Wat de geur van je urine zegt

De kleur van je urine zegt iets over je gezondheid maar ook de geur van je urine kan iets over je gezondheid kan vertellen.

De nieren

De nieren zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. De urine die ze produceren worden via de urinewegen afgevoerd naar buiten.

De nieren liggen achter in de buikholte aan weerszijden van de wervelkolom. Ze zuiveren (filteren), het bloed dat via de nierslagader de nieren binnenkomt. Nadat het bloed gefilterd is, stroomt het bloed via de nierader weer weg. Datgene wat de nieren uit het bloed hebben gefilterd wordt in de nier verder verwerkt tot urine. De urine wordt door de urineleiders naar de blaas vervoerd. In de blaas wordt de urine opgeslagen en bij een volle blaas wordt er een seintje afgegeven waardoor aandrang wordt gevoeld om te gaan plassen. Tijdens het plassen stroomt de urine via de plasbuis naar buiten.

Tussen de 4 en 8 keer per dag plassen is heel normaal. De hoeveelheid daarbij ligt tussen de 1200 en 2000 ml per dag. Wanneer je veel water drinkt, veel alcohol, koffie, of cola consumeert, net gesport hebt of zenuwachtig bent, zul je vaker moeten plassen. Zwangere vrouwen gaan ook vaker (de baarmoeder wordt groter en oefent druk uit op de blaas).

Oorzaken van geurende urine

Voeding, kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal invloed op de urinegeur hebben. Daarnaast gaat bijvoorbeeld een blaasontsteking of een infectie aan de urinewegen ook gepaard met een bepaalde geur. Wanneer je urine plotseling van geur of kleur verandert, is het altijd verstandig dit te laten controleren door de huisarts.

Wat zegt de geur van je urine?

Zwavelachtige geur

Iedereen de wel eens asperges heeft gegeten herkent de zwavelachtige lucht. Asperges geven je urine een sterke geur door de manier waarop je lichaam ze verteert. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die veelvuldig in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien, knoflook, en niet geheel verrassend, bij stinkdieren. Deze geven je urine deze zeer herkenbare aspergegeur. Onderzoek wijst uit dat niet iedereen na het eten van asperges de beruchte ‘asperge-urine’ produceert en niet iedereen deze geur ook ruikt. Nu blijkt dat 2/3 van alle mensen na het eten van deze groente ‘asperge-urine’ produceert. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten. Daarnaast heeft de één beter ruiken dan de ander.

Ammoniak geur

Ons lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. De ammoniak die hierbij vrijkomt, wordt door de lever omgezet in ureum, ook wel urea genoemd. Dit wordt daarna met de urine uitgescheiden. Door onze hoge vleesconsumptie komt dit in westerse landen veel voor, want vlees zit boordevol eiwitten. Veel sporters nemen extra eiwitten voor de opbouw van de spieren. Ook zij kampen regelmatig met een ammoniakgeur in zweet en urine. Een sterke ammoniak geur van je urine is een indicatie dat je niet voldoende water drinkt. Onvoldoende inname van vocht vermindert de hoeveelheid urine en maakt deze sterk geconcentreerd. Wanneer de inname van water lager is, dan kan er een verandering in de kleur en de geur van urine optreden. De geconcentreerde urine kan dan een sterke ammoniakgeur hebben.

Een andere oorzaak is een blaasontsteking. In normale omstandigheden is urine in de blaas steriel. Maar bij een ontsteking gaan de bacteriën die in groten getale in de blaas zitten bij een blaasontsteking de afvalstoffen afbreken. De hoofdafvalstof in urine is ureum. Wanneer ureum afgebroken wordt, ontstaat er ammoniak. Dit ruikt men. Sterk ruikende urine kan dan ook een teken van een blaasontsteking zijn.

Aceton geur

Wanneer de urine (huid en adem), een naar aceton ruikt dan is dat een teken dat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is. Het lichaam kan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden. Hierbij ontstaan ketonen als nevenproducten, waarvan aceton er één is. Een andere oorzaak kan zijn wanneer iemand een bijzonder heftig dieet volgt, dan kan de urine ook naar aceton ruiken.

Zoete geur

Een zoete, misschien wel wat fruitige, urinegeur wijst op een overschot aan glucose. Sommige mensen vinden het een appelachtige geur. Dit kan een teken van diabetes zijn. Naast de zoete geur van de urine, wijzen ook veel drinken en plassen op diabetes. Wanneer je hier last van hebt dan raden wij je aan om even langs je huisarts te gaan.

Metaalachtige geur

De vitamines van het B-complex hebben invloed op de energiestofwisseling, zenuwstelsel en conditie van de huid en haren. Vitamines B zitten onder andere in bruin brood, aardappelen, groente, vis en vlees. Wanneer mensen denken dat ze een tekort hebben aan vitamine B dan kunnen ze aanvullingen nemen. Echter, vitamine B-complex formules kunnen een onplezierige, sterke geur veroorzaken. Een geur die wordt omschreven als een metaalachtige geur. Dit bijverschijnsel wordt minder wanneer het B-complex tijdens de maaltijd wordt ingenomen.

Gistachtig geur

Antibiotica voor de behandeling van bacteriële infectie staat er om bekend de urinegeur te beïnvloeden. Patiënten die antibiotica nemen klagen regelmatig over een drastisch en plotselinge verandering van de geur van de urine. De geur van de urine is sterk, en sommigen noemen het een gistachtige geur. Artsen schrijven bovendien vaak multi-vitamine voedingssupplementen voor als aanvulling van de behandeling van verschillende medische aandoeningen. Deze supplementen in feite leiden tot een verandering in de urine geur. Meestal is het niet echt stinkende urine, maar urine krijgt van de vitaminen een behoorlijk sterke geur.

Vis geur

Urine die een visgeur heeft kan twee oorzaken hebben. De eerste is de meest voor de hand liggende oorzaak namelijk dat iemand inderdaad vis heeft gegeten. Dit is tijdelijk en heeft te maken met de manier waarop de voeding verteerd wordt. Een andere oorzaak kan besmetting met trichomoniasis zijn. Dit is een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Je kunt het oplopen door onbeschermde seks, maar ook door het delen van bijvoorbeeld handdoeken of washandjes. Trichomoniasis komt vrij veel voor, vaak in combinatie met gonorroe en chlamydia. De symptomen zijn hevige jeuk, een schuimende groengele urine en urine met een vieze geur. Vrouwen hebben vaker last van trichomoniasis dan mannen.

 

Bronnen: nursing.nl, abena.nl

Delen:  
46 reacties op “Wat de geur van je urine zegt
 1. Interessant en leerzaam.

  Geschreven door hkattenberg op
  • Hoe merk je dat je diabetes hebt? Wat zijn de symptomen

   Geschreven door Anoniem op
   • Hevige dorst, veel moeten urineren en vaak ontstoken urinewegen.

    Geschreven door MaxQuant op
    • Geschreven door Anoniem op
   • Veel plassen en veel dorst.

    Geschreven door Es op
   • ik ben zelfook diabeet en moet 4x per dag spuiten k heb aanmezelg gemerkt dat mnbloedsuiker smotgens heel hoog awad
    dat ik wel eend gedacht hadik n tea had gehad
    niet goedworden mn mond trok scheef
    dus had n hypo kan zeer gevaarlijk wezen

    Geschreven door Anoniem op
   • Hoihoi
    Ik heb zelf al zon 12 jaar diabetes type 1.
    Ik heb het op 9 jarige leeftijd zelf gemerkt door een aflevering van tv weekjournaal van vroeger. De belangrijkste een meest voorkomende symptomen zijn:
    -onmenselijk veel dorst
    -geen eetlust
    – geen energie
    -na verloop van tijd erg veel afvallen kan tot wel kilo’s op een dag!!
    -heel veel plassen
    -stemmingwisselingen
    – een super naar gevoel in je benen je zou ze er zeg maar het liefst af hebben dan zon gevoel in je benen te hebben.
    – braken.

    Bij meerdere symptomen tog even naar de huisarts hoor !
    Geen ontdekte diabetes kan dodelijk zijn omdat je lichaam alle energie moet gebruiken om in leven te blijven van de overdosis suiker zeg maar. Ook kunnen je bloedvaten gaan verzuren en dan kun je in een coma raken.

    Geschreven door Diabetespatientje❤️ op
   • Diabetes type 1 betekent dat je insuline moet gaat spuiten, mar er zijn voorfases: Het eerste wat je merkt is dat als je wat suiker hebt gegeten, je kort daarna enorm slaperig wordt. Wat er gebeurt is dat je lichaam te sterk reageert en je dus als reactie een te laag suikergehalte krijgt. Daar hoort ook gapen bij. Bij mij is dat heel langzaam gegaan: ik heb 20 jaar gesukkeld met die sterke reacties. Nu begint mijn lichaam te weinig insuline te maken en dus is voor het ontbijt mijn bloedsuiker net boven de toelaatbare grens. Je kunt het laten meten door je bloed te laten prikken, maar het kan ook heel gemakkelijk gemeten worden door iemand met diabetes type 1, want die moet regelmatig meten om ervoor te zorgen dat zijn/haar suikergehalte op een acceptabel niveau blijft. Er wordt dan een klein druppeltje bloed uit je vinger gehaald en dat wordt gemeten. Heb je meteen een indicatie.

    Geschreven door Bor op
 2. interessant en leerzaam

  Geschreven door Marjan Simons op
 3. Wie kan me zeggen en helpen wat celulitis is??????????En goe men dat bestrijd?

  Geschreven door amazone op
  • Cellulitis is een ontsteking onder de huid, waardoor daar afvalstoffen slechter of helemaal niet meer worden afgevoerd. Door de ontsteking zwellen de vetcellen onregelmatig op en kunnen dan de bloedvaten dicht drukken. Te hoog bloedsuikergehalte kan het ook veroorzaken.
   Je kunt het o.a. tegengaan door massage van de huid (borstelen, en zo), heet en koud water en sporten. Kortom, alles wat maar de bloedsomloop bevordert. Ik heb het heel sterk in mijn onderbenen gehad en ik heb dat kunnen stoppen en gedeeltelijk kunnen genezen door een algehele reinigingskuur. Het breidt zich niet meer uit, doet geen pijn meer en de verkleuring die ik had is minder geworden. Al met al heb ik daar geen last meer van. Ik moet er wel voor zorgen dat er geen elastiek in mijn sokken zit.

   Geschreven door Bor op
 4. Hallo
  Let aub goed op als je klachten hebt met je blaas.
  Nog nooit in me hele leven een blaasontsteking gehad!
  Dokter dacht een ik wel een had. 4 x antibiotica gehad.
  Na verder onderzoek blaaskanker!!
  Neem je klachten echt serieus!!

  Geschreven door mercha op
 5. type lekker!
  Dacht dat ik wel een blaasontsteking had.

  Geschreven door mercha op
  • Ik heb blaasontsteking gehad, duurde drie weken, mijn urine was helder geel en rook lekker ( een beetje zoetig). Ben niet naar de dokter geweest, heb zelf medicijnen gekocht. Niets hielp. Na drie weken D Mannose gekocht en dit hielp wel. Nu krijg ik plotseling jeukende bultjes op mijn borst boven asn. Wat kan dat bu weer zijn? Wil nietnaar de huisarts. Hij zegt altijd dat ik niets mankeer en dan ga ik naar het ziekenhuis en dan mankeer ik wel degrlijk iets.

   Geschreven door Alida op
   • suikerziekte?

    Geschreven door jee op
  • Lijkt op hele kleine niersteentjes, en misschien een paar grote. Nierstenen zijn scherp en doen dus pijn als je je beweegt. Ze kunnen dan ook wondjes maken, waardoor er dus bloed in de urine terecht komt. Je kunt het herkennen aan een witte neerslag in de urine, vooral ’s ochtends. Er zijn een aantal kruiden die daarbij kunnen helpen: Er is een goed werkzaam recept voor, maar ik denk niet dat ik dat hier kan noemen. Hier zijn twee van de kruiden die je heel gemakkelijk bij de supermarkt kunt krijgen:
   Peterselie en aanverwante kruiden en gember (rauw). De peterselie moet gekookt worden tot een sterke thee die je dan opdrinkt. Rauwe gember is scherp en smaakt heet, dus pas daarmee op. Je kunt dat ook in capsules kopen.
   Het complete recept kan zelfs een niersteenoperatie onnodig maken.

   Geschreven door Bor op
 6. Hallo Mercha,

  Ik wil je heel veel sterkte wensen deze tijd.

  Hartelijke groeten,
  Jacqueline

  Geschreven door Jacq op
 7. Mijn urine is de laatste tijd licht groengeel van kleur. Ik drink veel water en de urine is ook helder, maar wel groenig. Wat betekent dat?

  Geschreven door groentje op
 8. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
  Voeding, drinken en eventueel medicijnen of supplementen.

  Geschreven door Tandor op
 9. Al weken loop ik ziekenhuis in en uit. Koliek achtige pijn aanvallen naast aanhoudende pijn.flank en rug Na opname ziekenhuis.Urine lijkt net flevosap heel heel troebel Zakt naar de bodem en is het licht roze onder. Ze vinden eiwitten leuk, en bloed maar kom geen stap verder. Pijnmedicatie morfine.CT Scan nieren goed lichte bloed afwijking en iets verwijde galwegen. Gehad. Iemand herkenning oja urine kleurd pas bij licht zo heftig eerst wazig.

  Geschreven door Suzanne86 op
 10. Hallo ik heb al jaren last van blaasontstekingen en in het ziekenhuis is al veel onderzoek gedaan. Ik ben nu in Fysio therapie voor mijn bekkembodem maar ik heb nu alweer een ontsteking herkent iemand dit.

  Geschreven door Anna op
 11. heb maanden geleden botox in blaas gespoten omdat ik overactieve blaas had.
  nu maanden later moet ik blaas leeg maken met catheter anders lukt het niet meer.
  moet die dingen overal mee heen nemen.
  kan nu wel van huis, en beter en langer doorslapen
  hoelang duurt het voordat ik gewoon kan plassen.
  somskan ik klein beetje plassen.maar dan is blaas niet leeg en moet ik alsnog catheteriseren.
  wie weet hier raad op?

  Geschreven door will op
 12. Dat is een vraag die je betere aan de uroloog kunt stellen. Die kent je dossier en omstandigheden en kan daar beter antwoord op geven.

  Geschreven door Tandor op
 13. anna
  het zou kunnen zijn dat je diabetich bent zuikerziekte dat veroorzaakt ook vaak blaas onstekingen ik heb er zelf ok vaak last van ik gebruikt cranberry sap werk goed tegen blaas onstingen

  Geschreven door linda op
 14. Vaak ontstaat blaasontsteking doordat de darmflora verstoord is, misschien dat een (goede!) probiotica kan helpen? Niet te goedkope of met teveel suiker (yakult), maar bijvoorbeeld iets van Udo’s Choice.
  En cranberry’s ja!

  Geschreven door op
 15. beste mij.
  had me veel meer voorgesteld van botox behandeling.
  uroloog zei dat het soms 2 x nodig was behandeling.
  heb ook accupuntuur gehad in hiel 14 x om blaas rustig te maken,maar hielp ook niet.
  kan nu rustiger slapen, omdat ik blaas vantevoren leeg kan maken.
  ook kan ik van huis met fiets of auto,neem dan catheters mee. geeft relax gevoel.
  moet aug. weer terug naar uroloog met volle blaas,gaat dus niet lukken.
  bedankt voor jou reactie.
  ps ben jij man of vrouw?
  gr will

  Geschreven door will op
 16. Voor iedereen met een gevoelige blaas en vaak blaasontstekingen heeft raad ik aan om elke dag cranberry te drinken is bij de supermarkt te koop zelf had ik die van de drogist die is wat duurder maar wel lekkerder. En ik gebruik van de drogist cranberry voedingssupplementen. Het werkt evht heb 3jaar gelopen en medicijnen werkte allemaal niet tot ik deze tip van een oudere vrouw kreeg . Ben echt super blij met deze tip heb nergens meer last van drink elke dag 2 glazen en 1 cranberry tablet.

  Geschreven door Anoniempje op
 17. dit klopt ja.
  heb zelf capsules van cranberry+ x-tra forte van kruidvat.
  zitten 120 capsules in.
  1 per dag.
  zijn soms in aanbieding dan heb je 2 potten voor de prijs van 1.
  heb veel medicijnen voor hart en darmen, ben die nu weg aan het laten, veel bijwerkingen.
  bedankt voor je reactie

  Geschreven door will op
 18. Hallo dames,
  Als jullie blaasontstekingen hebben is cranberry sap zeer goed,, maar dan van het merk Terschellingen is niet goed koop
  Maar bij eko plaza,s winkels zijn ze goedkoper dan bij gezond wel winkels,
  Want het is zo mijn vriendin heeft ook wel eens een blaasontsteking dan drinkt ze een hele fles cranberry sap leeg en dan gaat het weer goed,,
  maar ook veel water drinken helpt goed voor blaasontstekingen
  Allemaal veel sterkte met uw gezondheid

  Geschreven door Freek op
 19. Jaren keer op keer een blaasontsteking nadat ik het advies kreeg om
  D-Manosse te gaan slikken (poeder voor thuis cap.voor onderweg) en cranberry sap bio van Terschelling smorgens in mijn musli.ben ik nu al een jaar vrij van blaasontsteking .Wel let ik er op goed uit te plassen.

  Geschreven door Jetteke op
 20. wat is ” poeder voor thuis cap. voor onderweg” ????
  Ik kamp sinds een paar jaar ook steeds met blaasontstekingen…

  Geschreven door anneke op
 21. Ja ik heb ook veel last van blaasontstekingingen gehad en overactieve of overprikkelde blaas. Heb ook daardoor veel pijn in mijn bekkenbodemspieren gehad. Het is allemaal begonnen met een blaasontsteking. Maar op den duur kwam hij steeds maar terug. Verschillende antibiotica gehad maar niets hielp. De pijn werd juist erger en erger. Totdat er geen houden meer aan was: uiteindelijk naar de uroloog. Die zegt: je bekkenbodemspieren staan ergarant strak. Die kunnen met therapie weer goed komen. Ben nu meer als een halfjaar bezig , maar het gaat op en af. De ene keer kan ik wel goed mijn plas goed ophoudenimet de andere weer niet. Op dit moment is mijn blaas erg geprikkeld maar ik weet niet of ik nu blaasontsteking heb. Is al heel lang geleden dat dat is onderzocht. Maar ik drink best veel. Ook slik ik cranberrycapsules trouw elkeer dag

  Geschreven door Chrisje op
 22. Oja voor degenen die vaak last hebben van een blaasontsteking kun je ook elke ochtend op de nuchtere maag citroen persen en dan vermengen met water. Je kan ook warm water. wel erg zuur maar werkt heel goed voor je blaas.
  Ook knoflook helpt goed. Maar daarjan ga je uit je mond stinken natuurlijk daarom kun je ook capsules halen met knoflook erin. Die stinken niet. Bij de aldi kun je heel goedkoop aan cranberryrozijnen komen. Zitten in een zakje. Die zijn erg lekker voor in de yoghurt

  Geschreven door Chrisje op
 23. Ik gebruik elke morgen 1 zakje groene thee en een zakje cranberry thee samen in de theepot en heb al jaren geen ontstoken blaas of urinewegen meer.

  Geschreven door Keverke op
 24. Kende iemand die heel regelmatig blaasontstekingen had. Na grondig onderzoek bleek dat ze een opgesplitste leiding had van de nier naar de blaas, waardoor de urine in cirkels kon draaien.

  Geschreven door Emma op
 25. Had chronische blaasontstekingen een jaar lang.. blaasspoelingen gedaan en veel medicatie geslikt.
  Tip gekregen om te stoppen met de anticonceptiepil.. na 6 maanden pas blaasontstekingsvrij..was blijkbaar hormonaal bij mij.
  nu al meer dan 20 jaar geen blaasontsteking gehad.

  Geschreven door Johanna op
 26. Tip: druppeltjes van Bloem : Popurine en Viola equi. Citroen in water. Roger cranberry tablet. Uitplassen. Al 5 maanden gn blaasontsteking. Wel zijpijn bij plas ophouden. Voorheen veel blaasontsteking en antibiotica x

  Geschreven door Cath. B op
 27. Foutje. Moet cranberry van Roter zijn.

  Geschreven door Cath. B op
 28. Ik heb jaren blaasontsteking gehad blaasspoeling vreeslijke hormoon zetpillen tot ik hoorde dat D- Manosse heel goed was voor dit probleem .Gelijk de poeder besteld en na ongeveer een half jaar vrij van Blaasontsteking wat een genot .Wel een poosje cranflor geslikt en nu alleen nog smorgens in mijn. Havermout of yoghurt een scheut cranberrypure sap zonder suiker . Nu al anderhalf jaar geen last meer. Zo gelukkig!

  Geschreven door Janna op
 29. Ik had heel vaak blaasontstekingen. D.Mannose heeft mij er van af geholpen. Nooit meer last van gehad. Werkt snel.

  Geschreven door Angie. op
 30. Bij hormonale medicijnen meer kans op blaasontsteking is mijn ervaring. Na hormonale borstkanker kreeg ik deze medicijnen en ook 5x blaasontsteking, nooit eerder. Leeftijd 70+.

  Geschreven door Johanna vdb op
 31. Wat als er geen geur aan de urine is, wat is er dan aan de hand?

  Geschreven door Anoniem op
 32. Kan zwangerschap ook invloed hebben op de geur van urine?

  Geschreven door Emere op
 33. Mijn plas stinkt soms naar vlees wie heeft dat ook wel eens?

  Geschreven door Alexandra op
 34. Heb nu al zeker een maand van die sterk ruikende urine.
  Vooral ’s morgens is de stank niet te harden. Drink al meer dan ik deed maar de stank blijft.

  Al heel vaak blaasontsteking gehad, maar verder nooit last van branderigheid of heel vaak plassen daarbij ondervonden.

  Wat kan ik nu het beste doen?

  Geschreven door Wiebel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief