Oorzaken vermoeidheid bij warm weer

Oorzaken vermoeidheid bj warm weer

Het warme weer zorgt voor veel fijne momenten, maar veel mensen worden ook hangerig en hebben vervolgens weinig zin om iets te ondernemen. Waarom word je zo moe van warm weer? Wat zijn oorzaken van vermoeidheid bij warm weer?

Oorzaken vermoeidheid bij warm weer

Tijdens het warme weer is soms de kleinste activiteit iemand al te veel. Alles lijkt nog uitputtender te zijn dan normaal. Waarom hebben we eigenlijk veel minder energie op warme zomerdagen?

Interne thermostaat slaat aan

Ons lichaam functioneert het best op een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden. Wanneer de buitentemperatuur stijgt, dan loopt onze kernlichaamstemperatuur snel op. Op dat moment slaat je interne thermostaat aan en die geeft verschillende opdrachten aan je lichaam. Zo zorgt het dat de bloedvaten wijder worden en gaat het hart sneller pompen om meer bloed naar de huid te sturen om af te koelen.

Lichaam vertraagd

Het lichaam reageert op nog een manier. Wanneer de temperaturen buiten stijgen, dan vertragen er een aantal processen en activiteiten in je lichaam. Ze vertragen om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt. Dit kun je herkennen aan een wattig gevoel in je hoofd en dat een algehele vermoeidheid. Omdat de bloedvaten verwijden, daalt je bloeddruk en ook hierdoor word je hangerig en moe.

Luister naar je lichaam

Wanneer de buitentemperatuur dus sterk stijgt dan gaat ons lichaam aan de slag om oververhitting te voorkomen. Het vertraagt en wil dat je minder inspanningen verricht. Met het warme weer is het voor je lichaam moeilijker om af te koelen. En afkoelen kost energie, waardoor je energievoorraad eerder slinkt en je eerder last hebt van vermoeidheid. Luister op dat moment naar je lichaam en geef toe aan die moeheid. Neem wat gas terug en neem wat rust. Bij voorkeur in een koele ruimte.

Help je lichaam

De één kan beter tegen de warmte dan de ander. Er zijn verschillende factoren die daar een rol in spelen. Eén van de factoren is leeftijd. Ouderen kunnen minder goed hun warmte kwijt dan jongeren. Een andere factor is lichamelijke conditie en het aantal zweetklieren. Des te meer zweetklieren iemand heeft, des beter hij/zij kan zweten en dus beter af kan koelen en de interne temperatuur regelen. Ook overgewicht is een belangrijke factor. Hoe zwaarder iemand is, hoe meer last deze van de warmte heeft. Dit komt door de verhouding massa ten opzichte van hoeveelheid huid. Aandoeningen waaronder diabetes kunnen ook een rol spelen.

Hoe vermoeidheid bij warm weer tegengaan?

Je kunt een aantal dingen oppakken om die vermoeidheid tegen te gaan:

Koel je omgeving

Probeer je huis zo koel mogelijk te houden. Houd gordijnen en ramen gesloten en zet een ventilator neer. Wanneer je bevroren waterflesjes voor je ventilator zet, dan wordt de luchtstroom koeler.

Hydrateren

Door het vele zweten, is het van groot belang dat je genoeg drinkt zodat het vocht aangevuld wordt. Drink dus veel water tegen het uitdrogen. Ondanks dat het dan heerlijk is om ijskoud water te drinken, omdat afkoelt, is het toch beter om licht gekoeld water of warm water te drinken. Bij ijskoud water koelt je lichaam inderdaad snel af, maar daarna warmt het ook weer snel op.

Beperk je activiteiten

Luister naar je lichaam en neem je rust. Beperk dus je lichamelijke inspanningen overdag en verplaats ze naar de vroege ochtend of de late avond. Of het nu over sporten of schoonmaken gaat, pas je activiteiten aan de temperatuur aan.

 

Bronnen: Medical News Today en Scientific American

 

Delen:  
8 reacties op “Oorzaken vermoeidheid bij warm weer
 1. Wat als iemand van nature niet snel zweet ?

  Geschreven door Anoniem op
 2. Een bekend gegeven, maar goed om dit te vermelden. Erg nuttig. thanks!

  Geschreven door euDrive op
 3. Een flink eind fietsen, geeft verkoeling door rijwind en geeft aan het eind een zeer voldaan gevoel en is tevens goed voor je lichaamsconditie!!

  Geschreven door Wim Stolte op
 4. Super goede info. Dank daarvoor.
  Een vochtig laken aan het voeteneinde van het bed met ventilator erachter werkt ook goed.

  Geschreven door Elisa op
 5. Goededag, Ik vind het enorm triestig dat ik zo veel last heb van de temperatuur. Vroeger was het geen probleem, zonneklopper 100%. Nu vanaf 25 ° begint het, de schaduw is dan mijn vriend.
  Met vriendelijke groeten,
  Veerle Vlaar

  Geschreven door Panter op
 6. Zeer bedankt voor deze erg nuttige informatie!

  Geschreven door klaas op
 7. Duidelijk, bedankt.

  Geschreven door Ineke op
 8. Het drinken van hete thee, kan je lichaamstemperatuur doen dalen en is ook een goede dorstlesser, omdat je van frisdranken en bier vaak nog meer dorst krijgt en bij thee niet,

  Geschreven door Herbert op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief