COVID-19, wat kun je zelf doen?

COVID-19, wat kun je zelf doen?

In december 2019 startte in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus. Dit coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken en houdt momenteel de hele wereld in zijn greep. Wat kun je zelf doen?

Wat is een coronavirus?

Coronavirussen werden voor het eerst geïdentificeerd in de jaren ’60, het is echter niet duidelijk waar ze vandaan komen. Ze hebben hun naam te danken aan hun vorm. Mensen zien hier namelijk een kroon in.
De meeste coronavirussen verspreiden zich op dezelfde manier als andere virussen die een verkoudheid veroorzaken. Dit verspreiden gebeurt door geïnfecteerde mensen die: hoesten en niezen, door het aanraken van de handen of het gezicht van een geïnfecteerde persoon, of door het aanraken van dingen zoals deurknoppen die geïnfecteerde mensen hebben aangeraakt.

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstige ziekten zoals het MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en het SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Coronavirus disease (COVID-19) is dus een nieuwe stam die in 2019 werd ontdekt en nog niet eerder bij de mens werd geïdentificeerd.

In principe zijn coronavirussen zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Gedetailleerd onderzoek heeft uitgewezen dat SARS-CoV werd overgedragen van civetkatten op mensen en MERS-CoV van dromedariskamelen op mensen. Verschillende bekende coronavirussen circuleren in dieren die de mens nog niet hebben besmet.

Hoe verspreidt COVID-19 zich?

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar en het verspreiden kan plaatsvinden via kleine druppeltjes uit de neus of de mond die worden verspreid wanneer een persoon met COVID-19 hoest, niets of uitademt. Deze druppeltjes landen vervolgens op voorwerpen en oppervlakken rond de persoon. Andere mensen vangen COVID-19 op door deze voorwerpen of oppervlakken aan te raken en dan met de handen hun ogen, neus of mond aan te raken. Mensen kunnen ook COVID-19 binnenkrijgen als ze de druppeltjes inademen van een persoon met COVID-19 die hoest of uitademt. Daarom is het belangrijk om meer dan 1 meter afstand te houden van een persoon die ziek is.

Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 à 3 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Wat zijn de symptomen van COVID-19?

De meest voorkomende symptomen van COVID-19 zijn koorts, vermoeidheid en een droge hoest. Daarnaast kan iemand last hebben van spierpijn, neusverstopping, loopneus, keelpijn of diarree. Deze symptomen zijn meestal mild en beginnen geleidelijk aan. Het kan ook zo zijn dat iemand wel geïnfecteerd raakt, maar geen symptomen krijgt en zich ook niet ziek voelt. De meeste mensen (ongeveer 80%) herstellen van de ziekte zonder dat ze daarvoor een speciale behandeling nodig hebben. Ongeveer 1 op de 6 mensen die COVID-19 krijgt, wordt ernstig ziek en krijgt moeite met ademhalen. Oudere mensen, en mensen met onderliggende medische problemen zoals een hoge bloeddruk, hartproblemen of diabetes, hebben meer kans om een ernstige ziekte te ontwikkelen. Wanneer je koorts hebt (38 of hoger), hoest en ademhalingsmoeilijkheden hebt, dan moet je medische hulp zoeken.

Wie loopt het risico om ernstig ziek te worden?

Terwijl we nog steeds leren hoe COVID-2019 mensen beïnvloedt, blijken ouderen en mensen met reeds bestaande medische aandoeningen vaker dan anderen om erg ziek te worden van het virus. Denk hierbij aan: een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, longziekten, kanker of diabetes.

Is er een vaccin, medicijn of behandeling voor COVID-19?

Nee, tot op heden is er nog geen vaccin en geen specifiek antiviraal geneesmiddel om COVID-19 te voorkomen of te behandelen. De getroffenen moeten echter wel zorg krijgen om de symptomen te verlichten. Mensen met een ernstige ziekte moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. De meeste patiënten herstellen dankzij ondersteunende zorg.

Momenteel worden er mogelijke vaccins en enkele specifieke medicijnbehandelingen onderzocht. Ze worden getest door middel van klinische proeven. De WHO coördineert de inspanningen om vaccins en geneesmiddelen te ontwikkelen om COVID-19 te voorkomen en te behandelen.

De meest effectieve manieren om jezelf en anderen te beschermen tegen COVID-19 zijn: het regelmatig wassen van je handen, hoesten in de binnenkant van je elleboog, geen handen schudden of mensen omhelzen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Daarbij is het verstandig om ten minste 1 meter afstand van andere mensen te houden. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet.

Basisbescherming tegen het nieuwe coronavirus

Blijf op de hoogte van de laatste informatie over de COVID-19-uitbraak, die beschikbaar is op de website van de WHO en van het RIVM. De meeste mensen die besmet raken ervaren een milde ziekte en herstellen, maar in sommige gevallen kan het ernstiger verlopen. Wat kun je doen voor je eigen gezondheid en om anderen te beschermen?

Was je handen vaak

Was je handen regelmatig en grondig met zeep. Het is het beste om ze af te drogen met een papieren handdoekje dat je vervolgens weggooit. Wanneer je geen water en zeep in de buurt hebt, dan kun je handalcohol of handgel gebruiken. Door dit te doen dood je de virussen die zich op je handen kunnen zitten.

Behoud sociale afstandelijkheid

Houd minstens 1 meter afstand tussen jezelf en een ander. Wanneer iemand niest of hoest is een afstand van 2 meter aan te raden. Waarom? Als iemand hoest of niest, dan spuiten er kleine vloeistofdruppeltjes uit zijn of haar neus of mond, die virussen kunnen bevatten. Wanneer je te dichtbij bent, kun je die druppeltjes inademen, inclusief het COVID-19 virus als de hoestende persoon de ziekte heeft.

Vermijd het aanraken van ogen, neus en mond

Probeer zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan te raken. Handen raken veel oppervlakken aan en kunnen virussen oppikken. Eenmaal besmet kunnen je handen het virus overbrengen naar de ogen, neus of mond. Van daaruit kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Thuisblijven

Blijf thuis als je je niet lekker voelt en wanneer je koorts hebt, hoest en moeite hebt met ademhalen, zoek dan medische hulp. Ga niet naar je huisarts, maar neem eerst telefonisch contact op. Wanneer je klachten hebt ga dan ook niet op bezoek bij ouderen, mensen met minder afweer of een chronische ziekte. Maar ook wanneer je geen klachten hebt, werk dan thuis de komende periode en ga niet op bezoek bij elkaar als dat niet echt nodig is.

 

Bronnen: who.int en rivm.nl

Delen:  
26 reacties op “COVID-19, wat kun je zelf doen?
  1. Ik lees veel dat het Corona virus niet tegen hitte zou kunnen.
    Hoe goed werkt ouderwets stomen eigenlijk tegen dit virus.

    Geschreven door Ferry op
    • Niet

      Geschreven door Anoniem op
      • Die 1 meter moet natuurlijk anderhalve meter zijn, en als iemand hoest of niest is 8 meter aan te raden. Hangt (buiten) ook af van de windrichting.

        Geschreven door Ab op
    • Een paar weken geleden werd stomen aangeraden in de media. Er was discussie over of het zou helpen. Ik had toen keelpijn en ben gaan stomen met een paar druppels tea tree oil in het stoomwater. Bij mij hielp het fantastisch. Dat is geen bewijs natuurlijk, maar ik denk in dit soort gevallen altijd: Baat het niet dan schaadt het niet. stomen is gemakkelijk, goedkoop en kan geen kwaad. Dus waarom niet?

      Geschreven door Evelyn op
    • Als je besmet bent helpt stomen absoluut niet. Het gaat om de kerntemperatuur van je lichaam en die verhoog je niet door te stomen.

      Geschreven door Dirk op
    • Moest warmte helpen,iedereen de sauna in….

      Geschreven door Lula op
      • Onze buurman heeft een broer in Indonesië daar is het op het moment 45 Gr en daar is corona ook.

        Geschreven door Omaholland op
      • Er heerst ook nog gewone griep en buikgriep maar als jij dan jou huisarts belt en de verschijnselen door geeft wordt er gelijk al een conclusie getrokken dat het covid 19 zou kunnen zijn bij mij was het buikgriep gelukkig maar daar kun je ook heel ziek van zijn en veel afvallen het hoefd dus niet het corona virus te zijn ze hebben mij ook niet getest. Anoniem

        Geschreven door Annoniem op
  2. het virus is wel hittegevoelig, alle koorts onmiddellijk verlagen met paracetamolis dus ook uit de boze, de temperatuur laten oplopen tot 38.5 iseerder een aanrader, koortswerende medicatie niet te rap nemen is belangrijk, maar daar wordt weinig van gezegd in de media….

    Geschreven door ivc op
    • Hoe weet je dat, is dat wetenschappelijk bewezen of aangetoond?

      Geschreven door StellaL op
  3. Ik ben het zo langzamerhand spuugzat dat wij zeventigers als de kwetsbaren worden aangeduid. In ziekenhuizen op de IC’s liggen meer zieken tussen de 45 en 65 dan zeventigers. Ook jonge mensen kunnen COVID-19 krijgen. Ook zij kunnen doodziek worden. En nu zie ik toch, ondanks de waarschuwingen dat jongeren TE onachtzaam met elkaar omspringen. Vooral zwetende joggers, fietsers zijn een groot gevaar. Daar helpt 1 1/2 meter niet. Die moet je gewoon helemaal mijden. Verder is 1 1/2 meter ook nog eens afhankelijk van windkracht- en richting.

    Geschreven door Rubica op
    • Fietser zijn geen gevaar; wat in verbeelding!
      Men kan zonder probleem buiten stappen, lopen, fietsen, is zelfs zeer goed. Binnen zitten maakt je kwetsbaar doordat je op den duur geen weerstand meer hebt. Zie bejaardentehuizen, dat bewijst toch alles.
      Iemand die elke dag enkele uren buiten in beweging is kweekt weerstand en heeft weinig kans om om het even welke ziekte op te doen.

      Geschreven door bere op
      • Wie zegt dat ik niet beweeg.

        Geschreven door Rubica op
      • Je hebt gelijk ik ben heel veel buiten en voel mij uitstekend en heb tot op heden geen last van het virus gehad!

        Geschreven door Peter op
      • Toch blijf ik ver bij wielrenners vandaan met hun gezweet en gespuug. Ze spugen nog net niet op je schoenen! Ook loop ik met mijn hond buiten de bebouwde kom niet meer tegen het verkeer in, juist om dit soort situaties te voorkomen.

        Geschreven door Narnie op
  4. Het zou heel fijn zijn als er idd minder coronapatienten zijn. Maar of dit zo is? Op de I.C. misschien. Maar degenen die ons altijd trouw thuis verzorgen, zijn nu ook ingeschakeld bij de zorg voor oudere patienten, die thuis blijven en moeten ook inspringen in de verzorgings- en verpleegtehuizen, waar veel patienten en helaas ook zieke verzorgsters zijn. Ze krijgen maar één mondmasker per dag. Wij vinden dat ze daardoor niet meer veilig bij ons kunnen komen. Wij redden ons zo goed als dat kan. Maar voor de verzorgsters vind ik het vreselijk dat ze zo weinig beschermd moeten werken! Misschien zijn er mensen die zelf mondmaskers kunnen naaien? Enkele lagen stof, met een koffiefilter dat er tussengeschoven kan worden, lijkt redelijke bescherming te bieden. Ik heb nog oude lakens genoeg.

    Geschreven door Corine op
  5. Ik heb diaree en spierpijn en ben diabetis en hartpatiënt. Moet ik me zorgen maken?

    Geschreven door Swat op
    • Hoe weet je dat, is dat wetenschappelijk bewezen of aangetoond?

      Geschreven door StellaL op
      • Het gaat niet om een bacterieel infect , het gaat om een virus, mevrouw. Verschil is dat een bacterieel infect te behandelen is met een antibioticum, en een virus niet. Daarnaast is een mondkapje wel degelijk handig, want als je drager bent vh virus, kun je anderen minder snel besmetten, want je hoest of niest in het kapje. En dat je het zelf weer inademt maakt niet uit, je bent immers al geinfecteerd. Als een mondkapje een arts of verpleegkundige beschermt, waarom zou het ons dan niet beschermen? Ik vind dat ontmoedigingsbeleid dat men vanuit hoger hand zegt dat het geen zin heeft, derhalve onzin en mijns inziens alleen maar om te voorkomen dat het tekort eraan niet nog nijpender wordt.

        Geschreven door StellaL op
  6. Wie kan het zeggen?
    Al het bovenstaande is uit de lucht gegrepen. Van het virus is te weinig bekend. Zelfs degenen die het C.virus hebben opgelopen, lopen kans opnieuw besmet te worden. Er wordt naarstig gezocht naar een vaccin en de vraag is wanneer het toegepast kan worden en of het afdoende is, is een vraag die bij lange na niet beantwoord kan worden. Wetenschap en tijd zullen hopelijk het verlossende antwoord geven.

    Geschreven door Jules op
  7. EEN BIJKOMEND VERSCHIJNSEL IS,DAT IK NOG NOOIT GRIEP HEB GEHAD,ZELFS DE VACCINATIE ER TEGEN NEEM IK IOM DE ARTS NIMMER,.
    GEEFT DAT DE NODIGE EXTRA WEER STAND?

    Geschreven door JdW op
    • Dat mag je hopen en/of bidden!

      Geschreven door Dirk op
  8. ik krijg zelf zelden griep. Ik ga 3 à 4 dagen in de week naar buiten. Dan ga ik lekker naar mijn volkstuin, lopend. Daar doe ik een uur over. Trouwens de mondkapjes hebben weinig nut. Als je moet hoesten of niezen daarin dan adem je alle bacteriën weer net zo hard in. Ik vind dat je dan beter zonder kan. Heb altijd een flesje handgel bij me en zakdoekjes. En goed afstand houden. Een hoop mensen nemen dat niet altijd serieus. Doe wat er gevraagd word zo blijven we allemaal hopelijk gezond. Of je nu oud of jong bent.

    Geschreven door vogelvrouwtje op
  9. Ik vindt het nu wel moeilijk want alle ziekenhuis behandelingen zijn uitgesteld door covid 19 zelf moet ik nu nog naar het ziekenhuis voor een echo duur minimaal 6 weken en ik heb acnes waar door de behandeling nu stil ligt en de pijn ondraaglijk aan get worden is. Maar helaas zal het nog even duren voor dat het reguliere zorg weer wordt opgepakt. Er is bij mij nu ook een knobbel gevonden die vast zit in mijn buik ook daar moet ik mee naar ziekenhuis ben op dit moment door alles heen wel wat radeloos.

    Geschreven door Annoniem op
    • Er zijn wel weer plekken op de IC’s beschikbaar en ik heb begrepen dat SPOED operaties gewoon doorgaan. De vraag die u uzelf moet stellen is: is het spoed, heb ik een ernstige ziekte die fataal kan aflopen, of kan ik de pijn met paracetamol of met een ontstekingsremmende pijnstiller temperen? Zoniet, laat de huisarts er naar kijken en besluiten. Als er direct iets aan moet worden gedaan gaat u zo de OK in

      Geschreven door StellaL op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief