Wanneer je milde klachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius, dan is het advies om je te laten testen. Maar vaak is er sprake van een wachttijd. Wat moet je doen als binnen die termijn je klachten zijn verdwenen? Moet je de coronatest afzeggen of juist niet?
Wanneer testen op corona?
Het advies is om je zo snel mogelijk te laten testen wanneer je klachten hebt die kunnen passen bij het coronavirus. Het gaat hierbij om klachten zoals:
- Neusverkoudheid
- Loopneus
- Niezen
- Keelpijn
- Lichte hoest
- Verhoging
- Koorts
- Plotseling verlies van reuk of smaak
- Benauwdheid.
Afspraak coronatest
Zonder doorverwijzing kun je een afspraak maken. Echter, door de drukte bij de verschillende testlocaties kan er een aantal dagen zitten tussen het maken van de afspraak en de daadwerkelijke afspraak. In die tijd kunnen je klachten verdwijnen. Wat moet je dan doen? Moet je je dan alsnog laten testen of moet je de coronatest afzeggen?
Grote drukte testlocaties
Omdat op dit moment veel meer mensen zich willen laten testen dan dat er testcapaciteit is, zijn testlocaties overbelast en kunnen de verschillende laboratoria het niet aan. Het gevolg is dat mensen niet altijd binnen 48 uur terecht kunnen voor een test en dat de uitslag een aantal dagen kan duren. Maar wat moet je doen als je klachten in die tijd verdwijnen?
Klachten verdwenen, wat dan?
Wanneer je klachten in de tussentijd verdwenen zijn, dan moet je je aan de landelijke richtlijnen van het RIVM houden. De richtlijnen zeggen dat je je afspraak niet moet afzeggen, ook wanneer je geen klachten meer hebt. Dit is van belang voor het bron- en contactonderzoek. Want ook al heb je zelf geen last meer, je kunt alsnog anderen ermee hebben besmet.
Thuisblijven of niet?
Op het moment dat je klachten hebt en je hebt nog geen testuitslag, blijf dan thuis. Ga alleen naar buiten voor de coronatest. Heb je koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Dan blijven ook je huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.
Op het moment dat je testuitslag negatief is, dan hoef je niet meer thuis te blijven en kun je je dagelijks leven weer oppakken. Wanneer de uitslag van je test positief is, dan moet je thuisblijven net als je huisgenoten. Ook wanneer je huisgenoten geen klachten hebben.
Alleen bij klachten testen
Wanneer je geen klachten hebt, dan heeft testen geen zin. Het virus is dan veelal niet aanwezig, of in echt heel kleine hoeveelheden, waardoor de test negatief zal zijn. Er zitten dan nog te weinig stukjes virus in het slijm. Dus laat je alleen testen als je ook daadwerkelijk klachten hebt.
Zijn de klachten ineens verdwenen, dan moet je alsnog naar de test gaan en de uitslag thuis afwachten.
Bronnen: RIVM, Rijksoverheid en NOS
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Terms of use and Disclaimer – Visymo