De connectie tussen stressbestendigheid en mentale energie

Het verrassende verband tussen stressbestendigheid en mentale energie

Om te werken hebben we energie nodig. Zowel fysieke arbeid als taken die geen fysieke arbeid verwachten. Stress is mentaal een uitputtingsslag en neemt energie weg van belangrijke cognitieve taken. Ook kan het ons beperken om inspannend mentaal werk te verrichten. Als je dit weet is het niet vreemd dat er mensen zijn die op zoek gaan naar een oplossing om de effecten van stress beter te weren. In de neurohacking gemeenschap zijn ze dan ook op zoek naar een manier om stressbestendigheid beter te ondersteunen om meer mentale energie vrij te kunnen maken.

Mentale energie raakt uitgeput, en nu?

Mentale energie is geen onuitputtelijk bron: het is een eindige en kan op raken. Alle processen worden in onze hersenen aangestuurd, ook de manier van het omgaan met stress. Als we op ‘automatische piloot’ werken en leven, is dat een aanwijzing dat we ons mentaal vermogen hebben uitgeput. Met andere woorden, het is een teken dat de eindige poel van mentale energie, althans tijdelijk, onvoldoende is om aan onze behoeften te voldoen.

Wanneer onze mentale energie op is of op aan het raken is, hebben we twee opties: stoppen met het uitputten van onze mentale energie of juist meer energie genereren. Als we meer energie generen kunnen we meer doen en onze prestaties optimaliseren. Stress kan bij beide opties direct of indirect een rol spelen. Stress is vermoeiend zowel voor lichaam als geest, dus stressvolle eisen kunnen worden gezien als mentale energie-verslinders. Als onze mentale energie bijna op is, is het belangrijk om bronnen van stress op te sporen en te elimineren. En door gedrag te vertonen dat meer stressbestendigheid en veerkracht opbouwt, kunnen we meer mentale energie steken in wat we doen.

Wat is stressbestendigheid?

Stressreacties passen zich aan als we in een veeleisende mentale omgeving zijn (d.w.z. ze zijn een poging van het lichaam om ons beter aan de omstandigheden aan te passen). Onder deze reacties zijn; verhoogde hartslag, ademhalingsfrequentie, bloeddruk, verwijding van de pupillen, mobilisatie van energie en gerichte aandacht zijn voorbeelden van fysiologische reacties die onze overlevingskansen in een acuut bedreigende of stressvolle situatie vergroten. Sommige van deze zelfde fysiologische reacties treden op tijdens periodes van intense mentale eisen. Zowel stressbestendigheid als veerkracht helpen ons om stress op zijn plaats te houden en er zelfs voordeel uit te halen. Het goede nieuws is dat deze eigenschappen kunnen worden versterkt door een principe toe te passen dat ‘hormese’ wordt genoemd.

Stressbestendigheid

Stressbestendigheid wordt gewoonlijk gebruikt om blootstelling aan stress te verdragen. Daarbij is het er om de aanpassing op stress te handhaven voordat je de negatieve effecten van stress ervaart. In zekere zin betekent het dat iemand minder last zal hebben van iets wat veel andere mensen stressvol vinden. In cognitief veeleisende omstandigheden uit stressbestendigheid zich vaak als een vermogen om een ontspannen en positieve houding te behouden.

Veerkracht

Veerkracht is het overwinnen van stress. Dit betekent dat een persoon een groter vermogen heeft om goed terug te komen na het ervaren van de negatieve effecten van stress. We hebben ook emotionele veerkracht deze kan worden opgevat als het vermogen om terug te keren uit een stressvolle situatie en onze innerlijke motivatie niet te laten beïnvloeden. Zowel stressbestendigheid als veerkracht zijn belangrijke eigenschappen in veeleisende contexten.

De wetenschap achter deze twee factoren

Weerstand en weerbaarheid tegen stress is veel meer dan een mentaliteit. Hersenfuncties, neurochemische systemen en fysiologische processen maken deel uit van stressbestendigheid en veerkracht. Als een ‘zoning out’ stressverlichtend zou zijn, dan zouden we ons als samenleving een stuk minder gestrest voelen. In een flow-staat zijn is niet ‘zoning out’; het is een verhoogde staat van focus, die een investering van mentale inspanning vergt.

Bijvoorbeeld: een centrale route in de regulatie van stress reacties en stemming is de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA), een complex netwerk van interacties tussen de twee regio’s in de hersenen: hypothalamus en de hypofyse & de bijnieren. De HPA-as regelt de productie van verschillende belangrijke moleculen die de adaptieve stressrespons coördineren, zoals bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol.

Gebruik van nootropics ter ondersteuning

Sommige kruiden worden gecategoriseerd als adaptogenen, wat betekent dat ze aspecten van stressbestendigheid en veerkracht ondersteunen. Adaptogenen werken meestal door homeostase te bevorderen, door een normaliserende of stabiliserende invloed uit te oefenen op fysiologische processen. Studies tonen aan dat adaptogenen een anti-vermoeidheidseffect uitoefenen en de mentale werkcapaciteit verhogen, in het bijzonder de tolerantie tegen mentale uitputting en verbeterde aandacht.

Nootropics zijn stoffen die de cognitieve functie en prestaties bij gezonde personen verbeteren. Nootropics doen dit door, direct of indirect, de functionele en structurele status van de hersenen te ondersteunen en te beschermen. Bekijk de nootropics producten van MINDSCOPIC® waar er ingrediënten terug te vinden zijn die stress verminderen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief