Patella luxatie, wel of niet opereren?

 • #1

  Goedemiddag,

  1,5 jaar geleden door een val m'n knieschijf uit de kom gehad. Na veel fysio en onderzoeken met de arts besloten veel krachttraining te doen om de spieren sterk te krijgen.
  8 maanden verder gaat dat echt super. Helaas wel tussendoor een keer weer opnieuw uit de kom, maar verder wel goed opgevangen.

  Nu heb ik 2 weken geleden mn been verdraaid en hoorde iets knappen.
  2 fysio's en huisarts waren overtuigd van kruisband gescheurd. Het voelde echter net als 1,5 jaar geleden.
  Ze hebben met spoed mri aangevraagd en die is geweest. Uitslag; Geen kruisband gescheurd, maar de knieschijf is hoger gaan staan na weer uit de kom gegaan.

  Maandag heb ik een gesprek met de arts, en nu mijn vraag; Zou u aanraden dit keer wel te opereren, of toch niet? Ik wil graag voorbereid naar het gesprek en vind dit een lastige. Zeker omdat mn (fysiek zware) werk lastig uit te voeren is momenteel.

  Alvast bedankt!

  Reageer
  #2

  Pfff... wat heftig. Ik heb dit toevallig ook regelmatig gehad en weet hoe het voelt.

  Ik heb te veel pech met operaties gehad. Dus ik zelf doe dat niet meer met iets chronisch dat te doen valt. Maar laat je vooral heel goed voorlichten, en als je iets laat doen: vraag naar praktijkervaring met opereren van precies deze klacht, risico's op wel iets/niets doen, enz enz.
  Soms schiet hij vanzelf terug door een bepaalde beweging, dat is nog beter natuurlijk

  Reageer
  #3

  Bedankt voor je reactie! Dit is inderdaad ook de reden dat ik advies vraag.

  De arts kwam er zelf mee dat hij na 1 keer sowieso geen operatie adviseerd. Terecht ook, aangezien er met krachttraining veel mogelijk is.

  Maar momenteel kan ik mijn werk niet goed uitvoeren (post en kranten bezorgen), en is hij ondanks sterke spieren alweer een paar keer uit de kom geweest.

  Laat me inderdaad goed adviseren, en niet onnodig risico nemen.

  Hoe gaat het nu met jouw knie? Aardig onder controle?

  Reageer
  #4

  Ik begrijp je! Met werk is het ook niet te doen zo..

  Bij mij gebeurt het nog weleens (bijna) als ik bv op m'n zij lig en dan m'n knie van gebogen naar rechtuit strek. Dan spoort hij blijkbaar niet goed of de spieren houden hem niet in balans. En het is ook weleens gebeurt als ik mijn spieren met krachttraining had oververmoeid.
  Oja, en met zwemmen ook weleens. Vast omdat ik dan ook minder controle heb ๐Ÿค”

  Ik kan op de plek waar ik voel dat het gebeurt wel voelen dat er iets (spier?) wat losser zit. Daarom ben ik mbv kniebandages mijn bovenbeenspieren, kuiten, enz. gaan trainen. En helemaal uit de kom is daardoor lang niet meer gebeurd.

  De laatste keer schoot hij terug door een stukje te gaan fietsen. Maar hij is daarna wel een tijd wat instabieler gebleven, ik denk doordat de spieren ed er ook een klap van hebben gehad.

  Misschien gebeurt het bij jou nu ook vaker omdat er een zwakke plek is, die nu wat erger is geworden?

  Reageer
  #5

  Fijn dat het iets beter lijkt te gaan! Erg pijnlijk als hij uit de kom is.

  Dat lijkt me ook idd. En de knieschijf is niet op de goede plek terug gekomen, zit te hoog. Op mri was te zien dat hij na de laatste keer uit de kom nog een stukje hoger is gaan zitten. Operatie waarbij ze knieschijf op de goede plek zetten lijkt dus nog wel iets waar wat uit te halen valt. Was dit bij jou ook?

  Reageer
  #6

  Nee, mijn knieschijf schoot uiteindelijk wel terug waar hij hoort. Je vraagt je af waarom hij bij jou iets hoger is uitgekomen. Heb je daar een afwijkende vorm in de knie misschien?

  Ik verwacht dat het met die knie nog wel een tijd goed blijft gaan, zeker vwb het luxeren. Ik heb wel lichte slijtage aan alle kanten, een kleine scheur in de meniscus en een cyste. Maar eigenlijk is die knie nu best ok zo (in vergelijking met andere gewrichten die wel slecht geopereerd zijn).

  Ik snap je wel. Er moet wel iets gebeuren, en blijkbaar kan dat dan niet door hem terug te poppen en een tijd een brace te dragen (?)

  Reageer
  #7

  Oef, klinkt niet lekker. Gaan ze wat doen aan scheur meniscus en cyste?

  Hier inderdaad ook slijtage. Niet erger dan 1,5 jaar geleden dus dat is positief.

  Ze weten het niet precies. Ben van mn fiets gevallen en die heeft de knieschijf omhoog gedrukt zeg maar. Ze denken dat het door de banden eromheen komt die iets uitgerekt zijn. Mijn knieschijf past niet meer in het gootje.

  Brace heb ik inderdaad ook. Alleen is die op maat gemaakt en na een paar honderd meter lopen is de knie gezwollen en warm, dus knelt de brace af. Probeer het wel zoveel mogelijk te dragen

  Reageer
  #8

  Klinkt niet goed, zeg.. Dat hij dikker wordt en mogelijk niet goed meer spoort. Hij moet dus echt terug en dan wil je bijna dat hij daar gedwongen op z'n plek blijft en de banden terug stevig kunnen worden. Maar hoe dan? ๐Ÿค”

  Heb je weleens naar wetenschappelijke literatuur gezocht wat een geschikte methode is? Ik zoek vaak op pubmed in het Engels.

  Wat die scheur en cyste aangaat bij mij, daar doe ik niets aan. Er is een paar maanden geleden weer een aantal ernstige complicaties van een operatie aan iets anders opgetreden. Neem het nu zoals het is, zolang het ok gaat. Ik ben overmoedige chirurgen echt wel zat. Maar goed, ik heb mijn werk er natuurlijk op aangepast.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ja precies. Enige wat ze eraan kunnen doen is de knieschijf eruit halen, op de goede plek zetten en vast maken met schroeven. Dat doen ze na de eerste keer luxatie niet, maar als het vaker gebeurd toch de moeite. Zeker omdat het helpt tegen instabiliteit.

  Oef, ernstige complicaties? Klinkt heftig! Als reactie op een operatie of?

  Hopelijk blijft het zo, en hoef je geen ingreep meer waar je ernstige complicaties aan overhoudt!

  Reageer
  #10

  Ja, die operatie heeft (weer) veel weefselschade veroorzaakt en nog meer pijn/veel littekenweefsel. Ik stond nog op een wachtlijst voor het blokkeren van een zenuwwortel, waar ik na dit resultaat vanaf heb gezien.

  Goh, dus schroeven in die knieschijf ๐Ÿค” Ik ga toch eens opzoeken wat de succescijfers daarvan zijn, en of er alternatieven zijn.

  Reageer
  #11

  Eerste vondst gaat over 2 verschillende chirurgische oplossingen:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6583277/

  Reageer
Reageer op: Patella luxatie, wel of niet opereren?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief