Wat is een afkickkliniek?

Wat is een afkickkliniek?

Jezelf op laten nemen in een afkickkliniek is geen makkelijke keuze, maar wel een enorme stap op weg naar herstel. Wat kun je verwachten?

Na een lange periode van wikken en wegen, besluit je op een dag dat het zo simpelweg niet langer door kan gaan. Je hebt professionele hulp nodig om van je verslaving af te komen en je wordt doorverwezen naar een afkickkliniek. Dit is de eerste stap naar een nieuwe leven. Maar wat kun je nou eigenlijk verwachten van een behandeling in een kliniek?

Wat gebeurt er in een afkickkliniek?

Een behandeling in een afkickkliniek wordt afgestemd op jouw specifieke verslaving en jouw persoonlijke situatie. Ieder mens steekt anders in elkaar, wat vraagt om een persoonlijke aanpak om een zo succesvol mogelijk resultaat te bereiken. In grote lijnen volgt een behandelprogramma in een afkickkliniek de volgende stappen:

Detox

Na je aankomst in de afkickkliniek is het eerst nodig om helemaal nuchter te worden en het grootste deel van de verslavende stoffen uit je lichaam te krijgen. Deze ontgiftingsperiode duurt een aantal dagen tot weken, afhankelijk van de stof(fen) waar je verslaafd aan bent. Tijdens deze periode kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, onrust en angst, depressieve gevoelens en slapeloosheid. Je wordt in deze fase van het proces intensief begeleid en medisch gecontroleerd door ervaren artsen. Zo kun je er zeker van zijn dat je ontgiftingsperiode veilig en zo comfortabel mogelijk verloopt.

Behandeling en therapie

Als alle giftige en verslavende stoffen grotendeels uit je systeem zijn, zul je merken dat je steeds helderder wordt. Je wordt als het ware wakker uit een roes waar je misschien wel jaren in geleefd hebt. Dit is het moment waarop gestart wordt met de psychologische behandeling van je verslaving. Je hebt gesprekken met een psycholoog om te leren begrijpen waarom je verslaafd bent geraakt en wat er voor nodig is om dit in de toekomst te voorkomen. Je volgt individueel en in groepsverband therapieën en je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten, zoals sport en beweging, creatieve sessies en ontspanningsactiviteiten.

Een nieuw leven

Tijdens je behandeling in een afkickkliniek, zul je merken dat het nodig is om een nieuw leven vorm te geven wat je oude leven, wat volledig in het teken stond van je verslaving, moet gaan vervangen. Je hebt opeens veel meer tijd en energie. Het is enorm belangrijk om in deze fase van het proces een nieuw ritme aan te leren. Hoe vul je je dagen in? Waar houd je je mee bezig? Je wordt gestimuleerd om nieuwe activiteiten te proberen, op zoek te gaan naar je hobby’s en je wordt geholpen om je leven op sociaal, financieel en praktisch niveau onder controle te krijgen.

Het kan zijn dat je problemen hebt met huisvesting, gezondheid, relaties, werk of financiën. In deze fase van het herstelproces wordt volop aandacht besteed aan deze aspecten van je leven.

Voorbereiden op een leven na de kliniek

Het echte werk begint wanneer je de afkickkliniek verlaat. Je hebt een periode in een veilige omgeving gezeten waar de focus op jou grotendeels op jou lag. Nu kom je terug in je oude omgeving, waar er opeens een stuk minder begeleiding en controle is. Hoe voorkom je dat je terugvalt in je oude gedrag? Hoe zorg je er voor dat je je nieuwe ritme en activiteiten volhoudt? Hoe zorg je dat je weet wat je triggers zijn en hoe ga je om met cravings (de hunkering naar een verslavend middel)? In de laatste fase van je behandeling in de kliniek wordt je hier uitgebreid op voorbereid, zodat je met vertrouwen terugkeert naar je eigen omgeving.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van een behandelproces in een afkickkliniek staat vooraf niet vast. Het proces is voor iedereen verschillend. Een opname kan uiteen lopen van een aantal dagen tot een aantal maanden. In overleg met je behandelaar wordt tijdens het proces gekeken naar wat jij nodig hebt.

Wat moet ik doen om behandeld te worden?

Nu je weet wat je kunt verwachten van een opname in een afkickkliniek, is de volgende belangrijke vraag: waar vind ik een afkickkliniek die voor mijn verslaving en mijn situatie geschikt is? Gebruik Google en je vindt ook een goed overzicht van klinieken via de link eerder in dit artikel. Wel belangrijk is om goed te kijken wat de verschillende instellingen doen wat betreft de coronamaatregelen.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief