Enkelverstuikingen gezocht!

  • #1

    Per april 2010 start aan het EMGO+ Instituut van het VU medisch centrum te Amsterdam de ‘Ankles Back in Control’ studie. Dit onderzoek is gericht op het voorkomen van herhaalde enkelverstuikingen bij sporters. Drs. Kasper Janssen, sportarts/onderzoeker, is daarvoor hard op zoek naar sporters die kort geleden een enkelverstuiking hebben opgelopen.
    Sportblessures komen veel voor in Nederland. Het totaal wordt geschat op 3,5 miljoen per jaar, waarvan 16% de enkel betreft. Dit zijn voor het grootste deel inversie trauma’s van de enkel. Na een eerste enkelverstuiking, lopen sporters een hoger risico om opnieuw hun enkel te verstuiken. Herhaalde enkelverstuikingen kunnen chronische enkelklachten tot gevolg hebben, zoals instabiliteit, pijn en verminderde bewegelijkheid, waardoor mensen soms helemaal stoppen met sporten.

    [b]Voorkomen is beter dan... [/b]
    De meeste sporters weten dat zowel tape als braces herhaalde enkelverstuikingen kunnen voorkomen. Tape of braces geven de verzwakte enkel steun, waardoor de kans op een enkelverstuiking afneemt. Ze doen dit beiden even goed, maar een brace is vaak praktischer in gebruik. Het is een fabel dat het dragen van tape of een brace tijdens sport de enkelspieren nog zwakker zou maken. Maar balanstraining, bijvoorbeeld op een oefentol, pakt de oorzaak van het probleem wel beter aan. In de richtlijn van de KNGF worden beiden maatregelen naast elkaar toegepast. Het is echter nog onvoldoende duidelijk welke van deze twee, een brace of balanstraining, de gebruiksvriendelijkste, effectiefste en goedkoopste maatregel is. Wij van Ankles Back in Control zijn van mening dat elke sporter met een enkelverstuiking, moet kunnen profiteren van een simpele en effectieve maatregel. Wij onderzoeken daarom welke maatregel het beste werkt om een herhaalde enkelverstuiking te voorkomen, een brace, balanstraining of een combinatie van beiden.

    [b]Deelnemers gezocht [/b]
    Dit onderzoek is niet mogelijk zonder uw hulp. Wij zijn namelijk op zoek naar (ruim 400!) sporters die kortgeleden een enkelverstuiking hebben opgelopen (dit hoeft niet tijdens sporten te zijn gebeurd).

    Hiervoor zoeken we deelnemers die:

    ouder dan achtien jaar zijn;
    een sport beoefenen;
    de afgelopen 2 maanden een lateraal enkelbandletsel hebben opgelopen.
    U kunt zich inschrijven op: http://www.anklesbackincontrol.nl
    Hier vindt u tevens meer informatie over het onderzoek.

    [b]Privacy[/b]
    Doorgeven van uw persoonsgegevens verplicht u niet tot deelname. U krijgt eerst meer informatie over het onderzoek, waarna u kunt besluiten om mee te doen. Uw persoonsgegevens worden uiteraard alleen voor dit onderzoek gebruikt. De resultaten van het onderzoek worden in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd en zullen nooit te herleiden zijn naar individuele sporters.

    Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Orthopaedische Verenging (NOV).

    Bron: http://www.sportzorg.nl/sportblessures/blessure-abc/enkelverstuikingen-gezocht.html

    Reageer
Reageer op: Enkelverstuikingen gezocht!


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief