Mogelijke oorzaken chronische klachten na COVID-19: long-COVID

Mogelijke oorzaken chronische klachten na COVID-19

Het blijkt dat een groeiend aantal corona patiënten weken of soms zelfs maandenlang nog last heeft van allerlei klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid, pijn en kortademigheid. Het gaat hier ook om mensen die een relatief lichte infectie met het COVID-19 virus hebben doorgemaakt. Wat is long COVID en wat zijn mogelijke oorzaken van chronische klachten na COVID-19?

De aandoening die bekend staat als “long COVID” heeft een afmattend effect op het leven van mensen. De verhalen over uitgeput zijn zelfs na een korte wandeling zijn nu algemeen bekend. Gelukkig herstellen de meeste COVID-19-patiënten binnen een paar weken, maar een toenemend aantal mensen heeft dus maandenlang nog steeds symptomen.

Langdurige coronaklachten

Er is geen medische definitie of lijst met symptomen die door alle patiënten wordt gedeeld. Zo kunnen twee mensen met langdurige COVID hele verschillende ervaringen hebben. Echter, het meest voorkomende kenmerk is een verlammende vermoeidheid. Daarnaast hebben veel mensen last van symptomen zoals:

 • Kortademigheid
 • Een hoest die niet weggaat
 • Gewrichtspijn
 • Spierpijn
 • Gehoor- en zichtproblemen
 • Hoofdpijn
 • Verlies van reuk en smaak
 • Schade aan het hart, longen, nieren en darmen.

Maar er zijn ook geestelijke gezondheidsproblemen gemeld, waaronder depressie, angst en moeite om helder te denken.

Waarom de één wel binnen een paar weken klachtenvrij is en de ander niet dat zijn onderzoekers aan het uitzoeken.

Mogelijke oorzaken long COVID

Op basis van wat er nu bekend is, hebben specialisten een paar theorieën over de oorzaak voor long COVID. Stukje bij beetjes wordt er meer bekend over de lange termijn gevolgen van COVID-19. Uit verschillende onderzoeken zijn de volgende mogelijke oorzaken naar voren gekomen

Langdurige ontstekingsreactie

Eén van de mogelijke oorzaken van het krijgen van langdurige klachten is wanneer er sprake is van een ontstekingsreactie in het lichaam. Op het moment dat een virus, zoals het coranavirus, je lichaam binnendringt, dan komt je immuunsysteem in actie om deze onschadelijk te maken. Hierbij kan er een ernstige ontstekingsreactie ontstaan die lang aan kan houden. Dat zou een mogelijke oorzaak van long-COVID zijn. Momenteel wordt nog onderzocht of deze langdurige coronaklachten voor een aantasting van het immuunsysteem kunnen zorgen.

De infectie kan ook de werking van de organen van mensen veranderen. Dit is het duidelijkst bij de longen als ze littekens krijgen. Er zijn langdurige problemen waargenomen na een infectie met Sars of Mers, beide typen coronavirus.

POTS

Sommige onderzoekers geloven dat het coronavirus een trigger kan zijn voor POTS. Men is dit aan het onderzoeken omdat een toenemend aantal mensen die herstelde van COVID-19 nu POTS-achtige symptomen ervaart. Denk hierbij aan hersenmist, een verhoogde hartslag en ernstige chronische vermoeidheid.

POTS staat voor posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom. Het is een aandoening waarbij kinderen en volwassen klachten krijgen als gevolg van een te snelle hartslag op het moment dat ze opstaan nadat ze een tijdje hebben gelegen of gezeten. Het wordt veroorzaakt door storingen in het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt allerlei functies die we niet bewust controleren, zoals: hartslag, bloeddruk, zweten en lichaamstemperatuur. Storingen in één van deze gebieden kunnen symptomen veroorzaken die door verschillende aandoeningen kunnen worden gedeeld.

Veranderingen hersenstructuur

Momenteel zijn er vroege tekenen van veranderingen in de hersenstructuur als gevolg van de zogenaamde spike-eiwitten van het virus. Daardoor zou duizeligheid of hersenmist kunnen ontstaan.
Op dit moment willen meer en meer experts starten met nieuwe, uitgebreide studies om de exacte reden(en) voor langdurige coronaklachten te achterhalen. Hiermee zou long COVID wellicht beter behandelt kunnen worden.

Risicofactoren voor long corona

Het is op dit moment nog niet zeker waarom sommige mensen last hebben van long COVID en anderen niet. Men gaat echter wel uit van een aantal risicofactoren:

Hebben van meerdere symptomen

Experts van King’s College London hebben ontdekt dat wanneer je tijdens de besmetting vijf of meer verschillende symptomen hebt dat op dat moment de kans groter is dat je klachten langer aanhouden.

Geslacht

Het lijkt erop dat vrouwen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van long COVID dan mannen.
Leeftijd
Volgens de experts hebben ook vijftigplussers een grotere kans op het krijgen van langdurige coronaklachten.

Overgewicht

Maar ook mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het krijgen van long COVID. In de praktijk is gebleken dat zij vaak langdurige coronaklachten hebben.

 

Bronnen: WebMD, BBC en CMI

 

Delen:  
10 reacties op “Mogelijke oorzaken chronische klachten na COVID-19: long-COVID
 1. Bij mij is 15 december jl covid-19 geconstateerd, gelukkig had ik milde klachten,8/10 dagen in quarantaine, ik ben wel nog steeds erg moe, en heb gewrichtspijnen en ben soms een beetje kortademig, mijn hartspier is ook wat verdikt en heb ook een erfelijk verhoogde bloeddruk, werkt niet mee, mijn longen zijn verder wel goed/foto’s gemaakt, wat een verschrikkelijk virus/mensen die de regels aan hun laars lappen moeten zich doodschamen, wat een asociaal volk, ga maar is een dag op de IC-kijken, en kijk hoe hard en uitputtend dit werk is, dan piep je wel anders, iedereen wordt het beu ook omdat het vaccineren lang gaat duren.

  Geschreven door Raymond op
 2. Ik ben het helemaal met u eens . Mensen moeten zich diep gaan schamen .

  Geschreven door Lidy Taylor Verlaan op
 3. Ik ben het ook volledig met jullie eens. Hoe egoistisch kan je zijn als je alleen maar aan jezelf denkt.
  We zouden al voor een groot deel van dat virus af zijn als we ons allemaal aan de regels hadden gehouden. Ook heb ik te doen met de mensen die moeite hebben gedaan om coronavrij te werken, maar
  nu toch hun bedrijf ( restaurants etc.) moeten sluiten. Door onze ongehoorzaamheid helpen we de economie naar de knoppen.

  Geschreven door Lizzy op
 4. De personen die al de regels overtreden mogen van mij doodziek worden !!!!!😡😡😡😡

  Geschreven door Anoniem op
 5. Aan alle personen die hier zo erg afgeven aan mensen die zogenaamd de regels niet goed naleven:
  ga je eens echt in de materie verdiepen! Er zijn wereldwijd artsen en wetenschappers die aantonen dat deze hele covid-19 een hoax is. De echte remedie’s om het virus te bestrijden worden systematisch tegen gewerkt. Alle maatregelen die nu wereldwijd genomen worden verzwakken het immuun systeem van de mensen. Het begint bij je eigen immuun systeem. Waarom zie ik op de media geen spotjes om de mensen te inspireren hun eigen immuunsysteem op te krikken. Wel dagelijks bangmakerij met besmettingscijfers en aanmoediging tot vaccineren. Er is maar een klein percentage die echt gevaar loopt voor corona,en die zou extra aandacht moeten krijgen. De laatste jaren is het aantal ic bedden gehalveerd, er zijn ziekenhuizen gesloten , terwijl de bevolking en de vergrijzing zijn toegenomen. De meeste slachtoffers van corona hebben een verminderd afweer systeem en/of onderliggende aandoening. Nee! andere mensen de schuld geven,die zich op een natuurlijke manier gedragen.
  dat is de verdeel en heers methode.

  Geschreven door cees complot op
 6. Idd, men moeten de mensen, zoals hierboven en achter sommigen “Sekte leiders” aanlopen, die zich boven alles verheven voelen, en die dan toch ziek worden totaal niet opnemen in ziekenhuis en zéker geen ic bed geven, want die zijn, voor de mensen, die wél zich a/d regels hebben gehouden en door aso’s zoals hierboven besmet zijn geraakt. Mensen, die achter zúlke mafklojo’s aanlopen, zijn zwakke mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen, vandaar het “zwaankleefaan” gedrag,

  Geschreven door Priegel op
 7. Goed zo Priegel.

  Geschreven door Lizzy op
 8. Alle mensen die de regels aan hun laars lappen en toch corona krijgen niet meer helpen in het ziekenhuis hoop dat ze mogen ervaren als een van hun naaste dood gaat hoe ze dan denken

  Geschreven door Para op
 9. Cees complot, precies. Natuurlijk bestaat het virus. Virussen zijn er al heel lang en dit is een variant die voor sommigen nogal pittig uitvalt. Maar ik had een oma, die is járen geleden aan de griep overleden. Ik zal dan ook nooit over “een griepJE” spreken. Mn oma kreeg daar dus ook longontsteking bij, net als velen nu bij corona. Zij werd 89 jaar. Natuurlijk was ik toen verdrietig, maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven en we worden niet allemáál 💯. De maatregelen zijn iig buiten proportie. Maar ik ben sowieso al niet iemand die van feestjes en drukte houdt, dus nu ook niet. Maar als ik mensen zie did buiten nóg met zo’n mondkap op lopen, denk ik echt: jij wíl gewoon ziek worden. Frisse lucht is essentieel!!!

  Geschreven door Anoniem op
 10. Hee Para, en priegel, En iedereen die rookt ook niet toelaten voor welke behandeling dan ook. En de mensen die meer alcohol drinken dan goed voor ze is ,en iedereen met veel te hoog gewicht, allemaal in de steek laten. kan nog wel even doorgaan . slachtoffers van vuurwerk die het zelf afgestoken hebben,niet behandelen. Sporten alleen al geeft meer blessures dan gemiddeld. daar betaal ik aan mee!
  Jij laat je echt gek maken door de dagelijkse indoctrinatie door de media. Het zijn de wetenschappers en artsen wereldwijd die zeggen dat het niet klopt! En die worden succesvol gecensureerd! Ga je daar maar eens in verdiepen!

  Geschreven door cees complot op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief