Doe een Spoed PCR test: Langdurig reuk en smaakverlies na corona

Doe een Spoed PCR test: Langdurig reuk en smaakverlies na corona

Het verlies van reuk en smaak is een van de bekendste coronasymptomen. Ook na herstel van het coronavirus ervaren sommige mensen smaak en reukverlies. In dit artikel leggen we je hier meer over uit, bekijken we ‘long-covid’ klachten en vertellen we je wat de snelste manier is om te testen op COVID-19.

Symptomen

Mensen die het coronavirus krijgen ervaren niet allemaal dezelfde symptomen. Sommigen hebben hoofdpijn, koorts of moeite met ademen. Andere mensen ervaren een verandering in reuk- en/of smaakvermogen. Veranderingen in reuk of smaak komen voor bij ongeveer twee derde van de mensen die besmet zijn met het coronavirus. Echter krijgt niet iedereen geur en smaak snel terug. Uit een Canadese studie blijkt dat bij de helft van de corona patiënten de zintuigen nog niet als vanouds werken 5 maanden na besmetting. Reukverlies is er in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld geuren minder sterk ruiken, of niet meer goed verschillende geuren onderscheiden. Ook is het mogelijk dat je niks meer ruikt, dit heet anosmie.

Long Covid-klachten

Het RIVM heeft onlangs meer informatie gepubliceerd over zogenoemde ‘long-covid’ klachten. Hiermee wordt bedoeld dat sommige corona patiënten langdurige klachten ervaren. Deze klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, kortademigheid, zogenoemde ‘brain fog’ of vergeetachtigheid, maar ook het langdurig verlies van reukvermogen. Het is helaas nog niet duidelijk waarom bij sommige mensen bepaalde klachten aanhouden na besmetting met SARS-CoV-2. Wel blijkt dat mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis met COVID-19, en ook mensen met een verhoogd BMI, vaker langdurige klachten blijven houden. Dat is echter lang niet altijd het geval.

Reuktraining

Het afgelopen jaar is er een reuktraining ontwikkeld voor mensen die last hebben van reukverlies na besmetting met het coronavirus. Deze reuktraining bestaat uit enkele onmiskenbare geuren van bijvoorbeeld eucalyptus, limoen, roos en kruidnagel. Met een reuktraining is het de bedoeling om deze geuren tweemaal daags rustig te ruiken. Dit zou de zintuigen en hersenen weer moeten trainen om geuren te herkennen. Voor optimale effectiviteit moet je deze reuktraining ten minste 24 weken doen. Na 12 weken krijg je een nieuwe set geuren.

Op het coronavirus testen

De symptomen van het coronavirus variëren van mild tot ernstig. Toch is het zorgwekkend om te horen dat sommige mensen langdurige symptomen zoals reuk- en/of smaakverlies ervaren. Daarom blijft het testen op corona in deze tijd ook zo belangrijk. Met een COVID-19 PCR test, zie hier, wordt er op moleculair niveau getest op aanwezigheid van SARS-CoV-2. Je weet dan dezelfde dag of je het coronavirus hebt. Het uitsluiten dat je besmet bent is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de mensen om je heen. Bij een commerciële coronatest aanbieder krijg je snel uitslag van je test, en weet je direct waar je aan toe bent. Door regelmatig te testen op corona beperken we de verdere verspreiding van het virus. Een Spoed PCR test helpt dus ook om te voorkomen dat mensen langdurige symptomen ervaren, zoals het verlies van reuk en smaak.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief