Baarmoederhalspoliepen, de meeste zijn goedaardig

Baarmoederhalspoliepen, de meeste zijn goedaardig

Baarmoederhalspoliepen zijn meestal goedaardige woekeringen van het baarmoederslijmvlies. In sommige gevallen zijn ze kwaadaardig. Wat is de oorzaak van een baarmoederhalspoliep en wat zijn de symptomen ervan?

Wat zijn baarmoederhalspoliepen?

Een poliep is een over het algemeen goedaardige uitstulping van het slijmvlies van de baarmoederhals. Poliepen kunnen ook elders in het lichaam voorkomen. Bijvoorbeeld in de neus, blaas, darmen of in de baarmoeder zelf.

Baarmoederhalspoliepen zijn kleine, bolvormige gezwellen op steeltjes. Daarom vindt men dat ze een beetje op een kleine paddenstoel lijken. In afmeting kunnen poliepen behoorlijk verschillen. Zo kan de grootte variëren van een speldenknop, tot enkele centimeters groot. Poliepen in de baarmoederhals hebben vaak een doorsnee van ongeveer 2 cm. Soms zijn er meerdere, maar meestal is het er maar eentje. De medische term voor een poliep in de baarmoederhals is cervixpoliep.

Een baarmoederhals is niet hetzelfde als een vleesboom. Ook bij een vleesboom is er sprake van een woekering, echter deze bestaat bij een vleesboom voornamelijk uit spierweefsel.

Symptomen van een baarmoederhalspoliep

Vaak merkt iemand zelf niets van de aanwezigheid van een baarmoederhalspoliep. Het kan dan worden opgemerkt tijdens het maken van een uitstrijkje. Wanneer er wel klachten zijn, dan kun je denken aan:

  • Tussen de menstruaties kan iemand last hebben van een waterige, bloederige afscheiding.
  • Bloedverlies tussen de menstruaties door.
  • De menstruatie kan zwaarder worden. Zowel meer bloedverlies als langdurig.
  • Na geslachtsgemeenschap kan er sprake zijn van het verlies van een bloederige afscheiding.
  • Sterk ruikende afscheiding.

Wanneer je van één of meerdere van bovenstaande symptomen last hebt, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Deze symptomen kunnen namelijk op een aantal aandoeningen wijzen, zowel onschuldig als niet zo onschuldig.

Ondanks het feit dat het merendeel van de poliepen goedaardig is, is er in 1 op de 20 gevallen sprake van baarmoederhalskanker. Daarom is het goed om bij klachten geen risico te nemen en je door een huisarts of gynaecoloog te laten onderzoeken.

Oorzaak van een baarmoederhalspoliep

Een baarmoederhalspoliep is het gevolg van een overmatige groei van cellen in het baarmoederslijmvlies. Na verloop van tijd kunnen er dan poliepen ontstaan. De exacte oorzaak hiervan is (nog) niet bekend. Men gaat er wel vanuit dat hormonen een belangrijke rol spelen. Men weet namelijk dat baarmoederhalspoliepen gevoelig zijn voor het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Wie krijgen er last van?

Baarmoederpoliepen ontwikkelen zich vooral bij vrouwen die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn. Dit is vaak in het stadium voorafgaande aan de menopauze. Baarmoederpoliepen kunnen ook ontstaan na de menopauze. Heel soms ontstaan ze bij vrouwen die jonger dan 20 jaar zijn.

Diagnose baarmoederhalspoliepen

Wanneer er een vermoeden is dat iemand een baarmoederhalspoliep heeft, dan zal de huisarts voor een doorverwijzing zorgen. De gynaecoloog zal of een echo of een hysteroscoop laten maken. Bij een hysteroscoop gaat de arts met een holle buis naar binnen. In deze holle buis bevindt zich een andere buis waar een lichtbundel door heen gaat, lenzen en een ruimte om gas of vloeistof door te laten. De hysteroscoop is dus een kijkbuis, waardoor de arts direct de binnenkant van de baarmoeder kan bekijken.

Behandeling baarmoederhalspoliepen

Wanneer tijdens de diagnose is vastgesteld dat er één of meerdere baarmoederhalspoliepen aanwezig zijn, dan zullen deze worden verwijderd. Dit kan vaak al gedurende het diagnostische onderzoek. Tijdens de kijkoperatie met een hysteroscoop kan de arts de poliep weghalen. Deze weggenomen poliep wordt altijd microscopisch onderzocht. Dit om vast te kunnen stellen of de poliep goed- of kwaadaardig is. Een andere reden om ze te verwijderen, is dat er na de menopauze een kleine kans bestaat (zo 6 tot 8%) dat poliepen uitgroeien tot baarmoederhalskanker.

Na deze behandeling kan iemand een paar dagen last hebben van buikpijn. Er kan ook wat licht bloedverlies ontstaan.

Bij een klein deel van de vrouwen komt de poliep terug.

Heb jij een zorgvraag?

Heb jij een vraag over baarmoederhalspoliepen? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

Bronnen:  Hevigbloedverlies en Gezond.be

 

 

Delen:  
3 reacties op “Baarmoederhalspoliepen, de meeste zijn goedaardig
  1. Baarmoederhalspoliep is het zelfde als vleesboom?

    Geschreven door Tanja op
  2. Mijn baarmoeder is verwijdert en sinds die tijd heb ik ontzettend last van acne , ik snap niet hoe dat kan , zou iemand dat misschien uit kunnen leggen

    Geschreven door Lidy op
  3. Zijn er nog vrouwen die geen betrekking meer kunnen hebben, na scherpe curettage?
    Doet zo een pijn.

    Geschreven door Mop 1950 op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief