Wat is de trigger van jouw migraine?

Wat is jouw migraine trigger?

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met migraine, een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Wat precies de oorzaak van zo’n aanval is blijft onduidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans erop verhogen. Wat kunnen de triggers van jouw migraine zijn?

Oorzaken van migraine

Er is helaas nog veel onbekend over de exacte oorzaak van migraine. Wat wel bekend is, is dat migraine in de hersenen ontstaat. Het is een stoornis van het deel van de hersenen dat pijn verwerkt. De samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen in de hersenen raakt tijdelijk verstoord. Erfelijkheid en omgevingsfactoren lijken een rol te spelen.

Mogelijke triggers

Een migraineaanval is onvoorspelbaar. Maar we weten wel dat mensen die last hebben van migraineaanvallen, gevoelig zijn voor bepaalde prikkels of omstandigheden. Dit worden uitlokkende factoren (triggers) genoemd. Het is niet bekend hoe dit precies in zijn werk gaat.

Iedereen wil weten wat zijn of haar migraineaanval in gang zet. Dit is moeilijk om aan te geven omdat niet alle triggers voor iedereen gelden. Triggers voor migraine zijn talrijk en divers:

Honger

Veel mensen denken dat bepaalde voeding, zoals chocolade en kaas, uitlokkers zijn van een migraineaanval. Dit is waarschijnlijk niet waar. De meeste voorkomende trigger is honger. Vooral jonge mensen en kinderen die last hebben van migraine, zouden geen maaltijden moeten overslaan. Ook uitdroging is een bekende trigger.

Hormonale veranderingen bij vrouwen

Ruim 500.000 vrouwen in Nederland hebben last van hoofdpijnen, die steeds rondom de menstruaties terugkeren. Dalende spiegels van de vrouwelijke hormonen in het bloed veroorzaken deze hoofdpijnaanvallen.

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vaak aanvalsvrij, terwijl bij het naderen van de overgang de aanvallen tijdelijk juist verergeren. Het merendeel van de vrouwen, heeft na de overgang geen last meer van hormonale hoofdpijn.

Stress

Stress op het werk, of in de thuissituatie kan een aanzetter zijn van een migraineaanval. Echter, dat geldt ook voor de periode van ontspanning vlak erna. Ons lichaam reageert op stress, door het aanmaken van verschillende stoffen, waarvan het gehalte weer daalt als we kalmeren. Die verandering kan de oorzaak zijn van de zogenoemde weekendmigraine, die begint op de eerste dag van je vrije periode.

Zintuiglijke prikkels uit de omgeving

Felle lichten, de schittering van de zon of harde geluiden kunnen migraine in gang zetten. Maar ook een sterke geur, zoals een parfum of sigarettenrook, kan bij sommige mensen een aanval uitlokken.

Aan sommige prikkels kan je niet veel doen. Maar als licht een probleem is, dan kun je een zonnebril dragen. Als geuren problematisch zijn, kan je aan je collega’s en vrienden vragen om niet te veel parfum te gebruiken.

Veranderingen in het slaappatroon

Een veranderd slaappatroon of te weinig slapen kan bij sommige mensen dienen als een uitlokker van migraine. Dit betekent ook dat het uitslapen in het weekend hetzelfde effect kan hebben. Sommige migrainepatiënten staan daarom om iedere dag op hetzelfde uur op, ook op zaterdag en zondag.

Fysieke inspanning

Intensieve lichamelijke inspanning zoals sport en seks kunnen migraine uitlokken. Men weet niet exact hoe dat komt, maar men gaat ervan uit dat het te maken heeft met een chemische verandering in het brein. De hoofdpijn zal na de fysieke inspanning optreden en zal identiek zijn aan een gewone migraine.

Weersveranderingen

Migraineaanvallen kunnen worden uitgelokt door weersveranderingen, zoals een dalende luchtdruk, toenemende bewolking, stijgende vochtigheid, temperatuurwisselingen en toenemende wind. Van al deze factoren is dalende luchtdruk het meest van invloed. Wanneer de luchtdruk snel daalt, zet de lucht in onder andere je bij- en voorhoofdsholten uit, waardoor er meer druk op de bloedvaten komt te staan. Dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben.

Veranderende leefgewoonten

Ook het reizen van lange afstanden tussen tijdszones, is een verandering die een trigger van migraine kan zijn.

Geneesmiddelen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen migraine verergeren. In het bijzonder zou het gaan om orale anticonceptie medicatie en vaatverwijdende medicatie zoals nitroglycerine.

(Geen) koffie

Koffie werkt op twee manieren: te veel cafeïne kan een aanval uitlokken, maar bij zware drinkers kan een tekort ook leiden tot migraine. Dat kan ook een oorzaak zijn van je weekendmigraine, als je op kantoor sloten koffie drinkt, maar thuis niet. Beperk daarom je dagelijkse hoeveelheid cafeïne tot één kopje koffie.

Alcohol

Volgens sommigen kan alcohol een migraine uitlokken. Je lichaam metaboliseert alcohol in acetaat, wat kan leiden tot migraine. Om problemen de volgende dag te vermijden, is het advies om met mate te drinken en te eten bij je drankjes.

 

Bronnen: lumc.nl en ad.nl

Delen:  
10 reacties op “Wat is de trigger van jouw migraine?
 1. Tja, als je dit leest, dan kan ALLES een trigger zijn !

  Geschreven door Bella Gerant op
 2. Ik ben nogal onzeker over mezelf al bijna me hele leven en altijd als ik buiten loop denk ik dat ik word aangekeken of uitgelachen word ik mask me er zo druk om en dan krijg ik ook erge last van migrane zijn er pillen voir migrane of kan ik iets doen tegen deze onzekerheid
  Groet, n

  Geschreven door N op
 3. Is oog migraine net zo erg als hoofd migraine ???

  Geschreven door Greet 13 op
  • probeer indometacine bij mij helpt het best wel. krijg in ieder geval minder last van

   Geschreven door Azime67 op
 4. Oogmigraine of ook wel aura-migraine geheten is een totaal ander soort hoofdpijn.
  Er is een goed middel daar tegen onder de naam Maxalt. In te nemen indien je iets minder gaat zien. Daardoor voorkom je de zware hoofdpijnen die er anders na de aura kunnen gaan ontstaan.

  Geschreven door Kirstin op
 5. Sanalgin is HET middel tegen migraine ik gebruik het al sinds 1984 het is echter minder goed voor nieren mijn apotheek verkoopt het dan ook niet meer maar de bekende drogisten wel. Eerst oplossen in water

  Geschreven door Alike op
 6. Bij mij komt het toch echt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen…

  Geschreven door C.. op
  • Welke voedingsmiddelen ???

   Geschreven door Fab. op
 7. Mijn triggers zijn zoetstof en alcohol.

  Geschreven door Teuntje op
 8. Oude kaas is ook een trigger,

  Geschreven door Teuntje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief