Heeft een ontslakkingskuur zin?

Heeft een ontslakkingskuur zin=

Detoxen of ontslakken wordt toegepast om het lichaam te zuiveren van schadelijke afvalstoffen, ook wel slakken genoemd. Er zijn groepen die ervan overtuigd zijn, dat je eens in de zoveel tijd een detox- of ontslakkingskuur moet volgen om je lichaam te helpen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Heeft een ontslakkingskuur wel zin?

Waarom ontslakken?

Je zou moeten ontslakken om de afvalstoffen, die zich door onze voeding langzaamaan in ons lichaam hebben opgehoopt, te verwijderen. Men heeft het dan onder andere over conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol, koffie en andere zogenaamd verzurende voedingsmiddelen. Maar ook over de vervuilde lucht die we inademen. Als gevolg van deze afvalstoffen zou het energieniveau van onze cellen verstoord raken, waardoor we vermoeid en futloos zouden worden. Door te ontslakken kunnen deze cellen gezuiverd worden, waardoor het energieniveau weer zou herstellen. Voor het ontslakken of detoxen zijn er talloze producten op de markt. Maar is ontgiften of ontslakken echt nodig als maatregel? Of kan ons lichaam dat allemaal zelf?

Ons lichaam als detoxmachine

De lever als detoxer

De lever heeft verschillende functies, waaronder het samen met de nieren wegwerken van ongewenste stoffen. Deze worden vervolgens via de urine weer uitgescheiden.
Op deze manier raakt het lichaam ook afvalstoffen kwijt die het zelf produceert. 24 uur per dag is de lever bezig met het verwerken van afvalstoffen. Onze lever is dus eigenlijk de beste detoxmachine die er is.

Er zijn vele drankjes en plantenextracten op de markt, die claimen dat ze onze lever hierin kunnen helpen. Maar deze stelling wordt niet ondersteund door enig erkend wetenschappelijk onderzoek. Niets wat je in kan nemen, zal de lever sneller of beter laten werken. Daarbij is het wel belangrijk te vermelden dat je matig met alcohol moet zijn. Dat is belangrijk om beschadiging van de lever te vermijden. Wanneer de lever of de nieren zijn aangetast, kunnen zij de belangrijke functies niet of niet goed uitvoeren. Maar dan is het eerder raadzaam om deze te behandelen, in plaats van een ontslakkingskuur te volgen.

Water als detoxer

Wij hebben water nodig als oplos- en transportmiddel van essentiële voedingsstoffen, naar de verschillende weefsels en cellen in het lichaam. Daarnaast hebben we datzelfde water nodig als oplos- en transportmiddel van de afvalstoffen van de stofwisseling. Ons lichaam heeft dat transportmiddel en dus voldoende water nodig, om goed te kunnen functioneren.

Onze nieren zijn verantwoordelijk voor het uitscheiden van het water. Normaliter wordt gemiddeld 1500 ml urine per dag uitgescheiden. Wanneer iemand meer of minder drinkt dan zal dit getal mee veranderen. Het minimumvolume dat dagelijks via de urine moet worden uitgescheiden is 300 tot 500 ml. Wanneer dat niet het geval is, dan kunnen de aanwezige afvalstoffen onvoldoende worden uitgescheiden.
Bij normale omstandigheden krijgt ons lichaam door voeding en drinken ongeveer 2,5 liter vocht binnen. Met deze hoeveelheid kan het lichaam het verlies aan vocht compenseren, zijn waterbalans in evenwicht houden en optimaal functioneren.

Gezonde darmen als detoxer

Ook een goede darmwerking is belangrijk in dit proces, aangezien gezonde darm schadelijke stoffen tegenhouden. Een gezonde darmflora en voldoende voedingsvezels, kunnen daarnaast ook de schadelijke effecten van ongewenste stoffen neutraliseren, of deze met de ontlasting verwijderen.

Tot slot

Wanneer je er ongezonde eet- en leefgewoonten op na houdt, dan kan een ontslakkingskuur dat niet goedmaken. Daarnaast is het zo dat het overslaan van maaltijden, verschillende dagen niet eten of extreem weinig eten, zoals ontslakkingskuren meestal wordt voorschrijven, ook nog eens ongezond is. Dit kan zonder medische begeleiding of opvolging in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Het idee van een balans dag is dan een betere optie.

De effecten van een tijd lang ongezond leven, los je niet op door te ontslakken. Wanneer je op vakantie een paar weken veel vet, zout en suiker hebt gegeten en veel alcohol hebt gedronken, dan is de schade gedaan. Het heeft dan ook geen zin om daarna nog te gaan ontslakken. Je lever breekt alcohol in een dag of drie volledig af. Ontslakken heeft daar geen effect op. Het teveel aan vet en suiker dat je hebt binnengekregen, is al opgeslagen in de vorm van extra gewicht. Die schadelijke stoffen hopen niet op. Je hebt alleen je lever en nieren tijdelijk harder laten werken. Het enige dat wél ophoopt, zijn helaas de calorieën.

Iedereen die gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de afvalverwerking van het eigen lichaam rekenen. Hierbij zijn geen extra hulpmiddelen nodig. Op het moment dat deze natuurlijke afvalverwerking het niet goed doet, als gevolg van een ziekte, dan moet er naar een medische behandeling gekeken worden.

De beste manier om de blootstelling aan schadelijke hoeveelheden ongewenste stoffen te beperken, is toch echt om zo gevarieerd mogelijk te eten. Daarnaast is het verstandig om hygiënisch en veilig met het voedsel omgaan.

 

Bronnen: huisarts.nl en volkskrant.nl

Delen:  
7 reacties op “Heeft een ontslakkingskuur zin?
 1. Blij dat uiteindelijk de onzin die alleen maar de commercie helpt en verder niemand eens goed uitgelegd wordt. ?? 100 punten voor dit artikel

  Geschreven door JosR op
 2. Jammer weer dit…..dat medicijnen niet genoemd worden als beschadigers van lever en nieren. Detoxen helpt wel degelijk en is op natuurlijke basis, geen synthetische rommel die de pharmaceutische industrie spekt en alleen aan symptoom bestrijding doet, i.p.v. naar rrn oorzaak te zoeken.

  Geschreven door Moher op
  • Heb je het artikel wel gelezen? Wat je zegt is gewoon oerdom. Hoop dat je jouw simpele en ongefundeerde evangelie niet loopt te verspreiden onder andere goedgelovige zielen

   Geschreven door Nina op
 3. Normaal eten en veel bewegen dan kan het progamma van ontslakken in de prullenbak.

  Geschreven door A.J. van Tol op
 4. Ik spreek uitlevering. Ik heb 3 x een detox kuur gevold: 1 in Portugal, geweldig! Bij thuiskomst heb ik mij bijnaf 9 maanden nadien mij herboren gevoeld! Mijn haar, nagels en huid zagen er zó gezond uit!
  2 heb ik in Turkije gedaan, daar heb ik dat euforisch gevolutie niet gehad, ook niet bij thuis komst. Heel jammer! 3 heb ik thuis gedaan, is goed gegaan, maar wel af te raden omdat je niet de verantwoordde personen om je heen hebt die de lichamelijke klachten ( die je mogelijk kunt oplopen) kunnen opvangen. Ik ben het er mee eens dat voldoende beweging, goede voeding, leuke activiteiten en af en toe je boekje te buiten gaan omdat het gewoon lekker is een wijntje, gebakje of vette veding te nuttigen want gezelligheid en lachen verminderen rimpels. Maar ik weet zeker dat ik nog een x terug ga naar Portugal! Heerlijk die rust, massages, mentale aandacht en verzorging. Een echte aanrader!
  Lekker genieten!!! Yeahhh!
  Mijn motto is: 1 dag niet genoten, is 1 dag verspilde energie!

  Geschreven door Vrouwtje theelepel op
 5. Tuurlijk

  Geschreven door Nina op
 6. Jaren geleden heb ik een ontslakkingskuur gedaan van D’r.Zimmermann, alleen verkrijgbaar bij de apotheek. 7 dagen alleen drinken met 3x daags aspergetabletten innemen per x 3 tabletten. Mijn huisarts juichte het toe en zei dat iedereen dit 1x per jaar zou moeten doen om alle organen te reinigen en rust te bieden. Ik heb géén honger gehad, alle nodige vitaminen zaten in de sapkuur. Voelde mij herboren na afloop van de kuur. In een week tijd 5kg afgevallen, wel een HB laten prikken bij de huisarts

  Geschreven door Mode pupke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief