’s nachts pijnlijke plek in rug

 • #1

  Hallo,

  In oktober vorig jaar kreeg ik af en toe last van een pijnlijke plek in mijn linker midden-onderrug (ongeveer op 1/3 vanaf het bekken tot de schouder). De pijn was alleen 's nachts aanwezig, hevig genoeg om niet te kunnen slapen, maar door overdag vaker op te staan en rek- en strekoefeningen te doen, kon ik het beperken tot een of twee keer per week. Op 11 januari heb ik een hele dag in de auto doorgebracht, en nadien is de pijn elke nacht zo hevig dat ik er nauwelijks van kan slapen. Het lijkt op een soort kramp, als ik in dezelfde houding blijf liggen wordt het steeds erger tot ik wel moet bewegen. In de nieuwe positie is de pijn dan even minder, maar dan zwelt hij ook weer aan en begint het liedje weer opnieuw. Geen enkele lighouding gaf verlichting, ook niet met ondersteuning door kussens, benen hoog, etc. Uiteindelijk kon ik half-zittend tegen een wigkussen wel een halve nacht slapen, maar ideaal was dat niet. Overdag heb ik er zelden last van, alleen als ik langere tijd zit. Het beperkt me absoluut niet in mijn bewegingen. Bukken en sporten (3x per week hardlopen, 2x per week krachttraining met personal trainer, 1x per week circuittraining) kan ik prima en ik ben gewoon net zo flexibel als altijd.

  Natuurlijk ben ik naar de huisarts gegaan. Deze kwam met de diagnose 'lage rugpijn', wat natuurlijk technisch gezien waar is. Maar hoe ik ook benadrukte dat ik bij bewegen juist helemaal geen last had, de huisarts bleef me op het hart drukken dat ik ondanks de pijn wel moest blijven bewegen, en schreef me pijnstilling voor. De keren dat ik de huisarts daarna bezocht, kreeg ik steeds sterkere pijnstilling, tot tramadol 100 mg aan toe. Pijnstillers helpen helemaal niet. Ik voel helemaal geen pijnstillend effect op de pijnlijke plek. Wel op eventuele andere pijnen die ik op dat moment heb. Als ik een slaapmiddel neem, val ik vrijwel meteen in slaap, maar word ik binnen een half uur kermend van de pijn wakker.

  Met een fysiotherapeut gespecialiseerd in lage rugpijn ben ik qua herstel niets verder geraakt, maar we zijn wel samen tot het inzicht gekomen dat de plek juist pijn gaat doen bij ontspanning (bij warmte, rekken, liggen, etc). Verder snapt zij er ook niets van, en dat heeft ze ook teruggekoppeld aan de huisarts.

  Geen enkele ligpositie gaf dus verlichting, tot ik een tijdje geleden puur bij toeval ontdekte dat ik veel minder pijn heb als ik mijn linkerbeen (dus het been aan de kant van de pijnlijke plek) zo ver mogelijk naar achteren strek als ik op mijn linkerzij lig (dan zijn de spieren aan die kant dus eigenlijk zo kort mogelijk). Dat ligt niet erg lekker en binnen een paar uur word ik dan wakker met een pijnlijke verdraaide knie, maar daarna kan ik vaak wel in een normale houding verder slapen.

  En dat brengt me bij mijn vraag. Ik heb komende week weer een afspraak bij de huisarts. Ik wil niet weer afgescheept worden met nog sterkere pijnstilling die toch niet werkt, en wil dus graag weten wat ik tegen de huisarts moet zeggen om serieus genomen te worden en verder te komen in mijn herstel. Het bovenstaande weet hij allemaal al. Weet iemand waarnaar gekeken moet worden, wat misschien de oorzaak kan zijn, of heeft iemand iets anders wat me hierbij kan helpen?

  Reageer
  #2

  Ik zou maar één ding vragen en dat is een verwijzing naar een orthopeed.
  Zodat die verder onderzoek kan doen naar de oorzaak.
  Verder niet in discussie gaan,gewoon een verwijzing vragen.

  Reageer
  #3

  Nog even als toevoeging: ik vraag mij af hoe gespecialiseerd jou fysio is.
  Want het is toch een vrij bekend verschijnsel bij bijvoorbeeld een zenuwbeknelling of hernia(achtige)klachten, dat het lichaam probeert de pijnlijke plek te beschermen door de spieren rondom dat gebied aan te spannen.
  Valt als je slaapt die spierspanning weg, komt de pijn opzetten.
  Je zou in afwachting van een verwijzing naar een orthopeed eerst een goede manueeltherapeut naar je rug kunnen laten kijken.
  Eentje die mobiliseert,niet kraakt!
  Een vastzittend gewrichtje kan al voor hevige pijn zorgen, als daar net een zenuwtje door klem komt te zitten.
  Als je geluk hebt, kun je daarna de orthopeed afzeggen

  Reageer
  #4

  Dank je wel, Suus. Ik ga een doorverwijzing vragen naar de orthopeed.

  Mijn fysiotherapeut zegt dat het geen hernia of beknelling is. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om het eens aan een andere fysiotherapeut of manueel therapeut voor te leggen. Ik bel morgen meteen.

  Reageer
  #5

  Ik zou dan vragen om alle gewrichtjes in rug en bekken eens goed na te lopen.
  Bijvoorbeeld vastzittende ribben aan de rugkant kunnen voor vreselijke pijn zorgen, evenals de kleine gewrichtjes in de wervelkolom als die niet goed bewegen, omdat er kleine zenuwtjes klem komen en er frictie in het gewricht zelf optreed.
  In het bekken komt dit vaak voor bij de si gewrichten.
  En juist bij mensen die een goed spiercorset hebben, treden die klachten in rust op en hebben ze tijdens het sporten en bewegen geen last.

  Reageer
  #6

  Dat ga ik doen, heel erg bedankt voor je adviezen!

  Reageer
Reageer op: ’s nachts pijnlijke plek in rug


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief