Hoe beginnen met sporten als je astma hebt

  • #1

    Hi allemaal, ik ben een meisje en net 17 geworden, morgen heb ik mijn laatste examen dus heb eindelijk tijd voor mezelf. In het verleden heb ik gedaan aan voetbal en het beviel me erg goed, ik had een goeie conditie en voelde me altijd fit ook werd ik nooit ziek. Ik ben toen gestopt omdat het team was gestopt, dit is alweer vier jaar geleden. Sindsdien deed ik nog wel soort van aan sport : 20 km per dag fietsen naar school en huis. Sinds een jaar ben ik daar ook mee gestopt, omdat ik bloedarmoede had en erg moe werd nadat ik van school kwam zodat ik geen huiswerk meer kon maken en ook niet kon leren. Nu merk ik dat ik wel veel last krijg van bepaalde dingen, ik voel me niet zo fit en heb ook een beetje last van hyperventilatie waardoor ik andere klachten krijgen (hoe kom je af van hyperventilatie?). Maar goed mijn conditie is erg slecht en daarbij heb ik ook nog eens astma, hoe kan ik beginnen met sporten hoe kan ik het opbouwen en wat voor sport is geschikt? Ik wil niet extreem beginnen omdat ik na 3 minuten al last krijg van een benauwd gevoel.... dus heeft iemand tips hiervoor?

    Reageer
    #2

    Je komt het beste van hyperventilatie af met ademhalingsoefeningen. Ga daarvoor naar een fysiotherapeut en bespreek dan ook het sporten. Een fysio kan je daar de beste tips voor geven.

    Reageer
    #3

    Moet ik een verwijzing van de huisarts hebben om naar de fysio te kunnen of gewoon een afspraak maken met fysio zelf?

    Reageer
    #4

    Je hoeft geen verwijzing voor de fysiotherapeut

    Reageer
    #5

    Ik heb ook astma en ook een tijdje last gehad van hyperventilatie. Ademhalingsoefeningen bij de fysyio helpen inderdaad erg goed en die ook gebruiken tijdens het sporten. Je kan je conditie gewoon rustig aan weer opbouwen ik begon zelf met 5 minuutjes joggen, 5 min lopen en weer eens 5 min joggen. Ik jog nu binnen 45 minuten 10 km. Wat mij ook erg hielp is om afleiding te zoeken tijdens het sporten dat je niet te gefocussed bent op de tijd en hoelang je het hebt volgehouden.

    Reageer
Reageer op: Hoe beginnen met sporten als je astma hebt


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief