor de kleur van je ontlasting zorgt, zich ophoopt onder je huid. Hierdoor kan hij geen kleur meer geven aan de ontlasting. Iemand moet vaak ook meerdere malen naar het toilet.
 • Kleur urine
  De kleur van de urine is donkerder omdat de galkleurstoffen nu via de nieren (en blaas) het lichaam verlaten.
 • Langer bloedende wondjes
  Dit komt doordat je stolling niet meer zo goed werkt.
 • Verminderde eetlust
  Als gevolg van de vermoeidheid, hebben mensen met leverfalen een verminderde eetlust.

Welke producten zijn slecht voor de lever?

Suiker

Een teveel aan suiker, en dan vooral geraffineerde suiker, is niet alleen slecht voor je tanden het kan ook schadelijk zijn voor je lever. De lever gebruikt fructose, om vet aan te maken. Een teveel aan suikers en siropen die veel fructose bevatten, zorgen voor een opstapeling van vet in de lever en buikorganen. Sommige studies tonen aan dat suiker net zo schadelijk voor de lever is als alcohol. Ook wanneer iemand geen overgewicht heeft.

Alcohol

Als je alcohol drinkt, komt dit via de maag en darmen in je bloed terecht. Al het bloed uit de maag en darmen, gaat eerst door de lever voor het in de rest van het lichaam terechtkomt. Met andere woorden: de hoogste concentratie alcohol bevindt zich in het bloed dat door de lever stroomt. Te veel alcohol kan leiden tot leververvetting, hepatitis en cirrose, die los van elkaar of tegelijk kunnen voorkomen.

Kava Kava

Kava Kava is een kruid wat een rustgevende, pijnstillende, spierontspannende en slaapverwekkende werking zou hebben. Echter, hier is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Oorspronkelijk werd het kruid gebruikt om urineweginfecties te behandelen, maar tijdens onderzoek is er geen desinfecterende werking aangetoond.

Het is juist zo dat Kava Kava ernstige en onherstelbare leverbeschadiging kan veroorzaken. Soms met een levertransplantatie of overlijden als gevolg. Door het drinken van Kava Kava drank zijn mensen overleden.

Er zijn gevallen bekend dat er zelfs na eenmalig gebruik van Kava Kava, zenuwstoornissen kunnen optreden. Bij langdurig gebruik spreekt men er over dat het de symptomen van Parkinson verergeren. Ook kan de ziekte van Parkinson zich vervroegt uiten door gebruik van Kava Kava. Net als dat het langdurig gebruiken van de traditionele Kava Kava drank tot ondervoeding, gewichtsverlies, veranderingen in het bloed en effecten op de nier- en leverfunctie kan leiden.

Sommige landen hebben het kruid al op de zwarte lijst gezet, of het gebruik ervan beperkt. Raadpleeg altijd je arts voordat je besluit om kruiden in te nemen, zo weet je zeker dat ze niet schadelijk zijn.

Te veel vitamine A

Je lichaam heeft vitamine A nodig, en je doet er goed aan om er voldoende van in te nemen via de voeding. Vitamine A zit in verse groente en vruchten. Vooral de rode, oranje en gele zijn er rijk aan. Via de voeding zal het niet zo snel voor komen dat je een teveel aan vitamine A binnenkrijgt. Echter, wanneer je voedingssupplementen inneemt die een hoge dosis vitamine A bevatten kan dat problematisch worden voor je lever. Het kan uiteindelijk vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen van een teveel aan vitamine A hebben zijn:

 • Hoofdpijn.
 • Misselijkheid.
 • Duizeligheid.
 • Vermoeidheid.
 • Afwijkingen aan ogen, huid en skelet.

Raadpleeg altijd je huisarts wanneer je extra vitamine A in wilt nemen. Hij of zij kan je aangeven of het wel of niet nodig is om extra vitamine A in te nemen. De dagelijkse aanbeveling van vitamine A ligt bij volwassen vrouwen op 700 microgram en voor mannen geldt de aanbeveling van 900 microgram per dag.

Frisdranken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die dagelijks grote hoeveelheden frisdranken drinken, meer kans hebben om NASH of niet-alcoholische leververvetting te krijgen. Niet alleen de suiker in de frisdrank bleek een boosdoener, want dezelfde resultaten werden gevonden voor fruitsap en light-frisdrank.

Bepaalde medicijnen

De lever heeft bij de verwerking van geneesmiddelen een belangrijke functie. Er vinden in de lever veel chemische processen plaats en er worden vele stoffen in de lever verwerkt of afgebroken. Sommige medicijnen kunnen een leverbeschadiging veroorzaken. Een voorbeeld hiervan zijn bepaalde antidepressiva. Sommige kunnen de lever al na enkele dagen beschadigen. Gelukkig komt dat niet vaak voor en spelen ook andere factoren een rol, zoals bijvoorbeeld leeftijd en of er ook al andere medicijnen worden gebruikt. Lees wanneer je medicijnen gebruikt altijd de bijsluiter.

Transvetten

Transvetten komen van nature voor in melk(producten) en vlees van herkauwers, ze ontstaan ook bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten. Deze bewerking zorgt voor een chemische verandering in het vet waardoor deze slecht voor het lichaam is. Zelfs een klein beetje transvet kan al bijdragen aan cholesterol problemen. Een te veel LDL-cholesterol komt in de lever, wat onder andere een leververvetting als gevolg kan hebben.

Vandaag de dag vermelden de fabrikanten dat er geen transvet meer in hun producten zit. Echter, er worden wel andere benamingen voor gebruikt zoals:

 • Gehard palmvet.
 • Gehydrogeneerde plantaardige olie.
 • Geharde plantaardige olie.
 • Geharde plantaardige vetten.
 • Gehydrogeneerde plantaardige vetten.
 • Transvetzuren.

 

Bronnen: umcg.nl, skion.nl en metronieuws.nl

Delen:  
7 reacties op “Welke producten zijn slecht voor je lever?
 1. Een opvallend neutrale beschrijving van Kava Kava is te vinden op Wikipedia met de eindconclusie over de leverproblemen:
  ‘Nadat was vastgesteld dat pipermethystine de meest schadelijke stof was, bleek dat in de kava die commercieel werd geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa grote hoeveelheden groene delen voorkwamen. Deze delen worden in de landen van oorsprong niet gebruikt. Deze feiten leverden een verklaring voor het feit dat leverschade wel in Europa en Noord-Amerika voorkwam, maar niet bij de traditionele gebruikers’.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kava_(plant)

  Geschreven door Gerrit Herders op
 2. Een opvallend neutrale beschrijving van Kava Kava is te vinden op Wikipedia met de eindconclusie over de leverproblemen:
  ‘Nadat was vastgesteld dat pipermethystine de meest schadelijke stof was, bleek dat in de kava die commercieel werd geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa grote hoeveelheden groene delen voorkwamen. Deze delen worden in de landen van oorsprong niet gebruikt. Deze feiten leverden een verklaring voor het feit dat leverschade wel in Europa en Noord-Amerika voorkwam, maar niet bij de traditionele gebruikers’.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kava_(plant)

  Geschreven door Gerrit Herders op
  • Neemt u nog steeds mtx?

   Geschreven door skibidi ohio rizz op
 3. Helder artikel. Dank u wel.

  Geschreven door Sanne Lous op
 4. Dank u, goed artikel!

  Welke klasse antidepressiva kunnen leverbeschadiging veroorzaken? (zelf neem ik een SSRI
  Escitalopram).

  Mvg en dank

  Geschreven door Hanne op
 5. Mijn schildklier werkt te vlug, kan dit een oorzaak zijn van slechte leverwaarden?

  Geschreven door molly op
 6. Het zou verhoogde leverwaarden kunnen veroorzaken.

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief