Migraine, fabels & feiten

Over migraine bestaan veel mythes. En de fabels zijn volgens deskundigen net zo hardnekkig als onkruid. Een feit is dat meer dan 2 miljoen Nederlanders (zowel mannen als vrouwen) lijden aan migraine.

Wat is migraine?

Migraine is een hersenaandoening waarbij aanvallen van hoofdpijn samen kunnen gaan met misselijk zijn, overgevoelig voor licht of geluid en soms ook gaan met uitvalsverschijnselen (bijvoorbeeld verlamming van een arm of het niet meer uit je woorden kunnen komen).

Er doen veel verhalen de ronde over migraine. Maar welke zijn fabels en welke zijn feiten?

Fabels en feiten over migraine

Migraine is erfelijk

FEIT. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat migraine inderdaad erfelijk is. De “haard” van migraine zit in een bepaald onderdeel van de hersenen, en het is echt “pech” wanneer je deze ziekte hebt die een biologische oorsprong heeft.

Gewone pijnstillers helpen niet bij migraine

FEIT & FABEL. Het hangt af van de persoon, soms volstaat paracetamol of ibuprofen. Bij anderen heeft dit geen effect en dan kan je huisarts triptanen zoals sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan, almotriptan of frovatriptan voorschrijven.

Kinderen hebben geen migraine

FABEL. In Nederland hebben ongeveer 250.00 kinderen last van migraine. Jonge kinderen kunnen alleen moeilijk aangeven of dat ze migraine hebben. Migraine bij kinderen komt voor bij zowel jongens als meisjes.

Migraine komt door stress

FABEL. Vaak wordt gedacht dat stress een uitlokkende factor (trigger) is. Dit is niet waar, vaak is zelfs het tegenovergestelde waar want vaak ontstaat migraine in periodes van rust zoals in het weekend of op vakantie.

Migraine komt door teveel of te weinig slaap

FEIT. Inderdaad, een verandering in het slaappatroon, en dit kan zijn te weinig of juist teveel slaap, kan een migraine aanval uitlokken.

Wie aan migraine lijdt mag niet sporten

FABEL. Veel mensen denken dat sporten een migraine aanval kan uitlokken. Uit Deens onderzoek is gebleken dat dit voor een heel klein deel van alle migrainepatiënten geldt. Zij adviseren migrainepatiënten om het niet aan te nemen van een ander maar het zelf te onderzoeken. Sporten kan je namelijk ook helpen om te ontspannen.

Migraine is schadelijk voor de hersenen

FEIT. Mensen met migraine hebben een verhoogde kans op lichte schade aan de hersenen. Of deze beschadiging komt door de migraine of door andere factoren is nog niet duidelijk. Ook is er een verhoogde kans op een herseninfarct. Let wel: dit geldt met name voor jonge rokende vrouwen die de pil slikken en migraine met aura hebben. Dit klinkt erg maar ten eerste zorgt het stoppen met roken ervoor dat het risico aanzienlijk daalt en het absolute risico op een hartinfarct is zeer klein. Migraine veroorzaakt geen tumoren.

Chocolade is een migraine trigger
FABEL. Vaak duikt het verhaal op dat chocolade een migraine trigger is. De start van een migraine aanval kondigt zich vaak aan met een behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen waaronder chocolade. De chocolade is dus niet de uitlokker maar de behoefte die aangeeft dat de aanval is begonnen en dat de hoofdpijn er aankomt.

Migraine is gewoon een zware hoofdpijn

FABEL. Dat is dus niet waar, migraine is een ziekte die bijna ieder lichaamsdeel beïnvloedt, het zenuwstelsel maar ook de bloedvaten, maag, darmen, ademhaling, zintuigen etc. Dat is wel iets anders dan een zware hoofdpijn.

Hormonen spelen een rol bij migraine

FEIT. Vrouwelijke hormonen kunnen invloed hebben op migraine. Dit wordt hormonale migraine genoemd. Bij vrouwen rond de 40 is de kans op migraine drie keer zo groot, dan bij mannen van deze leeftijd. Na de menopauze nemen deze klachten weer af. Ook kan de zwangerschap een migrainepatroon veranderen en hebben sommige mensen alleen tijdens de menstruatie last van migraine.

Tot slot

Over de exacte oorzaak van migraine is helaas nog niet alles bekend, maar het is wel belangrijk om migraine serieus te nemen. Wanneer de reguliere pijnstillers niet helpen aarzel dan niet om dit met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan een speciaal middel tegen migraine voorschrijven.

 

Bronnen: LUMC, UZA Neurologie, Hoofdpijnpatient.nl

Delen:  
9 reacties op “Migraine, fabels & feiten
 1. Hallo,

  Ik heb nu zo,n 2 jaar elke maand migraine aanvallen met aura,s en dode handen en soms mond en neus.
  Soms met pijn achter oog en bij de slaap of aan 1 kand op t hoofd.
  Maar ookdikwijls alleen aura,s en geen hoofdpijn.
  Soms heb ik ze 1of 2 keer in de maand maar t kan ook gebeuren dat ik t 3x op1 dag heb of 3 dagen achter elkaar.
  Maakte mijn zorgen ook omdat ik gelezen had dat je met auras een vergrote kans op een hersen infarct hebt.
  Ik rooken drink overigens niet.

  Ben bij de huisarts geweest en die zei dat ik geen verhoogde kans had, en me geen zorgen hoef te maken.
  Wat is nu waar???!!!

  Geschreven door monique op
 2. Migraine aura’s verhogen niet de kans op een herseninfarct.

  Geschreven door John Leppink op
 3. Ik weet niet dat ik migraine heeft maar krijgt ontzettend hoofdpijn paar dagen voor mijn menstruatie vooral rond mijn ogen achter de oogbol, kramp in mijn hoofd aan een kant en ook misselijk soms, gevoelig voor licht en last van de zachtste geluid( klok getikt) duurt 2-3 dagen dan is het weg maar blijft altijd op de loer.

  Geschreven door sol op
 4. Ik had er zelf veel last van, vaak gepaard met misselijkheid en delen van mn tekst die er niet meer goed uitkwamen. Ik heb veel nagezocht en gelezen, sinds 3 maanden een volledig plantaardig dieet, en ik heb geen migraine meer!!!

  Geschreven door Kelvin op
 5. In mijn tandheelkunde praktijk hoor ik vaak verhalen over hoofdpijn en migraine. En ik heb nog een tip voor mensen met migraine. Zorg dat er in de slaapkamer geen draadloze telefoon is. Deze zorgt voor elektrische velden en hoogfrequente straling( 500-2000 microwatt) ook als je niet belt. Vooral de eerste anderhalve meter om het toestel is veel straling te meten.

  Vervang de telefoon door een toestel met draad. Doe ook geen Smartphone aan naast je bed en elektrische wekkers zet je op anderhalve meter van je bed wegens de elektrische velden.
  Patienten rapporteren na deze maatregelen minder migraine aanvallen
  Zie http://www.stichtingEHS.nl http://www.stopumts.nl http://www.beperkdestraling.org

  Geschreven door Meriam op
 6. Een grote boosdoener is SUIKER.

  Advies: stoppen met suikers (vooral witte suiker)
  Stop met rood vlees.
  Drink veel water.
  Mijn echtgenote had elke 2 maanden een migraine van 3 dagen.

  Na te stoppen met bovengenoemde nooit geen migraine meer gehad!!

  Geschreven door Jaap op
 7. Migraine heb je in vele soorten. De variant die ik al sinds 40 jaar heb,voor telefoons draadloos enzo werden,is vooral als ik vrij was. Vanaf mijn 10 de jaar geregeld in het weekend knallende koppijn ,vaak een hele dag. Tegenwoordig iets meer onder controle ,door zoveel mogelijk hetzelfde ritme van door de week ook in het weekend te doen. Dus bijna zelfde tijd opstaan.Ik gebruik sinds 5 jaar almogran en dat werkt bij mij 9 op 10.
  Bij mij is het een weekend migraine;ontspannen=koppijn. Dus regelmaat is bij mij voldoende om minder last te hebben. Toch heb ik nog 1-4 prikken in de maand.Geen gevallen dat ik geen licht of geluid aankan. 2-4 keer per jaar wel tot aan misselijk toe.

  Geschreven door J Bracke op
 8. Ik heb mijn helen leven al migraine.
  Maar sinds ik een allergie onderzoek heb gehad in het vu
  is mij veel duidelijk geworden.
  Pinda ’s en noten mag ik niet meer , en nog veel meer dingen.
  Sinds ik al die dingen van de lijst niet meer eet gaat het vrij goed.
  Suiker is ook een trigger. en zout vooral E nummers, smaak versterkers.E621
  Mijn moeder leed ook aan migraine en mijn dochter heeft het ook.
  Mijn dochter slikt ook propanolol , beta Blokker. omdat ze ook epilepsie heeft
  depakine. mijn dochter heeft het heel erg die migraine.
  Ik heb nooit alcohol gedronken.
  Dankzij immigran is het te handelen. wel nare bijwerkingen.
  Ben weleens wanhopig geweest.

  Geschreven door Jannie op
 9. De aarde is rond.
  Fabel.

  Geschreven door Thomas op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief