Waarom is de neusademhaling gezonder dan de mondademhaling?

Waarom is neusademhaling gezonder dan een mondademhaling?

Ademhalen doen we automatisch, maar wist je dat de manier waarop je ademhaalt een groot effect heeft op hoeveel energie je hebt, je stresslevel en hoe goed je slaapt? Wanneer je door je neus ademt, dan zitten daar vele gezondheidsvoordelen aan ten opzichte van door de mond ademhalen. Waarom is een neusademhaling gezonder?

Hoe gaat de ademhaling?

Ademhalen doen we automatisch, we ademen lucht met daarin zuurstof in. Deze lucht gaat via de neus of mond door je luchtpijp naar je longen. Daar wordt er zuurstof afgegeven aan het bloed. Vervolgens wordt dit zuurstofrijke bloed door het lichaam gepompt en zo komt dit bij alle organen en spieren die het nodig hebben. Ons lichaam heeft deze zuurstof nodig om o.a. voedingsstoffen te verbranden. Hierbij ontstaat er energie, water en koolzuur (CO2). De energie hebben we nodig om te leven en het water verlaat ons lichaam weer via de nieren, de huid en tijdens het uitademen. CO2 is een afvalproduct waar we van af moeten. Het bloed brengt het CO2 naar de longen, waar het door uit te ademen ons lichaam verlaat.

Gezondheidsvoordelen van een neusademhaling

Veel mensen zijn gewend om door hun mond te ademen, maar het is gezonder om te ademen door je neus. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een neusademhaling?

Minder kans op luchtweginfectie

Wanneer je door je neus inademt, dan filter je de lucht. De neus is van binnen voorzien van allerlei kleine haartjes. Deze trilhaartjes, die een onderdeel zijn van het slijmvlies van je neus, houden allerlei stofdeeltjes, bacteriën, virussen en allergenen tegen zodat ze niet dieper de luchtwegen binnen kunnen treden. Dit eerste veiligheidsmechanisme zorgt er dus voor dat schadelijke indringers gestopt worden en zo verminder je de kans op een luchtweginfectie.

Minder irritatie luchtwegen

Wanneer je door je neus inademt, dan bevochtig en verwarm je de ingeademde lucht. Het bevochtigen is belangrijk omdat droge lucht irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken wat bij kan dragen aan ademhalingsproblemen. Dit geldt helemaal voor mensen die last hebben van astma of allergieën. Het verwarmen is van belang omdat de juiste temperatuur je ademhalingscomfort verbeterd.

Hogere zuurstofopname

Een neusademhaling zorgt ervoor dat de luchtstroom geleidelijk en regelmatiger gereguleerd wordt en dat zorgt ervoor dat je een diepere (middenrif) ademhaling en een efficiëntere zuurstofopname hebt.

Verbeterde bloeddruk en hartslag

Het door de neus ademen kan helpen om de bloeddruk te verbeteren en de hartslag te verlagen. Op het moment dat we door de neus ademen, activeren we namelijk het parasympatisch zenuwstelsel. Ons parasympatisch zenuwstelsel beïnvloedt de organen dusdanig dat ons lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Impulsen die via het parasympatische deel gaan, stimuleren onder andere de verwijding van de bloedvaten naar het verteringsstelsel en ze vertragen je hartslag en je ademfrequentie.

Dieper slapen

Een neusademhaling kan er ook voor een betere slaapkwaliteit zorgen, mede door het activeren van je parasympatische zenuwstelsel. Wanneer je lichaam een vertraagde hartslag en ademfrequentie heeft, dan zal je eerder in slaap vallen, maar ook dieper slapen. Ook kan het snurken verminderen door een neusademhaling. Mondademhaling en snurken gaan vaak samen en dat kan leiden tot slaapstoornissen en een verlaagd energieniveau overdag.

Betere mondhygiëne

Door via de mond te ademen droogt het slijmvlies in je mond uit. Een droge mond zorgt voor een verhoogde kans op gaatjes (vooral bij de voortanden aan de bovenkant), tandvleesontstekingen, slechte adem en luchtweginfecties.

Overigens is het het beste om zowel in- als uit te ademen door je neus en niet in door je neus en uit via je mond.

Hoe ‘s nachts leren neusademen?

Veel mensen geven aan dat ze het lastig vinden om over te stappen van een mondademhaling naar een neusademhaling. Juist omdat het automatisch gaat. Mensen die het moeilijk vinden om ’s nachts ook over te stappen op de neusademhaling proberen dit soms te ondersteunen door tape of een pleister schuin over hun mond te plakken. Ook bestaat er de chin strap, een verstelbare band die over het hoofd en kin geplaatst kan worden, waardoor de mond in de nacht dichtgehouden wordt.

Ook kun je denken aan een neusspreider, zodat het makkelijker wordt om door je neus te ademen.

 

Bronnen: Jeroen Bosch Ziekenhuis, Radboud UMC, Healthline en Vraagdetandarts

 

Delen:  
3 reacties op “Waarom is de neusademhaling gezonder dan de mondademhaling?
 1. Dooe allergieen en astma lukt het mij niet om door de neus te ademen.

  Geschreven door Mariana. op
  • Door de neusspreider krijg je meer zuurstof binnen en slaapt veel dieper daardoor ben je beter uitgerust

   Geschreven door Hans van kuijk op
 2. Beter door de neus ademen met neusspreider veel gezonder. Je wordt veel fitter wakker omdat je bloed meer zuurstof krijgt in de nacht. Heb zelf een neusspreider en kan ze niet meer missen.

  Geschreven door Hans van kuijk op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief