Minder cellulite door gezonde voeding?

Maar liefst 90% van alle vrouwen heeft last van cellulite. Moet je je erbij neerleggen of kan je er iets aan doen?

Cellulitis versus cellulite

Cellulitis, is een ontsteking van de dieper gelegen delen van het onderhuidse bindweefsel (diepe subcutis). Cellulitis wordt vaak verward met cellulite en wordt vaak door elkaar gebruikt. Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid dat sinaasappelachtige uiterlijk krijgt. Cellulite wordt daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd.

De ontsteking bij cellulitis gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Bij cellulite kunnen de kuiltjes en bobbeltjes in de huid enigszins gevoelig zijn en komt vooral voor op je billen, benen en bovenarmen. Cellulite is totaal onschuldig.

Cellulite wordt dus vaak in verband gebracht met verzwakte huidcellen en bindweefsel die uitgedroogd raken en hun soepelheid verliezen. Dit wordt veroorzaakt door een groot aantal factoren, waaronder hormonen. Ook een ophoping van giftige stoffen in het lichaam en een gebrek aan elasticiteit van de huid kunnen bijdragen aan de vorming van deze huidkwaal.

Oorzaken van cellulite

Het onregelmatige huidoppervlak bij cellulite is het gevolg van verdikte vetcellen, vocht en giftige stoffen uit zowel de omgeving als uit voedsel. Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht maar dat klopt niet altijd. Wat wel zo is, is dat cellulite veel meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug. Vermoedelijk is er een verband met vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Mogelijke andere oorzaak is een verminderde bloedcirculatie maar ook stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Hiernaast kan onvoldoende lichaamsbeweging ook bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk ook een rol bij het al dan niet ontstaan van cellulite.

Concluderend kunnen we zeggen dat het ontstaan van cellulite een complex proces is en waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder roken, stress, erfelijkheid, leeftijd, hormonen, te weinig lichaamsbeweging en bepaalde voeding.

Door welke voeding kun je cellulite verminderen?

Fruit en groente
Door voldoende groente en fruit te eten zorg je voor een reiniging van het lichaam en een bestrijding van de vetafzettingen die cellulite veroorzaken. Men zegt dat het eten van bananen, appels, wortel, aardbeien, tomaten en komkommers hier heel goed voor zijn. Verminder daarnaast je zoutinname want zout eten en voeding die rijk is aan zetmeel kan er voor zorgen dat je teveel vocht vasthoudt en dat veroorzaakt een verergering van de cellulite. Probeer dus ook minder aardappels en rijst te eten want deze zitten vol met zetmeel.

Broccoli bevat een rijk mengsel van vitamines en mineralen, maar misschien wel de gezondste stof in broccoli is alfa-lipoïnezuur. Dit is een natuurlijk ingrediënt dat helpt voorkomen dat het collageen in het lichaam uithardt waardoor cellulite kan ontstaan.

Asperges hebben bijzondere ontstekingsremmende eigenschappen en verminderen een opgeblazen gevoel. Daarnaast zouden asperges de bloedcirculatie stimuleren en bijdragen aan de reiniging van giftige stoffen in je lichaam die cellulite kunnen veroorzaken.

Rode bieten bevatten de stof lycopeen, die de bloedcirculatie stimuleert en helpt voorkomen dat het lichaam vocht vasthoudt. Daarnaast zit er ook kalium, vitamine E (essentieel voor een gezonde huid) en collageenversterkende vitamine A in de rode biet, die er samen voor zorgen dat giftige stoffen uit het lichaam worden verwijderd en het cholesterol wordt verlaagd.

Vetten en eiwitten
Vet eten, zoals fastfood, snoep en chips maken je vatbaarder voor cellulite dus probeer voeding met verzadigde vetten te vermijden. Zorg daarentegen dat je veel magere eiwitten tot je neemt. Een bepaalde hoeveelheid aan eiwitten kan je helpen om spieren te ontwikkelen die de cellulite kan ‘vervangen’. Eet eiwitten waar weinig verzadigd vet in zit, zoals witte vis, ei, kippenborst, kalkoenfilet en als laatst tofu. Ons lichaam heeft goede vetten nodig onder andere voor een gezonde stofwisseling. Daarnaast zouden ze bijdragen aan de vermindering van cellulite. Dus eet veel vette vis.

Een gebalanceerd dieet
Door een gebalanceerd dieet kun je ervoor zorgen dat het uiterlijk van je huid verbetert. Dus zorg voor een gezond en gevarieerd dieet met fruit, groente en magere eiwitten. Zorg ook voor voldoende vezels in je dieet. Verlaag je calorie-inname om overtollig lichaamsvet te verliezen. Dit is de beste manier om de vetafzettingen tegen te gaan. Verlaag ook de hoeveelheid koolhydraten en natrium in je dieet. Vertrouw niet op de cellulite crèmes die in grote aantallen te koop zijn. Deze zijn vaak niet zo effectief en zorgen helaas niet voor een permanente oplossing voor cellulite. Ook supplementen zijn nooit wetenschappelijk aangetoond effectief te zijn.

Groene thee zou ook goed werken bij de bestrijding van cellulite. In groene thee zit namelijk de stof theobromine, die het vrijgeven van vet dat is opgeslagen in het lichaam zou stimuleren.

 

Bronnen: Cellulitis-info.nl en celluliteonline.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief