Koud of warm als pijnbestrijding

Het kiezen tussen warme en koude pijnbestrijding voor pijn en verwondingen kan lastig zijn. In het algemeen kunnen we zeggen dat koud ontstekingen vermindert en warmte helpt bij het ontspannen van spieren, gewrichten en bloedvaten.

Wanneer koud en wanneer warm?

Meestal is koud het beste voor een verse blessure, zoals een blauwe plek of een verstuiking. Het toepassen van ijs of een cold-pack zorgt dan voor een onmiddellijke vermindering van de zwelling doordat de bloedvaten zich vernauwen. Maar let wel op dit geldt alleen voor de eerste 48 uur. Echter, wanneer het geen acute pijn is maar een pijn die elke keer terugkomt? Dan is het noodzakelijk om voor meer zuurstof in deze gebieden te zorgen zodat het herstel versneld wordt. Dit kan versneld worden door warmte te gebruiken.

Maar wat moet u doen bij een brandwond?

Meestal komen mensen dan met ijs om de brandwond te kalmeren, maar te veel kou kan de genezing vertragen door het ”afsnijden” van bloed. Probeer in plaats daarvan licht gekoeld water en schakel dan langzaam over naar lauw water.

Hoofdpijnen, wat nu?

Hier moeten u eerst bepalen wat voor een soort hoofdpijn u heeft. Is het een spanningshoofdpijn dan kan het toepassen van warmte op de strakke spieren in de nek of kaak verlichting geven. Echter heeft u een vasculaire hoofdpijn, inclusief migraine, dan moet u kiezen voor koude lappen op het voorhoofd.

Veiligheidstips

Bij het maken van de juiste keuze moet u altijd rekening houden met een aantal veiligheidstips:

 • Maak de temperatuur is niet extreem
 • Houd een handdoek tussen de huid en de warmte / koude bron
 • Niet langer dan 15-20 minuten per keer de warmte / koude bron aanbrengen
 • Vermijd koude therapie wanneer u problemen met uw bloedsomloop heeft

Bovenal geldt dat wanneer het toepassen van warmte of koude niet helpt of wanneer de symptomen verergeren raadpleeg dan altijd uw arts.

Delen:  
7 reacties op “Koud of warm als pijnbestrijding
 1. Ik heb een vraagje, ik voel een raar gevoel in mijn bovenarm net alsof dat stukje aan het slapen is en heb ook zo dat gevoel in mijn handen zo vervelend is dat. Wil graag weten wat het is?
  Gr. Viv

  Geschreven door Vivian op
 2. Hoelang heb je die klachten al?

  Geschreven door Tandor op
 3. Vraagje zit al een 3 à 4 weken met ontsteking op rechter knieband binnenkant(overbelasting) wat zou ik best gebruiken warmte of koude toedienen? Alvast bedankt, met vriendelijke groeten Geert D.C.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Ik heb felle pijn in mijn buikspieren bij het hoesten. Dit is een gevolg van een sterke griep. Kan ik die spieren nu best koelen of verwarmen ?

  Geschreven door Saviki196a op
 5. Ik heb twee knie maar heeft altijd warm en dan ijskoud. Wat moet ik doen?

  Geschreven door Anoniem op
 6. versnelt wordt? man man ga eens Nederlands leren

  Geschreven door Jaap op
 7. Ik heb pijn in mijn achterhoofd gelijk zenuwpijnen mag ik daar warmte op leggen?

  Geschreven door thienpont mariette op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief