Blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Een blauwe plek zien we als iets onschuldigs. Echter, wanneer je met enige regelmaat blauwe plekken krijgt zonder duidelijke reden, dan kan er iets aan de hand zijn. Blauwe plek? Wat kan dit veroorzaken?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek is een plek waarbij er onderhuids fijne adertjes beschadigd zijn, waardoor er een zichtbare bloeduitstorting onder de huid ontstaat. Vaak zie je een begrensde blauw/rode plek die in de loop van de tijd van kleur verandert richting bruin, geel om vervolgens te verdwijnen. Deze kleurverandering ontstaat doordat de stof hemoglobine in het bloed vervolgens omgezet wordt in gele pigmenten.

Mogelijke oorzaken blauwe plek

Trauma

De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een trauma. Denk hierbij aan een stomp op het betreffende lichaamsdeel of door het stoten tegen bijvoorbeeld een tafelrand.

Vitaminetekort

Een tekort aan een aantal vitamines kan ervoor zorgen dat je sneller een blauwe plek krijgt. Het gaat hierbij om de vitamines C, B12 en K. Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, maar ook koolsoorten, paprika’s, tomaten en broccoli bevatten veel vitamine C. Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals: melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten, fruit, melk, melkproducten, vlees, eieren en granen.

Kwetsbaarheid huid

Mensen met een kwetsbare, dunne huid krijgen sneller een blauwe plek dan mensen met een dikkere huid. Door die dunnere huid zijn de bloedvaten minder beschermd, waardoor ze sneller kapot kunnen gaan en een blauwe plek vormen. Vrouwen krijgen in het algemeen sneller blauwe plekken dan mannen, omdat zij van nature een dunnere huid hebben. Dit heeft te maken met het feit dat de vrouwenhuid minder collageen, dat voor stevigheid zorgt, bevat. Ouderen hebben ook een meer kwetsbare huid, omdat bij hen de onderhuidse vetlaag dunner is. Hierdoor kan een blauwe plek sneller ontstaan.

Bepaalde medicijnen

Ook medicijnen kunnen een rol spelen in het sneller krijgen van blauwe plekken. Zo kan Prednison er bijvoorbeeld voor zorgen dat de huid dunner wordt, waardoor iemand die dit gebruikt eerder blauwe plekken krijgt. Ook kunnen bepaalde bloedverdunners sneller voor blauwe plekken zorgen. Lees goed de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt, zeker wanneer je regelmatig een blauwe plek krijgt.

Lipoedeem

Lipoedeem is een ophoping van vet, waarbij het opvalt dat het vet niet regelmatig verdeeld is over het lichaam. Meestal zit het vet op de benen of armen, waardoor een groot deel van de mensen met lipoedeem een verschil heeft van 2 of 3 kledingmaten tussen het boven- en onderlichaam. Veel mensen met lipoedeem merken dat bij het aanraken van of drukken op de huid dat deze gevoelig is en dat er snel blauwe plekken ontstaan.

Hemofilie

Hemofilie is een zeldzame aangeboren stollingsziekte, waarbij je bloed minder goed stolt. Hemofilie is een aandoening die bijna alleen bij mannen voorkomt. Eén van de klachten die bij hemofilie A en B voorkomen zijn grote blauwe plekken.

Ziekte van Von Willebrand

Ook dit is een erfelijke aandoening waarbij het bloed onvoldoende stolt, doordat mensen met deze ziekte het stollingseiwit Von Willebrand missen. Eén van de klachten bij deze aandoening is het snel krijgen van blauwe plekken.

Leukemie

Er is sprake van leukemie wanneer er een ongecontroleerde groei van witte bloedcellen is. Deze aantallen stapelen zich dan in het beenmerg op, waardoor de aanmaak van de rode bloedcellen en bloedplaatjes gehinderd wordt en er onvoldoende van aangemaakt kunnen worden. Een rode bloedcellen tekort veroorzaakt bloedarmoede en een sterk verminderd zuurstoftransport in je lichaam. Leukemie geeft vage klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en weinig eetlust. Vaak heb je een bleke huid en snel last van blauwe plekken.

Heb jij twijfels over de herkomst van je blauwe plekken, ga dan naar je huisarts.

 

Bronnen: Huidarts, Gezondheid en Wetenschap en Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Delen:  
3 reacties op “Blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn
  1. Ik heb er veel op mijn voorarmen….
    Zeker niet krabben!
    Dokter zegt dat het kleine adertjes zijn die barsten.
    Te zwakke bovenhuid….

    Geschreven door Reb op
  2. ..met een blauwe plek wordt tevens bedoeld een bloeduitstorting?

    Geschreven door Pronator op
    • Dat zijn twee verschillende woorden voor hetzelfde, toch..?

      Geschreven door Yvonne op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief