Al jaren geen gynaecologisch onderzoek meer gehad

Online ZorgZus
 • #1

  Ik ben een vrouw van 58 en heb al acht jaar geen gynaecologisch onderzoek meer gehad. Met 50 nog een uitstrijkje laten maken en hoef pas weer met 60. Niet dat ik klachten heb maar in mijn jongere jaren werd ik iedere paar jaar onderzocht, is het verstandig om toch eens een onderzoek te laten doen door de huisarts vind het eigenlijk wel erg lang geleden.

  Reageer
  #2

  Is het niet elke 5 jaar?

  Reageer
  #3

  Dan bespreek je dat het beste met je huisarts.

  Reageer
  #4

  Dat schijnt veranderd te zijn. Ik heb op mijn 40ste een onderzoek gehad en hoefde pas na 10 jaar terug ipv 5 jaar. Ik heb dat nagevraagd bij mijn huisarts destijds en als alle uitslagen goed zijn, dan is het om de 10 jaar. Als er iets gevonden wordt, dan word je natuurlijk verder gecontroleerd en/of behandeld. Maar niets gevonden en ook geen risico (ze kijken naar 2 dingen), dan is om de 10 jaar voldoende. Zo is het mij in ieder geval verteld.

  Reageer
  #5

  Ik ben de topicstarter het gaat me niet eens om het uitstrijkje maar is het niet goed om je met enige regelmaat te laten onderzoeken de huisarts heb ik het 2 jaar geleden al gevraagd maar die vond het niet zo nodig.
  Ik lees op internet dat in andere landen vrouwen iedere 3 jaar gaan voor een gynaecologisch onderzoek in mijn omgeving al diverse vrouwen gesproken die geen klachten hadden maar er bleek toch wat mis te zijn vandaar

  Reageer
  #6

  Ik denk dat je hier gemakkelijk omheen kunt dat het nu elke 10 jaar is. Ook ik vind dat erg lang.

  Rond mijn 35e had ik klachten aangegeven en kreeg ik daarom een uitstrijkje, los van het reguliere bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek inderdaad een afwijking. Na een kleine ingreep kreeg ik het jaar erop weer een routine uitstrijkje. En toen was het weer (of nog steeds) niet goed. Weer een ingreep gehad. Daarna was het goed.
  Daarna nog een standaard uitstrijkje gehad, en had een verkeerde hpv. Half jaar later weer een uitstrijkje en was het weer goed. Nu ga ik weer gewoon mee in de reguliere tijdvakken.

  Dus ik heb best wat pech gehad in kortere tijd dan 10 jaar. Als ik nu twijfelde, zou ik zelf gezien mijn voorgeschiedenis niet wachten, maar klachten aangeven. Dan wordt het sowieso gedaan. Maar goed, ik vind 5 jaar ook wel lang genoeg eerlijk gezegd.

  Reageer
  #7

  Als je zelf de behoefte hebt om eerder dan na 10 jaar een uitstrijkje te laten maken moet dat kunnen. Duidelijk maken aan de huisarts dat je dat toch graag wipt en als hij /zij daar niet aan meewerkt, gewoon een verwijzing voor de gynaecoloog vragen.

  Reageer
Reageer op: Al jaren geen gynaecologisch onderzoek meer gehad
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief