Moe,bloedprikken. Waarom gaat poh bellen?

 • #1

  Hoi ik ben Inge, 43 jaar, moeder van 2 kids en werk af en toe in onregelmatige dienst

  Ik heb in december 2019 bloed moeten laten prikken omdat ik vanaf de zomer steeds wat verhoging en opgezette klieren had en er geen verklaring gevonden kon worden. M'n bloed was toen goed en de conclusie was een hardnekkig virus. Vanaf februari, vlak voordat corona alles stil legde voelde ik me weer beter. Nu was ik vorige week woensdag bij de huisarts en wilde hij dat ik donderdag nuchter bloed liet prikken omdat ik zo moe ben, merk dat ik steeds wat vaker buiten adem ben op m'n werk en met sneller doorlopen terwijl we kletsen of hard fietsen met de kids, omdat ik slecht slaap omdat ik 's nachts (maar zelfs nog meer overdag als ik slaap na een rustige nachtdienst) vaak naar de wc moet. Ik dacht zelf dat ik steeds tegen blaasontsteking aan zat door sowieso vaker plassen maar dat was niet zo zei de huisarts. Toen ik zei of is het stress zei hij laten we eerst voor de zekerheid bloed prikken en dan verder kijken. De uitslag staat al digitaal in m'n dossier en er staat dat de praktijkondersteuner me dinsdag gaat bellen. Maandag is de praktijk alleen voor spoedgevallen open omdat ze de hele dag de griepprik in de sporthal gaan zetten dus ik kan niet alvast bellen om te vragen wat de uitslag is. Is er hier iemand die een idee heeft waarom ik gebeld zou moeten worden? Er staan nergens sterretjes bij dat er iets niet goed is. dat was vroeger wel. Dus of er zijn geen sterretjes meer of alles is gewoon goed. Maar waarom willen ze dan bellen? nou zijn dit mijn labwaarden. Wie ziet er iets wat met moe zijn, slecht slapen, vaak plassen en sneller buiten adem zijn te maken kan hebben. Of is het toch gewoon stress en is alles gewoon goed en gaan ze waarschijnlijk zeggen dat ik over de stress met de POH moet praten? Al vast bedankt voor het meedenken.

   

  BBCode you used is not allowed.

  Groetjes Inge

  Reactie
  #2

  Ik had geprobeerd de bijlage in de tekst te zetten maar hij staat er niet in zie ik

  Reactie
  #3

  Je bloedsuikerwaarde is wat aan de hoge klant en ook je cholesterol. Ook je ferritine is laag . Maar dat was je ferritine de vorige keer ook al

  Reactie
  #4

  En zouden die waardes de oorzaak van mijn klachten kunnen zijn? Is het dusdanig hoog dat ik me zorgen moet maken of direct wat moet doen of is het net op over de randjes heen?

  Ik wil sowieso weer wat afvallen en daar weer een verwijzing voor vragen naar de diƫtiste want ik was juist tussen september en maart voor corona in die 7 maanden ruim 30 kilo afgevallen. Helaas ging het met corona weer niet zo goed en zit er weer 15 bij vanaf eind maartben ik wil weer terug naar iets onder de 70 kilo want ik ben maar 1,62 lang. Dat leek me los van m'n bloed en klachten voor alles beter.

  Kan/moet ik wat met ferritine? Ik weet niet zo goed wat het is

   

  Alvast bedankt voor je reactie

  Reactie
  #5

  Als ik zo naar je gewicht kijk, dan is de bloedsuikerwaarde toch wel een alarmsignaal. Je hebt risico op diabetes.
  Ferritine is ijzer, tekort aan ijzer wijst dan op bloedarmoede en dat veroorzaakt vermoeidheid.

  Reactie
  #6

  Weet niet hoe je bent afgevallen. Minder eten betekent dat je ook spierweefsel afbreekt. Beste is om te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat de suikers langzamer opgenomen worden. Je gaat dan ook eerder vet afbreken en je energie is beter. Matig met snelle koolhydraten. Geraffineerde suikers beter laten staan.

  Zou advies vragen over wat voedingssupplementen. Bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Gewoon bloedonderzoek zegt niet zo heel veel over tekorten.

  Nachtdiensten draaien ontregelt je bioritme. Je maakt minder melatonine en meer cortisol aan. Als je gezondheid toch al minder is, zou ik je baan heroverwegen.

  Reactie
  #7

  Vandaag eerst de poh telefonisch gesproken en in de middag langsgeweest.

  De reden dat ze belde is dat ze ook heel erg aan DM2 dacht gezien de klachten en de nuchtere waarde die precies op het randje was maar de hba1c er net overheen. Ook mijn weer toegenomen gewicht en daarmee ook de snelle stijging van de mijn glucose baarde ze zorgen. Ze hebben nu in de praktijk het beleid dat mensen met een hoog BMI en verstoorde glucose waardes al een eerste gesprek met de diabetes verpleegkundige krijgen en daarna intensief gemonitord worden in de hoop dmv leefstijl verandering DM2 te voorkomen.

  In de middag had ze al een plekje. Ze had het ongeveer zo uitgerekend dat ik 2 uur na de lunch moest komen.

  Toen ik binnen kwam heeft ze uitgelegd wat ze ging doen en 1 van de dingen was nu 2 uur na de lunch mijn glucose meten. Helaas bleek al snel dat hun vermoeden klopte en er geen sprake meer is van vermoeden maar nu al van DM2. Ik zat 2 uur na de lunch op 16,6 wat dus veel te hoog is. Dit verklaard ook het hogere hba1c.

  We zijn er relatief snel bij en hopelijk als het afvallen en meer bewegen weer goed lukt kan ik snel weer zonder medicatie want we starten nu wel met metformine.

  Een kut boodschap maar wel mijn eigen schuld en ik moet er wat aan doen.

  Dus ik zit nu aan de paprika en komkommer en m'n collega's aan de stroopwafels.

   

  Reactie
  #8

  Als ik naar de waarden kijk, is er in ieder geval wat aan te doen. Dus ga ervoor!

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Moe,bloedprikken. Waarom gaat poh bellen?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief