Ijzertekort en bloedarmoede

  • #1

    Vorig jaar juni heb ik in het ziekenhuis gelegen met een maagzweer. Althans niet één grote, maar meerdere kleintjes bij elkaar. Ze hebben daar ook gelijk een ijzertekort vastgesteld. Heb via de huisarts ijzertabletten gehad, maar daar werd ik flink ziek van. Hierna andere gehad en dat ging goed. Na 2 maanden waren de waardes weer goed. Sinds begin dit jaar ben ik echter weer heel erg moe, bleek en duizelig. Opnieuw naar de huisarts geweest begin februari. Ijzer waarde was weer laag in combinatie met een laag hb, dus weer ijzertabletten gehad. Wat kan de oorzaak ervan zijn, dat het steeds weer terug komt? Het speelt namelijk al langer. Bij de reumatoloog was mn ferritine waarde 2 jaar geleden 19 (20-200), maar daar is toen niks aan gedaan. Menstruatie is echt minimaal, dus daar zal het niet aan liggen. Eet geen vlees, wel vleesvervangers, maar er is ook wel eens aangegeven dat je lichaam dan zorgt dat het uit andere bronnen meer wordt opgenomen. Hoor graag wat ervaringen.

    Reageer
    #2

    Mogelijk dat je toch te weinig ijzer binnenkrijgt of de opname is verstoord door de maagproblemen.

    Reageer
    #3

    Let extra op mm voeding qua ijzer.

    Wel is het zo dat ik al een aantal jaar omeprazol gebruik. Weet niet in hoeverre dit de opname verstoord en wat valt er aan te doen?

    Reageer
    #4

    Het zou dan toch een opnam probleem kunnen zijn. Bespreek dit met de MDL arts

    Reageer
    #5

    Medicijnen zorgen voor verlies van vitaminen en mineralen. Maagzuurremmers onder andere aan ijzer. Bij langer gebruik ook aan vetzuren en aminozuren. En maagzuurproblemen hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten. Voor de opname van ijzer zijn ook andere stoffen belangrijk, zoals magnesium, vitamine B en C, molybdeen, taurine en lysine. Taurine en lysine zitten vooral in vlees. Ijzer uit plantaardige bron worst slechter opgenomen. Vitamine C bevordert wel de opname. Stoffen als fytinezuur en calcium verminderen de opname van ijzer. Fytinezuur zit weer in plantaardige voeding. Een orthomoleculair therapeut zou je verder kunnen adviseren.

    Reageer
Reageer op: Ijzertekort en bloedarmoede


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief