De Psychologie van geven: Waarom doneren ons gelukkiger maakt

De Psychologie van geven: Waarom doneren ons gelukkiger maakt

Ben je ooit benieuwd geweest naar wat er gebeurt in je brein als je een daad van vriendelijkheid doet? Nou, maak je klaar voor een ritje op de vrolijke kant van de hersenwetenschap, want in dit blogartikel kijken we naar de psychologie van geven.

Je hebt vast wel eens het gevoel van warmte en voldoening ervaren na het helpen van iemand anders, toch? Welnu, dat is niet alleen je morele kompas dat een blij dansje doet. Er gebeurt echt iets in je bovenkamer. Wat dat precies is? Lees dan verder!

Serotonine, oxytocine en dopamine, Oh my!

Dat gevoel van voldoening dat je krijgt na het doneren? Dat is dankzij een heerlijke cocktail van neurotransmitters die in je hersenen vrijkomen. Serotonine, de stemming stabilisator, springt in actie, waardoor je dat prettige, tevreden gevoel krijgt. Dan komt de knuffelhormoon oxytocine om de hoek kijken, die zorgt voor een gevoel van verbinding en vertrouwen. En laten we de welverdiende dopamine, het ‘belonings’-neurotransmitter, niet vergeten die je een heerlijke geluksboost geeft.

Liefdadigheid = Gelukkige gezondheid

Als bonus voor je goede daad, hebben studies aangetoond dat doneren en vrijwilligerswerk ook gunstig kunnen zijn voor je fysieke gezondheid. Het is namelijk recent bewezen dat mensen die vrijwilligerswerk doen, een lager sterftecijfer hebben dan degenen die dat niet doen. Het kan een goed idee zijn om je eens te verdiepen in wat jij zou kunnen bijdragen. Gewoon uit nieuwsgierigheid! Wellicht lijkt het je wat om in jouw eigen omgeving mensen te ondersteunen óf vind je het leuk om kinderkleding te verzamelen om een goed doel voor kinderen te ondersteunen.

Spiegelneuronen: De empathie verbinding

Er is iets bijzonders aan het kijken naar iemand die geholpen wordt door jouw donatie. Het activeert iets in ons brein genaamd ‘spiegelneuronen’. Dit zijn de cellen die ons in staat stellen om empathie te voelen en anderen te begrijpen door hun acties te ‘spiegelen’ in ons eigen brein. Deze verbinding kan ons een diep gevoel van voldoening en verbondenheid geven.

Het geven van de gever

Niet overtuigd? Laten we dan eens een blik werpen op een studie van de Universiteit van Oregon. Daar vonden onderzoekers dat het deel van het brein dat reageert op geld en geluk, hetzelfde is dat oplicht als we geven. Het blijkt dus dat het deel van ons brein dat geluk registreert, hetzelfde deel is dat oplicht als we aan anderen geven.

Dus, de volgende keer dat je je portemonnee opent voor doneren aan een goed doel, onthoud dan dat je niet alleen iemand anders helpt, maar ook jezelf!

 

– Partnercontent –

 

 

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief