vermoeidheid door vitamine d en ferritine tekort

  • #1

    Hallo,

    Ik heb een dubbele antibiotica kuur gehad voor de ziekte van Lyme. Deze kuur heb ik moeten afbreken vanwege bijwerkingen (onwel worden). Ik kreeg een andere kuur die ik wel heb afgemaakt. Sinds de antibiotica kuur ben ik zo zwak, moe en duizelig dat ik nergens toe in staat ben laat staan om te werken. De start vd kuur is nu alweer 4 wkn geleden. Vorige week bleek uit bloed onderzoek dat er sprake is van ferritine en vitamine tekort (ferritine=20 en vit d=32). Naast duizeligheid en enstige lichamelijk vermoeidheid heb ik ook spierpijn en gevoel van zwaarte (vooral in armen en benen). Volgens arts is de combinatie en zwaarte van de kuur de oorzaak. Ik ben vorige week gestart met eenmalig 2ml colecalciferol 50.00ie, ferrograd 105mg en divisun 800 ie. Ik merk hier echter nog niets van. Ik begin me nu toch zorgen te maken en vraag mij af wanneer ik en hoe ik van deze klachten kan afkomen. Voor de antibioticakuur had ik nergens last van. In de bloedtest is geen lyme aangetroffen. Kan de antibiotakuur dit werkelijk allemaal hebben veroorzaakt en hoe lang duurt het voordat het gehalte vit d en ferritine weer op peil zal zijn?

    Vriendelijke groet

    Don

    Reageer
    #2

    Wie had de ziekte van Lyme vastgesteld en hoe?
    Weet je nog welke antibiotica je hebt gehad?

    Reageer
    #3

    Hallo Tandor

    Mijn huisarts heeft gekeken naar de beet, er is geen bloedtest aan te pas gekomen. De eerste kuur waar ik na 2 dagen mee ben gestopt was doxycycline 100 mg 2 tabletten per x per dag. Daarna overgestapt op claritromycine 500 mg 1 x pd 1 tablet.

    gr Don

    Reageer
    #4

    Beste Don,

    Allereerst moet ik toch wel zeggen dat ik het een misser van de huisarts vindt om zonder bloedonderzoek Lyme te diagnosticeren en vervolgens ook te behandelen.
    Wat waren eigenlijk de klachten die je had toen de eerste keer naar de huisarts ging?

    Je was al overgevoelig voor de eerste kuur, bij de tweede kuur was dus wel voorzichtigheid geboden geweest. De klachten die je hebt passen wel bij de Claritromizine. Het zijn nl de bijwerkingen. Als de klachten blijven aanhouden zou ik wel een verwijskaart vragen naar de hematoloog.

    Wat de ferritine betreft:
    een waarde tussen 25 en 250 is normaal. Dus dat was wel laag maar niet zo schokkend. Ook de vitamine D is niet verontrustend. Een waarde tussen 19 en 129 is normaal. In de winter is het vitamine D gehalte sowieso al lager omdat er minder zonlicht is.
    Door het gebruik van colecalciferol en divisun (beide vitamine D preps) moet dat allang verholpen zijn. Ik denk ook niet dat dit je klachten zal oplossen.

    Reageer
    #5

    Hallo Tandor,

    Bedankt voor het meedenken.
    De klachten waren ronde kringen op de huid.
    Ik moet zeggen dat ik vandaag voor het eerst niet compleet uitgeput wakker werd en gisteren leek ik ook iets minder spierpijn te hebben. Het lijkt erop dat de klachten zeer langzaam beginnen af te nemen. Het is allemaal minimaal, maar iedere vooruitgang is meegenomen. Kan zo'n antibioticakuur werkelijk zo'n lange nasleep hebben en het vit d en ferritine gehalte hebben verstoord?

    gr Don

    Reageer
    #6

    Ja hoor. Dat kan. Het is nogal een aanslag op je lever.
    Maar zoals ik al schreef, ik denk niet dat het vit D en het ferritine het probleem waren, maar puur de antibiotica. Gelukkig nemen de klachten al wat af. Houd het wel goed in de gaten. Ik wens je beterschap.

    PS
    zijn de kringen nu wel weg? en hoe zagen ze eruit?

    Reageer
    #7

    Hallo Tandor,

    De kringen zijn nog niet weg of verkleind. Ik heb op internet gezocht en vind het eigenlijk wel lijken op ringworm...

    Reageer
    #8

    Daar dacht ik dus ook aan. Daarom mijn vraag naar die ringen. Dat kan nl de reden zijn waarom de huisarts aan een tekenbeet dacht. Maar dat ziet er toch echt anders uit.
    Ringworm is een schimmelinfectie en kan als zodanig worden behandeld. Met Daktarin crème bijvoorbeeld. Deze kan gewoon bij de drogist of apotheek worden gekocht.
    Hebben jullie huisdieren of ben je met huisdieren in contact geweest? Konijnen bijvoorbeeld?
    Heb je misschien een foto van de ringen?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Bij verdenking op Lyme (als er een specifieke rode vlek/vlekken zijn, wordt er nooit bloed geprikt maar direct met een antibioticakuur gestart. Dit is volgens de richtlijn Lymeziekte 2013.
    Lymepatiënten hebben opvallend vaak een te laag vitamine D.

    Zie ook; http://www.tekenbeetziekten.nl

    Reageer
    #10

    Een tekenbeet wordt in 50 % van de gevallen niet opgemerkt!

    Maak in ieder geval foto's van de plek, dit kan later als bewijsstuk dienen. Als Lyme onvoldoende behandeld wordt, kan dit leiden tot chronische ziekte van Lyme!!

    Reageer
    #11

    Helaas zijn de bloedtesten op Lyme zeer slecht, de betrouwbaarheid is rond de 50%. Een negatieve test sluit Lyme absoluut niet uit!

    Als in een vroeg stadium gestart wordt met het geven van antibiotica, kan dit ervoor zorgen, dat er geen antistoffen tegen Lyme aangemaakt worden; in dit geval is de test altijd negatief.

    Een te laag vitamine D kan pijn in benen en armen geven.

    Reageer
    #12

    Ik heb nu ook een vraag, want mij HB is OK, vit B12 ook, maar ferritine is 6 én ik heb volgens mij ook ringworm. Hoe houdt dat mogelijk verband?

    Reageer
Reageer op: vermoeidheid door vitamine d en ferritine tekort


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief