De pre-menopauze is het begin van de overgang. Een periode waar sommige vrouwen veel, en anderen weinig last van hebben. Wanneer zit je eigenlijk in de pre-menopauze, en hoe herken je dat je in de pre-menopauze zit?
Wat is de pre-menopauze?
De pre-menopauze is de fase vóór de menopauze. Het is eigenlijk de eerste fase van de overgang. De overgang bestaat uit 3 fasen:
- De eerste fase: de pre-menopauze
Dit is dus de periode vóór de menopauze. Een periode waarin de vrouw nog menstrueert en vaak helemaal nog niet aan de overgang denkt. Echter, in deze fase ontstaan er al wel allerlei veranderingen, als gevolg van een gewijzigde productie van de hormonen oestrogeen en progesteron. Daarnaast vindt er ook een afname van eisprongen plaats. In het begin merk je niet zoveel van de hormoonschommelingen. Echter, wanneer je dichter bij de menopauze komt dan zullen de klachten toenemen.
Eén van de eerste veranderingen die je merkt, heeft te maken met je menstruatiecyclus. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger. Soms zijn er ook stolsels. De pre-menopauze kan bij vrouwen wel zo’n 6 jaar duren. Bij maar een heel klein percentage vrouwen stopt de menstruatie van de ene op de andere dag. Bij deze groep valt de pre-menopauze samen met de menopauze. - De tweede fase: de menopauze
Ondanks dat we het hier als fase neerzetten, is dit eigenlijk geen fase. De menopauze betekent namelijk de laatste menstruatie. Doordat je menstruatie zo veranderd, zowel in hevigheid als in frequentie, is het lastig is om duidelijk en snel met zekerheid vast te stellen, wanneer het daadwerkelijk de laatste menstruatie was. Daarom heeft men het over de menopauze, wanneer je langer dan een jaar niet ongesteld bent geweest. - De derde fase: de postmenopauze
In deze derde fase, maken de eierstokken geen hormonen meer aan. Echter, het lichaam gaat ervoor zorgen, dat andere organen in de behoefte aan hormonen gaan voorzien. Je lichaam en geest gaan dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat is de reden waarom veel vrouwen, in de eerste jaren, na de menopauze ook nog steeds veel last hebben van verschillende overgangsklachten. Uiteindelijk zal dat nieuwe evenwicht er komen, waarna de lichamelijke en emotionele klachten afnemen. Uiteindelijk verdwijnen ze helemaal.
Symptomen van de pre-menopauze
Tijdens de pre-menopauze verandert er dus al heel veel in je hormoonhuishouding. De gevolgen hiervan kunnen groot en divers zijn. De symptomen kunnen verdeeld worden lichamelijke, emotionele en mentale symptomen:
Lichamelijke symptomen:
- Opvliegers.
- Nachtelijk zweten.
- Vaginale droogheid, pijn bij het vrijen.
- Droge ogen.
- Droge neus.
- Urineverlies en/of blaasontsteking.
- Verlaagd libido.
- Spierspanningen en spierkrampen
- Gewrichtspijnen.
- Slapeloosheid en vermoeidheid.
- Haarverlies of dunner wordend haar.
- Broze nagels.
- Toename in gewicht.
- Onregelmatige menstruatiecyclus.
- Hevig bloedverlies.
- Pijnlijke en gevoelige borsten.
- Opgeblazen gevoel.
- Hoofdpijn of migraine.
- Veranderde lichaamsgeuren.
- Tandvleesaandoeningen.
- Jeuk.
- Hartkloppingen.
Emotionele symptomen:
- Zonder duidelijk reden in huilen uitbarsten.
- Prikkelbaar, sneller geïrriteerd zijn.
- Angst- en paniekaanvallen.
- Sneller boos zijn dan normaal.
- Stemmingswisselingen hebben.
Mentale symptomen:
- Depressieve gevoelens hebben.
- Neerslachtigheid.
- Innerlijke onrust, gejaagdheid.
- Warrig zijn in je hoofd. Je kan niet meer zo helder denken.
- Slechter kunnen concentreren.
- Geheugenverlies.
- Wanneer je iets aan het vertellen bent, raken je gedachten het spoor bijster.
- Het is lastiger om nieuwe zaken aan te leren.
- Overactieve gedachten, wanneer je gedachten maar de hele tijd doorgaan.
- Een afnemende denksnelheid.
- Rare dromen hebben.
Herken je een aantal van bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je in de pre-menopauze zit.
Tot slot
Of het nu over de pre-menopauze gaat of over de overgang, het verloop is bij alle vrouwen anders. Of dat nu gaat om de lichamelijke symptomen, of over hoe je er mee omgaat. Kijk wat voor jou goed is, welke dingen helpen jou. Vertel mensen in je omgeving, dat je in de pre-menopauze of overgang zit. Dan kunnen ze misschien wat rekening met je houden, wanneer je last hebt van stemmingswisselingen.
De overgang is een fase waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Geef eraan toe, accepteer het en zorg dat het leefbaar is voor jezelf en je directe omgeving. Ook al heb je veel klachten die bij de overgang horen, het gaat er om dat je het iets rustiger aan doet, naar je lichaam luistert en er soms aan toe geeft. Maar ondanks dit, zijn er heel veel dingen die je gewoon kunt doen.
In de meeste gevallen vereist de pre-menopauze geen bijzondere behandeling. Maar als vrouwen te veel last hebben, kan de arts een behandeling voorschrijven, tegen het tekort aan progesteron.
Daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen. Door regelmatig te bewegen en gezond en gevarieerde te eten, kun je een aantal klachten doen verminderen. Alleen al door te sporten maak je meer testosteron aan. Dit hormoon wordt door vrouwen gemakkelijk omgezet in estradiol, het hormoon waar je juist een tekort aan hebt tijdens de pre-menopauze en de overgang.
Sommige voedingsmiddelen zoals: alcohol, koolzuurhoudende dranken en cafeïne zouden de overgangsklachten kunnen verergeren. Maar er zijn ook producten die plantaardige oestrogenen bevatten, waarmee je het oestrogeengehalte gedeeltelijk kunt aanvullen. Hierdoor kunnen de overgangsklachten ook verminderen.
Heb jij een zorgvraag?
Heb jij een zorgvraag over de pre-menopauze? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.
De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.
Bronnen: hevigbloedverlies.nl en overgang.info
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Ik vraag me af hoe de pre menopauze verloopt als je anticonceptie gebruikt. Ik ben 50 jaar en heb geen idee of ik in de overgang ben. Aantal symptomen heb ik misschien wel, maar dat kan ook toeval zijn.
Ik was 51 toen ik stopte met de pil daarna meteen in de overgang en het werd steeds erger,
ik kreeg opvliegers om het kwartier vreselijk, ik ben inmiddels 58 en heb nog steeds veel last en vooral ’s nachts heel veel opvliegers waardoor ik heel slecht slaap.
Volgens mezelf heb ik alle symptomen vreselijk herkenbaar… mijn man maar lachen…zie nu wel…. Hoe lang gaat het duren
Niet erg liefdevol van je man, Nelie… ?? Hij kan je beter steunen ipv uitlachen. Sterkte!
Hoe gaat het nu, Nelie?
Ik vroeg me dat ook altijd af.
Ik ben nu 49 en een jaar of 2enhalf gestopt met de pil.
Ik ben toen pas na een maand of 8-9 weer ongesteld geworden, heel licht en heel kort.
Daarna nooit meer.
Ik heb altijd gezegd dat ik geen last heb gehad van overgangskwaaltjes.
Maar als ik bovenstaande lijstjes zie, dan herken ik een aantal lichamelijke en emotionele symptomen.
Deze symptomen horen ook bij een vitamine b12 tekort.
Ik had ook veel van deze symptomen tijdens m’n pré menopauze ,migraineaanvallen , stemmingswisselingen, menstruatie om de zes weken ,ik had toen veel baat met het dagelijks innemen van capsules met Teunisbloemolie .ik ben nu in m’n menopauze sinds elf maanden en neem deze capsules nog altijd ,ik voel me er goed bij . Verder fiets ik veel en let ik op m’n voeding zodat ik op gewicht blijf .ik ben emotioneel veel rustiger geworden nu ik in de menopauze ben dus is er nog iets positief aan ?
Hallo,
Toeval lijkt mij niet je bent 50 jaar, dus is het heel normaal dat je begint met de overgang.
Ik ben zelf op mijn 44ste begonnen.
Nu 52 en ga naar de laatste fase. De blaasontstekingen zijn het ergst.
Ik heb zelf om hormoonzalf gevraagd, zou volgens mijn huisarts niet helpen. Toch wilde ik het hebben, geen pijn bij het vrijen meer en geen blaasontsteking. Goed Google dan kom je een heel eind.
Ik ben zelf nog maar 31 en heb al veel van deze dingen en heel erg last van me ogen en ook last van me schildklieren en me lichaam heeft al veel mee gemaakt en dokter zegt me lichaam is al 60 zoveel moest mijn lichaam mee maken
Wat heb je allemaal mee moeten maken dan? Veel operaties? Overspannenheid?
Wat fijn dat de zalf helpt. Welke zal is dat dan? En hoe kan het eigenlijk dat je meer blaasontstekingen zou krijgen in de overgang?
Ik heb dit allemaal al gehad, met alle gevolgen van dien. Mijn leven werd een hel! Ik heb af en toe nog last van opvliegers, maar dat hangt af van wat ik eet, ook ben ik zwaarder geworden. Al de narigheid wat ik heb meegemaakt, wens ik mijn grootste vijand niet. Ik hoop dat mijn dochter dat ellende zou worden bespaard en ook andere vrouwen. Ik kreeg destijds het advies om mijn baarmoeder te laten verwijderen, maar omdat ik mantelzorger was, kon ik dat niet. Mijn buurvrouw had dat laten doen met veel minder klachten. Ik zou de vrouwen die erg veel klachten zowel geestelijk als lichamelijk, om dat te overwegen.
hoi hoe lang duur de “De pre-menopauze ik ben voor laatste ongesteld op 10 juli 2014 ik Herken je een aantal van bovenstaande symptomen van de lijst en ik sport al 3 keer per in de sportschool is er ook dieetlijst voor mensen die in de menopauze zitten en hoe lang ga het duren die menopauze
Je baarmoeder verwijderen lost niets op hoor, als je in 1 klap in de menopauze wil komen moet je de eierstokken laten verwijderen.
Dit is hetzelfde dat vrouwen zeggen dat als je gesteriliseerd bent je niet meer ongesteld wordt, is ook niet waar. Dames je een beetje verdiepen in de anatomie en fysiologie van ons lichaam kan geen kwaad .
Dankjewel voor de tips dokter.nl. Altijd jammer dat er mensen zijn die gaan klagen en een hele waslijst aan sympotomen over de schutting gooien of nietszeggend hun hele doopcel lichten. in plaats van naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater te gaan. Mensen er wordt niet gevraagd of je mogelijk last hebt van de overgang. Ook niet hoe lang het kan duren omdat dat bij iedere vrouw anders is. Goed lezen!! Dokter.nl kan dat niet bepalen, het is nl een site en geen huisarts.
Denk eens na voordat je reageert enkel en alleen om aandacht te vragen, pffff. Overigens zie ik dit bijna op elke site, kom na eeuwen opleiding en school zouden we denken dat er wat fatsoen en iq in de kaaskop zit maar het internet lijkt wel een heel blik debielen open te hebben getrokken. Als je niets zinnigs te melden hebt onder goede infobronnen, reageer dan gewoon niet!
Zeer juist Wilj
Zeer juist, menorca
Ik word in oktober 56 En ben nog steeds om de 3 weken 1 week ongesteld kan er de klok op gelijk zetten en behalve dat ik wat ben aangekomen, kan ook zijn omdat ik van 3 keer per week intensief dansen er in 1 keer mee ben gestopt, heb ik verder totaal nergens last van. Hoop dat het allemaal mee gaat vallen wat ik verwachten kan van de overgang kont tijd kont raad….?
Ik ben bijna 50 en heb tot heden toe nergens last van behalve dat mijn haar dunner wordt
Ik heb nooit last gehad van de overgang . Mijn baarmoeder is 12 jaar terug verwijdert .
En al deze dingen die ik lees is niet bij mij gebeurd .
Wel door astma veel transpireren en misschien verwar ik het door dat ik denk dat het van
De astma kom en toch de overgang is geen idee .
De migraine waar ik altijd aan leed is stukken minder in ieder geval .
Hallo. Ik ben al vanaf mijn 27ste in de vroegtijdige overgang. Ben inmiddels 36 heb gelukkig nog 1gezonde dochter gekregen ,maar kan nu geen kinderen meer krijgen helaas. Ik ondervind heel veel klachten. Wordt er gek van al 9jaar lang. Huisarts doet er vrij weinig aan moet me pil maar blijven slikken tot mijn 45ste en that’s iT. Ben in een jaar tijd 20kilo aangekomen van een maatje 34 naar ruim 40 en ben er zo niet blij mee. Zit daar door ook slecht in me vel. Voel me echt een oud wijf en niemand rond mijn leeftijd begrijpt me 🙁 hoop echt dat het eens ophoud
Hallo Deb, wil graag op je reactie reageren. Wat ontzettend naar dat je huisarts hier niets aan doet. Het Erasmus MC in Rotterdam is met een wetenschappelijk onderzoek bezig bij vrouwen die vervroegd/te vroeg in de overgang zijn: POI/POF. Het enige wat fijn is aan vervroegde overgang is dat je niet meer menstrueert maar de lichamelijke klachten kunnen verschrikkelijk zijn. Zo kun je dus ook hart- en vaatziekten ontwikkelen en osteoporose (botontkalking). Dit zijn processen die niet terug te draaien zijn maar waar wel, tijdig, iets mee gedaan moet worden. Kortom om een lang verhaal kort te maken: vraag een verwijzing naar een gynaecoloog (of misschien naar het Erasmus MC, of bel de poli daar hoe je verwijsbrief kunt krijgen). Geloof me zij kunnen je daar verder helpen….
Sterkte en succes!
Groet, een ervaringsdeskundige 🙁
Volgens mezelf heb ik alle symptomen vreselijk herkenbaar… mijn man maar lachen…zie nu wel…. Hoe lang gaat het duren
Ik ben nu 54 jaar .
Alles heb ik mee gemaakt.
Die overgang .10 jaar
No stress ..het komt goed .
Leer er met leven
Ik als nog roker, ik sport wel .
Eet weinig vlees .
Veel en groenten .
Drink veel water
En laat rusten wat ze over jou of je gezin zeggen.
Loop eenmaal per week de natuur in.
Gr
De angst en paniekaanvallen zou ik vanaf willen zijn
Noe inderdaad ja, ik ook, dat is een ware hel!!!!!!
Bij welke leeftijd zou je dit al kunnen hebben .
Ben namelijk nog maar 20 en herken al deze symtomen
Lisa, daar zou ik snel mee naar de huisarts gaan hoor, dat is wel erg vroeg! Enne Jack… dat is toch een mannennaam??
Heb ook wel wat van die bijverschijnselen gehad maar de duizeligheid hoor je nooit zo vaak.Dat was in het begin heel erg bij mij.Je hoort altijd alleen maar over de opvliegers.Die vind ik niet zo erg maar die duizeligheid,draaiduizelig heel erg.Tot braken toe.
Ik heb veel last van mijn schouders, kniet,heupen,handen,wreef voeten, nek. Hoofdpijn slecht slapen duizeligheid zweten. Overal.last van zeg maar en ben4 maanden niet ongesteld en dan ineens wel weer.
Dag,
Ik doe aan gewichtheffen en train zeer intensief.
5 avonden per week en dan ook echt zwaar. Is het mogelijk dat daardoor mijn menstruatie uitblijft? Ik vraag mij af of ik in de pre menopauze zit? Heb erg last van stemmingswisselingen, slechte slaap, onrustig, snel geprikkeld, etc. Stolsels heb ik al jaren, bij elke menstruatie wel een beetje. (Geen idee of dat normaal is?) Punt is, ik ben pas 23. Is het mogelijk dat het door mijn intensieve training programma komt?
Dankjewel voor de tips dokter.nl. Altijd jammer dat er mensen zijn die gaan klagen en een hele waslijst aan sympotomen over de schutting gooien of nietszeggend hun hele doopcel lichten. in plaats van naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater te gaan. Mensen er wordt niet gevraagd of je mogelijk last hebt van de overgang. Ook niet hoe lang het kan duren omdat dat bij iedere vrouw anders is. Goed lezen!! Dokter.nl kan dat niet bepalen, het is nl een site en geen huisarts.
Denk eens na voordat je reageert enkel en alleen om aandacht te vragen, pffff. Overigens zie ik dit bijna op elke site, kom na eeuwen opleiding en school zouden we denken dat er wat fatsoen en iq in de kaaskop zit maar het internet lijkt wel een heel blik debielen open te hebben getrokken. Als je niets zinnigs te melden hebt onder goede infobronnen, reageer dan gewoon niet!