Het geheim van energieke mensen

Sommige mensen werken keihard, hebben een druk sociaal leven, sporten veel en doen zelf het huishouden en dit alles geheel fluitend. Terwijl andere mensen zich regelmatig futloos, moe en uitgeput voelen. Wat is toch het geheim van energieke mensen?

Energieke mensen zijn geen supermensen, het zijn gewone mensen die zich waarschijnlijk aan een aantal dingen houden.

Tips voor meer energie

1 Meer energie door voeding

Ons lichaam heeft brandstof nodig en dat is bij ons eten en drinken. Hoe beter de kwaliteit van die brandstof is hoe meer energie je krijgt. Want voeding kan je lichaam energie geven maar voeding kan je lichaam ook energie kosten. Denk maar eens aan hoe je je voelt na een avondje zwaar tafelen, dan heb je meestal geen energie meer om nog maar iets actiefs te ondernemen. Echter, na het eten van een maaltijd van producten die vol goede voedingsstoffen zitten, zoals in allerlei volkoren graanproducten, groenten, fruit, eieren, noten en vis, heb je veel meer energie (zelfs na die lange werkdag). Vermijd daarnaast suikerrijk voedsel. Hierdoor zal je niet alleen over meer energie beschikken, maar je bent daarnaast ook nog een helder van geest.

Suiker (en dan vooral geraffineerde suiker), geeft je snelle energiepieken, maar ook snel energie dieptepunten. Dit komt doordat door het innemen van deze snelle suikers de bloedsuikerspiegel stijgt maar je lichaam moet dan vervolgens heel hard aan de slag om insuline aan te maken om zo het teveel aan suikers uit je bloed te halen en dat kost dus heel veel energie.

Dus probeer het eten van snelle koolhydraten en suikers te beperken en daarvoor in de plaats traag werkende suikers en koolhydraten te eten.

2 Meer energie door te bewegen

Hoe fitter je bent, des te meer energie je hebt. Sporten en voldoende bewegen zijn essentieel voor een energiek leven. Ook al klinkt het waanzinnig aantrekkelijk om na een lange werkdag je huispak aan te doen en heerlijk lui de avond op de bank door te brengen omdat je dan zo lekker bij kan komen, je bereikt er het tegenovergestelde mee. Want van fysieke inspanning pep je op, het geeft je energie en zorgt voor een fit gevoel.

Volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen zou iedere volwassene tenminste 5 dagen, maar het liefst 7 dagen in de week, 30 minuten actief moeten zijn. Dan bedoelen ze echt niet dat je iedere dag een half uur moet gaan hardlopen. Je kunt namelijk in het dagelijks leven ook kiezen voor de trap in plaats van de lift of voor op je fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto.

Door meer te bewegen krijg je een betere conditie, en een beter uithoudingsvermogen. Daarnaast ben je na het sporten meer ontspannen, slaap je beter en kan je efficiënter omgaan met stress en tegenslag.

3 Meer energie door lekker te slapen

Vaak heeft de manier waarop je je overdag voelt heel veel te maken met de kwaliteit van je nachtrust. Een goede nachtrust doet wonderen voor je energiepeil. Naast voldoende slapen is de kwaliteit van je slaap net zo belangrijk. Want hoe dieper je slaapt des te energieker te bent. Om aan die kwaliteit te werken kun je je houden aan de volgende tips:

 • Ga iedere dag ongeveer om dezelfde tijd naar bed en ook weer uit bed. En misschien lijkt uitslapen in het weekend een middel om meer energie te krijgen, het zorgt ervoor dat je je cyclus/schema doorbreekt en daardoor zal het beoogde effect, van frisser en energieker zijn, niet behaald worden.
 • Maak je slaapkamer slaapvriendelijk. Zorg voor een koele, donkere en goed geventileerde slaapkamer zonder allerlei verleidelijke beeldschermen.
 • Maak je “naar bed gaan routine” ontspannen door een uur voor het slapen gaan alle beeldschermen uit te zetten. Een laatste uurtje televisie kijken kan je het idee van ontspanning geven maar het zorgt er in werkelijkheid voor dat het de hersenen opwindt in plaats van ontspant. Je kunt beter een boek lezen, naar muziek luisteren of een bad nemen.
 • Beperk de inname van cafeïne, alcohol en eet geen ‘vet’ voedsel voor het slapen gaan. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat je maag alle energie inneemt om dit vette voedsel te verteren wat er voor kan zorgen dat je niet kunt slapen. En stop met roken.

4 Meer energie door minder stress

Stress is een enorm grote energieslurper. En helaas is stress een vast onderdeel van deze drukke maatschappij geworden. Privé problemen, drukte op het werk, het is vaak een onderdeel van ons dagelijks leven. Cortisol is een stresshormoon dat bij aanhoudende stress ervoor zorgt dat het cortisolniveau continue te hoog is waardoor je te maken krijgt met negatieve gevolgen op de lange termijn zoals slaapproblemen, hoge bloeddruk, darmklachten etc. Samenvattend zorgt cortisol ervoor dat je volledig uit balans raakt. Door te sporten kun je het cortisolniveau in je bloed verlagen, maar ook door veel te lachen, leuke dingen te doen, door muziek te luisteren of te maken, door ontspanningsoefeningen zoals yoga en mediteren. En bij een lager cortisolniveau zal je merken dat slapen weer vanzelfsprekend wordt en zal stress verminderen.

Tips voor instant energie

En voor wie direct al wat extra energie nodig heeft:

 • Neem een powernap van niet meer dan 20 tot 30 minuten.
 • Neem een wisseldouche waarbij je eindigt met koud water.
 • Sta op en rek en strek al je spieren voor minimaal 5 minuten.
 • Loop een rondje door de wijk in een stevig tempo.

 

Bronnen: health.harvard.edu

Delen:  
6 reacties op “Het geheim van energieke mensen
 1. Zijn fruitsuikers net zo schadelijk en dikmakend als de andere suikers die in de voeding en snoepgoed zitten?

  Geschreven door Anne op
 2. Nee. Suikers in voeding en snoepgoed zij geraffineerde suikers. Die zijn veel slechter dan fruitsuikers. Mensen met diabetes moeten daar echter ook voorzichtig mee zijn.

  Geschreven door Tandor op
 3. Als ik een suikervrij dieet volg kan ik kan toch een sinaasappel eten?

  Geschreven door Anne op
 4. Dat hangt van het dieet af. In principe zou je dat in de regels voor het dieet terug moeten kunnen vinden. Waarom volg je een suikervrij dieet?

  Geschreven door Tandor op
 5. Om van het snoep en koek e.d. af te komen en de vetrand rond om de buik te verliezen en ook gewicht te verliezen.

  Geschreven door Anne op
 6. Dan kun je rustig iedere dag een stuk fruit eten. Dat is dan zelfs goed.
  Maar alleen met suikers vermijden ga je dat vetrandje en de kilo’s niet verliezen. Je moet fatsoenlijk blijven eten en dagelijks minimaal 30 minuten sporten.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief