Afvallen met intermittent fasting, is dat wel goed voor je?

Afvallen met intermittent fasting, is dat wel goed voor je?

Intermittent fasting, de één is een fanatieke volger en de ander een grote tegenstander. Wat is intermittent fasting en hoe werkt het?

Diëten komen en gaan, want al jaar en dag gaan mensen op zoek naar nieuwe manieren om enkele kilo’s kwijt te raken. Vandaag de dag lijken meer en meer mensen intermittent fasting te volgen. Maar is deze methode om af te vallen wel goed voor je?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een methode waarbij je een periode van eten afwisselt met een periode van vasten. Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent fasting kunt volgen. De meest bekendste zijn:

De 12/12 methode

Hierbij vast je gedurende 12 uur en heb je vervolgens een periode van 12 uur waarbinnen je mag eten.

De 16/8 methode

Bij deze methode vast je gedurende 16 uur en heb je een periode van 8 uur waarbinnen je eet. Veel mensen die deze methode volgen eten de eerste maaltijd van de dag om 12:00 uur en de laatste om 20:00 uur.

De 20/4 methode

Hierbij vast je 20 uur en eet je gedurende 4 uren. Wanneer je overdag fysieke inspanningen moet leveren is dit niet aan te raden.

OMAD

Dit is de One Meal A Day methode. Dit is zeker niet voor langere periodes aan te raden.

De 24 uur methode

Bij deze 24 uur methode vast je gedurende 24 uur en de dagen ervoor en daarna eet je zoals je altijd doet. Je vast dan bijvoorbeeld van woensdag 20:00 uur tot donderdag 20:00 uur.

De 5/2 methode

De hele week eet je zoals je altijd doet en twee dagen vast je. Sommigen kiezen ervoor om in die 2 dagen alles niets te eten, maar onderzoek toont aan dat je zo’n 500 calorieën mag innemen en toch hetzelfde effect kan bekomen.

Bij al deze methodes geldt dat je doorlopend mag en moet blijven drinken, ook tijdens het vasten, zolang het maar caloriearme dranken zijn.

Wat mag je eten?

In principe bestaan er geen regels over wat je wel en niet mag eten. Echter, het is verstandig om veel fruit, groenten, volkoren granen zoals quinoa en havermout, en eiwitrijk vlees- of vissoorten te eten. Denk hierbij naast gevogelte en vis aan; bonen, linzen en eieren. Ook gezonde vetten mogen niet ontbreken, die zitten onder andere in avocado’s, olijfolie, noten en zaden.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van intermittent fasting zijn:

  • Gewichtsverlies
    Het stimuleert je metabolisme en dat zorgt voor vetverlies zonder dat het je spiermassa vermindert. Je valt er dus vanaf.
  • Gunstige bloedwaarden
    Het lijkt erop dat het een gunstig effect heeft op bepaalde waarden in het bloed. Zo daalt in een aantal studies de triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed). Daarbij zou het de bloeddruk verlagen wanneer er ook sprake is van voldoende gewichtsafname. Tevens zou het goed zijn voor de hersenen, lever en bloedsuikerspiegel.
  • Voorkomen diabetes II
    Het zou helpen om diabetes type 2 te voorkomen, al valt het dieet niet aan te raden aan mensen die al kampen met een ziekte of een eetstoornis.
  • Geen moeilijke recepten
    Je begint niet een nieuw dieet begint, met allerlei voorwaarden wat je wel of niet mag eten.

Echter, wetenschappers benadrukken sterk dat er nog veel extra onderzoek nodig is willen ze bovengenoemde voordelen kunnen bewijzen.

Wat zijn de nadelen?

De nadelen van intermittent fasting zijn:

  • Trek
    Zeker in het begin kan iemand zich moe, zwak en in sommige gevallen zelfs duizelig voelen. De kans bestaat ook dat je gaat overeten op het moment dat de klok het toelaat, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur.
  • Hoofdpijn
    In het begin is het mogelijk dat iemand last krijgt van hoofdpijn tijdens de periodes van vasten. Veel water drinken kan hierbij helpen.
  • Constipatie
    Op het moment dat je te weinig drinkt, dan kan het voorkomen dat je last krijgt van constipatie en een opgeblazen gevoel.
  • Vruchtbaarheid
    Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat intermittent fasting de vruchtbaarheid van vrouwen negatief kan beïnvloeden.

Omdat de gegevens op langere termijn nog erg beperkt zijn, is het nu niet mogelijk om op de lange termijn aan te geven of intermittent fasting gezondheidsvoordelen of -risico’s geeft.

Intermittent fasting niet voor iedereen geschikt

Door de periode van vasten is het niet voor iedereen geschikt. De volgende groepen wordt intermittent fasting afgeraden:

  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen met suikerziekte
  • Wanneer je aanleg voor een eetstoornis hebt
  • Patiënten met hart- en vaatziekten
  • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (vraag dit dus altijd na bij een arts).

 

Bronnen: Medical News Today, Voedingscentrum en RTL Nieuws

Delen:  
6 reacties op “Afvallen met intermittent fasting, is dat wel goed voor je?
  1. Vraag jezelf af, hoe is een mens in de tijd gewend geweest om mens te worden. Door te eten wat hij kon verschalken. Dan kan het nooit fout zijn om je op die manier je voedsel in te nemen. Doe het al lange tijd op diverse manieren dat periodiek (we zijn tenslotte Nederlander) vasten. Ik zou beter zeggen; eet als je trek hebt. Wat denk je van “Sprokkel eten”?
    Ben 73 en loop en racefiets voor de lange tochten Trekkers fiets, rij motor (hele zware goldwing) en ga maanden alleen met de camper op pad. Maar heb wel 4 omleidingen van mijn hart (uitsluiten tgv stress). Doe gewicht-training, en alles wat een groot huis en tuin kan opleveren. Heb door meteen na een week continu hartaanvallen (2013) en een snelle operatie geen schade gekregen doordat ik weer snel kracht heb gezet. Geen beletsel, fysiek. Giel Klaver

    Geschreven door Reis , beeldhouwer op
  2. Ik doe dit al jaren, zeker 15 jaar
    Ik ben 74, 176 cm en weeg 60 kg.
    Ik ben nooit ziek en wandel dagelijks 2 uur met mijn hond.
    Ik heb ook nooit honger of trek.
    Ma di en woensdag vast ik, de rest van de week eet en drink ik alles.

    Ik voel mij er goed en energiek bij

    Geschreven door Wandelaar op
    • Waarom zou je dat doen, met 176 cm en 60 kg? Een dag vasten voor de veronderstelde voordelen, ok, maar drie dagen achter elkaar. Bent U een boeddhistische monnik?

      Geschreven door Bert Van op
  3. 3 dagen achterelkaar vasten ? Kan me niet voorstellen dat dat goed is , om over het volhouden ervan nog maar te zwijgen.

    Geschreven door Taka op
  4. Eet nu sinds 10 maanden alleen van 12 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds. Het is makkelijk vol te houden. Al mijn bloedwaarden zijn sindsdien verbeterd. Ben 69, 1 meter 65 en weeg 57 kg. Zwem 3x per week, en doe 2x per week cardio. Loop gemiddeld 80 km per week. Heb veel energie ondanks hartproblemen. Ik kan IF iedereen aanraden.

    Geschreven door Marion op
  5. Ik doe het nu sinds 4 weken.ik merk duidelijk dat ik meer energie heb, en veel meer zin om te sporten. Ik ben 57 en heb best een fysiek zware baan. Toch heb ik nog energie om anderhalf uur per dag intensief te sporten mountainbiken hardlopen en krachttraining. M,n gezicht ziet er duidelijk strakker uit en ik ben 1,5 kg afgevallen. Maar heb tevens spieren opgebouwd.ben nu 1.82 en 83 kg. Ik ga er zeker mee door. Ben zeer blij.

    Geschreven door Jape op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief