COVID-19, wat kun je zelf doen?

COVID-19, wat kun je zelf doen?

In december 2019 startte in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus. Dit coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken en houdt momenteel de hele wereld in zijn greep. Wat kun je zelf doen?

Wat is een coronavirus?

Coronavirussen werden voor het eerst geïdentificeerd in de jaren ’60, het is echter niet duidelijk waar ze vandaan komen. Ze hebben hun naam te danken aan hun vorm. Mensen zien hier namelijk een kroon in.
De meeste coronavirussen verspreiden zich op dezelfde manier als andere virussen die een verkoudheid veroorzaken. Dit verspreiden gebeurt door geïnfecteerde mensen die: hoesten en niezen, door het aanraken van de handen of het gezicht van een geïnfecteerde persoon, of door het aanraken van dingen zoals deurknoppen die geïnfecteerde mensen hebben aangeraakt.

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstige ziekten zoals het MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en het SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Coronavirus disease (COVID-19) is dus een nieuwe stam die in 2019 werd ontdekt en nog niet eerder bij de mens werd geïdentificeerd.

In principe zijn coronavirussen zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Gedetailleerd onderzoek heeft uitgewezen dat SARS-CoV werd overgedragen van civetkatten op mensen en MERS-CoV van dromedariskamelen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren in dieren die de mens nog niet hebben besmet.

Hoe verspreidt COVID-19 zich?

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar en het verspreiden kan plaatsvinden via kleine druppeltjes uit de neus of de mond die worden verspreid wanneer een persoon met COVID-19 hoest, niets of uitademt. Deze druppeltjes landen vervolgens op voorwerpen en oppervlakken rond de persoon. Andere mensen vangen COVID-19 op door deze voorwerpen of oppervlakken aan te raken en dan met de handen hun ogen, neus of mond aan te raken. Mensen kunnen ook COVID-19 binnenkrijgen als ze de druppeltjes inademen van een persoon met COVID-19 die hoest of uitademt. Daarom is het belangrijk om meer dan 1 meter afstand te houden van een persoon die ziek is.

Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 à 3 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Wat zijn de symptomen van COVID-19?

De meest voorkomende symptomen van COVID-19 zijn koorts, vermoeidheid en een droge hoest. Daarnaast kan iemand last hebben van spierpijn, neusverstopping, loopneus, keelpijn of diarree. Deze symptomen zijn meestal mild en beginnen geleidelijk aan. Het kan ook zo zijn dat iemand wel geïnfecteerd raakt, maar geen symptomen krijgt en zich ook niet ziek voelt. De meeste mensen (ongeveer 80%) herstellen van de ziekte zonder dat ze daarvoor een speciale behandeling nodig hebben. Ongeveer 1 op de 6 mensen die COVID-19 krijgt, wordt ernstig ziek en krijgt moeite met ademhalen. Oudere mensen, en mensen met onderliggende medische problemen zoals een hoge bloeddruk, hartproblemen of diabetes, hebben meer kans om een ernstige ziekte te ontwikkelen. Wanneer je koorts hebt (38 of hoger), hoest en ademhalingsmoeilijkheden hebt, dan moet je medische hulp zoeken.

Wie loopt het risico om ernstig ziek te worden?

Terwijl we nog steeds leren hoe COVID-2019 mensen beïnvloedt, blijken ouderen en mensen met reeds bestaande medische aandoeningen vaker dan anderen om erg ziek te worden van het virus. Denk hierbij aan: een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, longziekten, kanker of diabetes.

Is er een vaccin, medicijn of behandeling voor COVID-19?

Nee, tot op heden is er nog geen vaccin en geen specifiek antiviraal geneesmiddel om COVID-19 te voorkomen of te behandelen. De getroffenen moeten echter wel zorg krijgen om de symptomen te verlichten. Mensen met een ernstige ziekte moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. De meeste patiënten herstellen dankzij ondersteunende zorg.

Momenteel worden er mogelijke vaccins en enkele specifieke medicijnbehandelingen onderzocht. Ze worden getest door middel van klinische proeven. De WHO coördineert de inspanningen om vaccins en geneesmiddelen te ontwikkelen om COVID-19 te voorkomen en te behandelen.

De meest effectieve manieren om jezelf en anderen te beschermen tegen COVID-19 zijn: het regelmatig wassen van je handen, hoesten in de binnenkant van je elleboog, geen handen schudden of mensen omhelzen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Daarbij is het verstandig om ten minste 1 meter afstand van andere mensen te houden. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet.

Basisbescherming tegen het nieuwe coronavirus

Blijf op de hoogte van de laatste informatie over de COVID-19-uitbraak, die beschikbaar is op de website van de WHO en van het RIVM. De meeste mensen die besmet raken ervaren een milde ziekte en herstellen, maar in sommige gevallen kan het ernstiger verlopen. Wat kun je doen voor je eigen gezondheid en om anderen te beschermen?

Was je handen vaak

Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Het is het beste om ze af te drogen met een papieren handdoekje dat je vervolgens weggooit. Wanneer je geen water en zeep in de buurt hebt, dan kun je handalcohol of handgel gebruiken. Door dit te doen dood je de virussen die zich op je handen kunnen zitten.

Behoud sociale afstandelijkheid

Houd minstens 1 meter afstand tussen jezelf en een ander. Wanneer iemand niest of hoest is een afstand van 2 meter aan te raden. Waarom? Als iemand hoest of niest, dan spuiten er kleine vloeistofdruppeltjes uit zijn of haar neus of mond, die virussen kunnen bevatten. Wanneer je te dichtbij bent, kun je die druppeltjes inademen, inclusief het COVID-19 virus als de hoestende persoon de ziekte heeft.

Vermijd het aanraken van ogen, neus en mond

Probeer zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan te raken. Handen raken veel oppervlakken aan en kunnen virussen oppikken. Eenmaal besmet kunnen je handen het virus overbrengen naar de ogen, neus of mond. Van daaruit kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Thuisblijven

Blijf thuis als je je niet lekker voelt en wanneer je koorts hebt, hoest en moeite hebt met ademhalen, zoek dan medische hulp. Ga niet naar je huisarts, maar neem eerst telefonisch contact op. Wanneer je klachten hebt ga dan ook niet op bezoek bij ouderen, mensen met minder afweer of een chronische ziekte. Maar ook wanneer je geen klachten hebt, werk dan thuis de komende periode en ga niet op bezoek bij elkaar als dat niet echt nodig is.

 

Bronnen: who.int en rivm.nl

Delen:  
2 reacties op “COVID-19, wat kun je zelf doen?
  1. Ik lees veel dat het Corona virus niet tegen hitte zou kunnen.
    Hoe goed werkt ouderwets stomen eigenlijk tegen dit virus.

    Geschreven door Ferry op
    • Niet

      Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief