Benauwdheid verminderen bij dragen mondkapje

Benauwdheid verminderen bij dragen mondkapje

Wie met het openbaar vervoer reist is verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Voor mensen die dit niet gewend zijn kan dit zorgen voor hoofdpijn en/of een benauwd gevoel. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder benauwd bent op het moment dat je een mondkapje draagt?

Soorten mondkapjes

Er bestaan verschillende soorten mondkapjes. Grofweg worden ze in 3 typen onderverdeeld:

 • FFP-maskers
  Deze filtering facepiece particles-maskers, ook wel beschermende maskers of ademhalingsbeschermingsmaskers genoemd, beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht.
 • Medische mondmaskers
  Deze mondkapjes beschermen vooral de mensen om je heen voor besmetting. Ze beschermen de drager wel tegen opspattende vloeistoffen, maar zijn minder effectief voor de bescherming tegen virussen van buitenaf omdat deeltjes uit de lucht via de zijkanten van het masker toch naar binnen kunnen komen.
 • Niet-medische mondmaskers
  Vaak zijn deze mondkapjes gemaakt van stof, textiel of papier en hebben geen officiële aanduidingen. Een niet-medisch mondkapje beschermt de mensen om je heen wanneer je het zorgvuldig draagt en gebruikt.

De eerste 2 typen worden in de zorg gebruikt en zijn niet bedoeld om te worden gebruikt in het openbaar vervoer. Het gaat dan om alle beschermende maskers FFP1 t/m FFP3 en alle medische maskers typen I, II en IIR. Deze maskers zijn herkenbaar aan onder meer de CE-markering. De niet-medische mondkapjes zijn bedoeld om te dragen in het openbaar vervoer.

Waarom is een mondkapje verplicht?

Door een niet-medisch mondkapje te dragen kun je bijdragen aan het beperken van de verspreiding van Covid-19. Daarnaast beschermen deze mondkapjes de drager ervan. Echter, de mate waarin je beschermd wordt is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn.

Hoe benauwdheid door een mondkapje te verminderen?

Soort stof mondkapje

Zorg voor een mondkapje van bijvoorbeeld katoen. Dit is een dichtgewoven maar dunne stof, waardoor het gemakkelijker is om doorheen te ademen. Het mondkapje kan het best meerdere lagen hebben, bestaande uit bijvoorbeeld katoen en het kunststof polypropyleen. Meerdere lagen heeft sowieso een hoger beschermend effect.

Oefenen alvast thuis

We zijn het in Nederland niet gewend om een mondkapje te dragen. Ook dat kan bijdragen aan het hebben van een benauwd gevoel. Daarom kan het helpen om thuis alvast te oefenen met het dragen van een mondkapje. Ga rustig zitten en zet een mondkapje op. Vervolgens adem je rustig in en uit. Ben je wat gewend, loop dan vervolgens een stukje in huis en let erop dat je niet te snel loopt. Later kun je ook eens proberen om wat langere tijd, bijvoorbeeld 30 minuten, een boek te lezen terwijl je een mondkapje op hebt.

Ontspanning

Ontspanning is wellicht de belangrijkste tip. Zodra je gespannen wordt of bent, dan wordt het ademen moeilijker. Zorg er dus voor je niet gehaast bent wanneer je bijvoorbeeld met het ov gaat. Zorg dat je ruim van tevoren op het perron of bushalte bent, zodat je niet buiten adem bent en dus niet benauwd bent op het moment dat je je mondkapje om doet en instapt.

Adem door je neus

Het kan helpen om door je neus te ademen en je mond gesloten te houden wanneer je een mondkapje draagt. Het kan ervoor zorgen dat je ademhaling rustiger wordt. Dit komt omdat een neusademhaling een buikademhaling stimuleert en een buikademhaling is effectief om zelf rustig te worden. Dit zal bijdragen aan het hebben van een minder benauwd gevoel wanneer je een mondkapje moet dragen.

 

Bronnen: Longfonds, Hyperventilatiecoach en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

 

 

 

Delen:  
47 reacties op “Benauwdheid verminderen bij dragen mondkapje
 1. Goede tips,maar als je last van neusklachten heb, is het moeilijk om door de neus te ademen.

  Geschreven door maria. op
  • Als je klachten hebt kun je beter thuisblijven toch?

   Geschreven door Monique op
   • het gaat hier uiteraard om klachten anders dan een infectie! Bijv astma, of een hele slechte conditie waardoor je eerder buiten adem bent…

    Geschreven door Liva op
  • Nou ik word er nog benauwder op

   Geschreven door Anoniem op
   • dat zit in je hooft de lucht door lating is net zo groot als of je niets op heb je moet enkel een hebben ffp 2/ ffp3

    Geschreven door allesweter op
   • Lastig als het chronisch is….

    Geschreven door Remco op
  • Allemaal goed bedoeld zeker. Maar ik ben reeds tweemaal geopereerd in de neus en dat mond-neuskapje is een marteling en niet vol te houden. Trouwens het aantal besmettingen begon te stijgen vanaf het moment dat deze kapjes meer gedragen dienden te worden. Ga maar na…

   Geschreven door S.L. op
   • De reden dat er meer “besmettingen” zijn, is doordat er meer getest word. Elke test, dus ook deze, heeft een fout marge. Bijvoorbeeld, als de foutmarge 2% en je 100.000 test, dan heb je 2.000 false positives. Er zijn ook false negatives, maar die kun je NIET tegen elkaar wegstrepen.

    Verder, hoe specifiek is deze test? Alleen CV19, of ook andere (Corona) virussen?

    Geschreven door Peter op
   • Helemaal waar. Je vergiftigd jezelf door het dragen van mondkapjes. Waarom zou men zichzelf dit aandoen wetende dat covid19 zwaar overtrokken is.. plandemie, geen pandemie

    Geschreven door Tessa op
    • Wanneer ga jij het ziekenhuis in? Er zijn pas 6100 mensen voor je geweest die er tussen 6 plankjes zijn uitgekomen!

     Geschreven door Bromvlieg op
     • Veel meer hoor, maar als je aan iets anders dood gaat is het Opeens niet meer niet erg.
      Er gaan in NL wekelijks +/-3000 Mensen dood en het gemiddelde van dit jaar is niet meer dan andere jaren

      Geschreven door Remco op
     • Waardoor dan?

      Geschreven door Anoniem op
   • Dat klopt hoef je niet voor gestudeert te hebben, bron van bacterien je inmuun daalt, je word een wandelende virus bron.

    Zie laatste officieele onderzoek Deense wetenschap 19 nov werkt niet tegen longvirussen.

    Geschreven door Anoniem op
  • Dan moeje via u mond ademen e?

   Geschreven door Anoniem op
  • Wat als je astma hebt?

   Geschreven door Anoniem op
 2. Of een longafwijking en daardoor al wat minder lucht hebt.. Maar idd.. Goede tips.

  Geschreven door Danskkvinde op
 3. Ik draag een bril die op mijn jukbeen aansluit, ik heb steeds beslagen glazen,, hoe voorkom ik dat?

  Geschreven door A.G. op
  • Door een mondkapje met ventiel te gebruiken wordt je bril niet meer beslagen

   Geschreven door Ebo korzaan op
  • door een goed sluitend masker te dragen ffp 2 of ffp 3

   Geschreven door alles weter op
  • en draag je een masker met uit blaas ventiel dan besmet je anderen dat is een schande

   Geschreven door allesweter op
 4. Ik vind het een goed idee om met een mondkapje thuis te oefenen. Ik ben het min of meer eens met de maatregel, zo kan je alvast een beetje wennen aan de (een beetje nodige,onvermijdelijke, suffe) mondkapjes. We zitten er nog wel een half jaar aan vast.
  Peter

  Geschreven door Peter Haaswijk op
 5. zeurkous

  Geschreven door sandra op
 6. Heel goede uitleg ! ?

  Geschreven door Anoniem op
 7. Ik ben van belgie prima uitleg maar waarom geen face chield voor mensen met copd ,astma of andere longaandoeningen?

  Geschreven door Gitta op
  • Ik gebruik I.v.m. astma en meerdere aandoeningen een face chield. Het zit redelijk prettig, maar ook daarmee krijg ik het benauwd en druk op de borst. Conclusie……toch wel fijner dan mondmasker.

   Geschreven door Fien op
  • daar adem je onderdoor, dus je kan iedereen om je heen besmetten

   Geschreven door Liva op
   • Spoor je niet? Dus je gelooft werkelijk wat ze op het nieuws zeggen. Informeer jezelf eerst eens in plaats van klakkeloos alles te geloven wat ze je op tv (tell lies vision) wijsmaken.
    Ik dacht dat meerderheid van NL wakker was..maar helaas !
    Ik ga niet met mondkapje lopen. Ze mogen me beboeten, ik zal die boetes nooit betalen.
    Net als dien van 1,5 meter afstand houden.
    Is allemaal bullshit. Covid19 is een virus zoals de griep, geen bacterie.

    Geschreven door Tessa op
    • idioot!

     Geschreven door astmapatient op
    • wat een dwaas je ziet het niet je hoort het niet je proeft het niet ook zie je het niet
     enkel als je het heb en dan is het te laat en mensen die er zo over denken die moeten ze ook dood laten gaan en nooit meer helpen

     Geschreven door allesweter op
    • Geschreven door Remco op
 8. Of voor mensen met hyperventilatie…ook geen pretje kan ik je vertellen. Ademhalingsoefeningen hebben tor dusver niks uitgehaald, laat staan met mondkapje op. Lijkt me nog lastiger in warme landen. Bahbah zou gek worden.

  Geschreven door Juud op
  • Dat kan ik me voorstellen. Ik zou uit gezondheids redenen geen mondkapje dragen. Je vergiftigd jezelf.. Het heeft absoluut geen voordelen zo’n ding te dragen.

   Geschreven door Tessa op
 9. Hoe kom ik aan zo’n face chield ?

  Geschreven door Rona op
 10. Als FFP mondkapjes het meest effectief zijn in het voorkomen van besmetting, waarom dan niet iedereen zo’n mondkapje? Het antwoord is dat men van overheidswege bang is dat er opnieuw (.) een tekort is aan dergelijke kapjes. De vraag hierbij is natuurlijk hoe het nog steeds kan dat er onvoldoende medische (lees: effectieve) mondkapjes zijn. Vanaf dag één dat er behoefte is aan dit beschermende middel, is er al gedoe over tekorten. Dat is niet alleen verbazingwekkend, het is ook ronduit schandelijk dat het beleid van het Kabinet er niet op is gericht om dit tekort serieus aan te pakken! Over serieus aanpakken gesproken: het is van de zotte dat ditzelfde Kabinet over mondkapjes dragen enerzijds beweert dat het dragen ervan ‘schijnveilg’ zou zijn, terwijl anderzijds in het openbaar vervoer zelfgemaakte schijnveilige mondkapjes verplicht worden! Snapt u het nog?

  Geschreven door Art op
  • Ben het helemaal met je eens. En ze verplichten het maar delen het niet uit. Terwijl de andere landen dat wel doen, uitdelen.

   Geschreven door azime67 op
  • Ja zeker, ik snap het nog. De reden van mondkapjes dragen is niet om mensen te beschermen. En dat is ook logisch na te gaan als je weet hoe klein virussen zijn, en makkelijk door de meeste stoffen kunnen gaan (behalve bij medische mondkapjes). De reden voor mondkapjes is om de angst voor “het virus” te behouden.

   Geschreven door Teun op
   • Helemaal waar Teun. Trap er maar niet in

    Geschreven door Tessa op
  • montkapjes ffp 2 ffp 3 kan je genoeg kopen in doos van 20 stuks kost 50 euro dus 2,45 ongeveer ook geen btw er op kopen kan je ze het beste bij bedrijven bdie aan nemers dingen verkopen gereeschap niet bij gama of drgelijke merken smart moldex 2480 01 ffp 2 wurth cm3000 ffp 2 getest en 149;2001+a1;2009 zie zelf wat dat betekent

   Geschreven door allesweter op
 11. Met copd en fibrose lukt een mondkapje niet,stik benauwd. En is het ook nog eens een bron van besmettingen als ik zie hoe veel mensen er mee omgaan. Zitten er met hun handen aan met eten en drinken of doen het even in de tas en daarna gewoon weer opzetten.

  Geschreven door Aura op
 12. Helemaal eens met het geschrevene van Rona op 19 juli 2020 17:22

  Geschreven door alias op
 13. Ik draag een bril die beslaat als ik door mijn neus adem. Daarom adem ik door mijn mond en heb er minder last van. Ik heb een filter die ook in een stofzuiger zit.

  Geschreven door Jan op
 14. Op 1 augustus 2019 werd in Nederland een boerka-/nikabverbod geheven. Ook andere gezichtsbedekkende kleding valt hieronder. Mag ik ervan uitgaan dat bij het verplichten van mondkapjes (die ook een groot deel van het gelaat behoren te bedekken, neus mond, kin) het gebruik van een boerka of nikab weer is toegestaan?

  Geschreven door Nieuwsgierig Aagje.. op
 15. Het is mijns inziens weer uit commerciele aspecten dat mondkapjes aangeraden worden want het moet weer geld kosten. Als de mensen allemaal hun burgerplicht zouden doen en minstens 1,5 meter van elkaar vandaan blijven zou het allemaal moeten meevallen. (vraag is: hoe doe je dat 17 mln mensen??).
  Verder werd gisteren door hr van Dissel nog gezegd dat niet medische kapjes gunstig kunnen zijn maar zeer beperkt. Dat roept toch weer vragen op.. Hoe veilig is dat dan in werkelijkheid als je sommige mensen bezig ziet met hun kapjes op en af iedere keer weer!! Verder gaf hij aan dat uit een Noors onderzoek was gebleken dat 88.000 mensen een week lang mondkapjes droegen en bleek toen om besmetting van 1 persoon te voorkomen. Het OMT is dus nog steeds niet voor mondkapjes maar als je je daar persoonlijk veiliger mee voelt (psychisch??)
  Ook ik heb COPD 3 maar een mondkapje zou wellicht weleens nadelig kunnen werken als je dergelijke reacties ziet aangaande infecties etc, nog daargelaten dat ik het er vreselijk benauwd van krijg. Mijn visie (maar dat is ook heel persoonlijk): zo vroeg mogelijk boodschappen proberen te doen (= het nog niet druk!) en zo weinig mogelijk met mensen omgaan danwel 1,5 meter minstens afstand houden en gewoonweg zo veel mogelijk proberen thuis te blijven, zeker met longziekten, hartziekten e.d. Met telefoon, skypen en facetime kom je toch ook een heel eind wat contacten aangaat. Zo bescherm je niet alleen jezelf maar kunnen anderen je niet zo snel besmetten. Totdat er een goed vaccin beschikbaar is en dat zal zo lang wel niet meer duren…..

  Geschreven door William op
 16. Als je in de overgang zit en last hebt van opvliegers is een mondkapje erg benauwd. Tips?

  Geschreven door Mila op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief