Stress-preventie: bewezen manieren om stress te voorkomen

Stress-preventie: bewezen manieren om stress te voorkomen

Stress-gerelateerde klachten kunnen lang niet altijd als zodanig direct herkend worden door degene die ze ondergaat. Je merkt dat je steeds vaker duizelig wordt, of zelfs pijn op de borst kunt krijgen. Dit heeft met de manier van ademhaling te maken; door te snel in en uit te ademen raakt het zuurstofgehalte en koolstofdioxide in je lichaam uit disbalans. Stress kun je krijgen door tal van oorzaken, maar meestal is stress gekoppeld aan een onwenselijke werk- of privésituatie. Het is erg belangrijk om de stress niet langdurig te laten oplopen, klachten bij stress kunnen namelijk schadelijk zijn. Het is natuurlijk belangrijk om de stressbron weg te nemen en te werken aan het reduceren van stress op momenten dat je er last van hebt.

Oorzaak van stress

Meestal vormen, zoals gezegd, 2 facetten in je leven de grootste stress: werk-gerelateerde stress en/of privé-gerelateerde stress. Bij werkstress kun je onder druk komen te staan, er zijn bijvoorbeeld continu deadlines, je krijgt te veel verantwoording en wordt overvraagd, of je krijgt simpelweg je werk niet af binnen de gestelde tijd. Hier valt gelukkig vaak meer aan te doen dan je denkt. Het inzetten van timemanagement is een veel gehanteerde methode.

Timemanagement inzetten

Meestal zorgt de werkgever voor het volgen van een timemanagement training. Juist wanneer het hele team deze training volgt wordt er niet alleen gekeken naar het zo efficiënt en realistisch mogelijk inzetten van de werktijd, maar ook ontstaat er een stevigere samenhang tussen de teamleden. Timemanagement zorgt voor inzicht in prioriteiten, planning, meer controle en grip houden, zowel zakelijk als privé. Een inspiratiebron en autoriteit op dit gebied is Björn Deusings. Voor meer tips, volg timemanagement-expert Björn Deusings via LinkedIn.

Bewezen methoden om stress te bestrijden

Wie stress ervaart raakt ook een stuk relativering kwijt, want soms kunnen we te snel in een stressmodus schieten, vooral wanneer het stressniveau al langere tijd te hoog is. Om kleine dingen kun je dan al gestresst raken, hoewel de oorzaak dieper kan liggen. Wat je direct kunt ondernemen, als de oorzaak niet weg te nemen is, zijn de onderstaande punten.

Ademhaling onder controle krijgen

Door diep adem te halen vanuit de buik en deze ca. 5 seconden vast te houden, waarna je langzaam weer uitademt, kun je directe stress in bepaalde gevallen verminderen.

Lichamelijke aanraking

Mensen hebben baat bij huid op huid contact, of het knuffelen met een ander. Dit hoeft niet eens een ander persoon te zijn, ook het knuffelen van (huis)dieren kan baat hebben. Door een knuffelmoment in te bouwen kun je direct al ontladen.

Lachen & huilen

Het uiten van emoties kan bijdragen aan stressvermindering. Aan beide kanten van het spectrum, zowel een lachbui als een huilbui dus, kan ervoor zorgen dat je een opluchting voelt en dat de stress even afgenomen is uit je systeem.

Onderhouden van sociale contacten

Juist tijdens stressvolle periodes kun je geen behoefte voelen aan sociale contacten, maar toch zul je zien dat wanneer je jezelf over je weerzin heen zet om toch eens af te spreken met die vriend of vriendin, je jezelf weer opgeladen hebt. Spreek vooral face to face af, dat werkt het beste.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief