Pijn aan mijn stuitje, coccydynie

 • #1

  Beste allen,

  Ik heb net al een bericht gepost en besluit meteen gebruik te maken van de gelegenheid om vragen te stellen die ik heb.

  Ik heb afentoe (dan wel en dan weer niet) pijn aan mijn stuitje. Als ik sit-up oefeningen doe krijg ik het soms weer. Maar soms ook gewoon uit het niets. Mijn oma zegt dat dit komt door de groei, ik ben echter al 19 jaar en denk niet dat het komt door de groei.

  Kan iemand me helpen?

  #2

  De medische term voor uw klachten is coccydynia ofwel pijn aan het os coccyx, het stuitbeen.

  In uw geval lijkt er sprake te zijn van overbelasting, rust is dan de beste remedie.

  #3

  hallo,

  Ik leef met je mee, en ik weet meer dan wie dan ook wat is dat van pijn.
  Ik zit al 13 jaar met zeer pijn in mijn achterwerk, ik ben zo kappot en zo depressief dat tot nu toe niemand gevonden heb om van pijn af te komen.
  Ik heb zelf geen vertrouwen meer in geen enkel dokter.
  Ik was tussen nederland, belgie en marokko bezig om alles te doen om te genezen, ik heb zo veel scans gedaan, zo veel medicatie en zo veel pyisioteraphie niks helpt.
  Il lijd nog steeds aan de pijn, ongeloofelijk pijn ik kan het het niet eens beschrijven.
  Ik ben zelf gescheiden omdat ik mijn man niet meer kan gelukkig maken of aan zijn behoefte klaar zijn,ik ben op dit moment bij psycholoog om te leren hoe moet ik met mijn pijn om gaan, het is absoluut niet gemakkelijk, maar toch doe ik het omdat ik geen ander keuze heb.
  Ik wens je veel succes om van je pijn te genezen.

  vriendelijk groeten.

  atika

  #4

  Hai Atika, heb je al eens overwogen je te laten opereren aan je stuitje? Ben je al eens bij en orthopeed geweest? De huisarts kan je doorverwijzen om het eens goed te laten onderzoeken. Kom op, kom voor jezelf op, en geef het niet op. Misschien is er wel een oplossing. je moet er wel zelf werk van maken. Leg de huisarts duidelijk uit hoelang je al met deze klachten rondloopt.

  #5

  in de homeophatie wordt vaak Hypericum gebruikt bij deze pijn, probeer het eens.
  verkrijgbaar bij de apotheek.
  succes, Brenda

  #6

  Hallo,
  2 jaar geleden was ik ook op een forum omdat ik zoveel last had van m'n stuitje en geen idee waarom. Intussen ben ik erachter dat er eigenlijk niets aan te doen is, opereren is geen garantie dat het overgaat en kan weer andere problemen opleveren, volgens de specialist waar ik eind 2008 geweest ben. Hij zegt dat m'n heiligbeentje los zit, maar dat heel veel mensen dat hebben en maar heel weinig mensen hebben er last van.
  Begin 2008 zakte de pijn - na ruim een jaar - ineens bijna helemaal weg. Helaas kwam het in oktober weer terug. Ik heb er wat voor over om te weten te komen hoe het kwam dat het een poosje weggeweest is! Want het is er weer en het blijft.
  Veel bewegen helpt een beetje, veel zitten is het ergste wat ik kan doen, maar ik heb een kantoorbaan, dus drama's op m'n werk, steeds andere kussens uitproberen en de grimassen die ik trtrek als ik opsta na een poosje te hebben gezeten...!
  Ben heel benieuwd of er nog eens iemand met een superoplossing komt!

  #7

  Er bestaan veel verschillende behandelingen voor coccygodynie: allerlei smeerseltjes, in een warm bad zitten, pijnstillende crèmes, massage, spierontspanners, allerlei hulpmiddelen die op een of andere manier elektrisch stimuleren, gesprekstherapie, biofeedback-therapie en soms zelfs anti-depressiva.

  Maar van al deze behandelingen zijn er slechts drie doeltreffend en effectief gebleken.

  Ten eerste een manuele therapie, een soort massage die bestaat uit manipulaties van het stuitbeen en massage van de bekkenholte spieren.
  Het is geen prettige behandeling maar kan dus de pijn (tijdelijk) aanzienlijk verminderen.

  Meestal start de behandeling van coccygodynie niet-steroïde ontstekingsremmers.
  Als dit niet voldoende werkt kunnen steroïden injecties geprobeerd worden om de ontsteking rond het heligbeen te doen afnemen. De werkzaamheid van deze injecties is kortdurend, en het kan op den duur zelfs de schade vergroten, met als mogelijk gevolg lange termijn verlies van functie en nog meer chronische pijn.

  Een vorm van chirurgisch ingrijpen is coccygectomy. Hierbij wordt een klein stukje operatief verwijderd. Er zijn wel risico`s verbonden aan deze operatie voor de zenuwgeleiding in de regio. Tenslotte kan het na de ingreep tot een jaar duren voordat de klachten echt verdwenen zijn

  #8

  hallo
  ik heb ok al drie jaar last van mij stuitje alles al geprobeerd van therapie en gipscorcet tot spuiten nu weer therapie om mijn stuitje te stabliseren helpt ook niet ik kan niet zitten en ook niet fietsen .
  ik heb op een ander forum gelezen over een dr de witt hamer die stuitjes recht kan zetten wie kan mij aan dat adres helpen ik hoor het graag bedankt
  en sterkte voor iedereen die last heeft van pijn
  karolien

  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  hallo jan,

  het doet deugt als iemand probeert je te helpen ook als het met woorden schrijven.
  Jan, je zou mij echt niet geloven als ik je vertel wat ik allemaal mee gemaakt heb en nog steeds, ik heb absollut niet op gegeven omdat ik nog jong ben, moet ik wel voor mijn zelf en mijn gezondheid op komen.
  vorige week ben ik bij huisarts geweest met hetzelfde verhaal maar ook met zeer teleurstelling in mijn genezing en ook mijn vertrouwen en alle specialisten bij wie ik allemaal geweest ben, toen zei hij ja ik kan het mee voorstelling dat het lang geduurt heeft, maar we gaan weer een nieuwe scan laten doen, zo gezegd zo gedaan, ik heb het op 10 maart gedaan en heb afspraak gekrijgen om bij nieuwe specialist te gaan en dat was gisteren 6 april, ben ik gegaan met de resultaat van de scan met alle hoop dat ik eindelijk hoor te krijgen wat ik heb en waarom ben ik zo achter uit gegaan met rugpijn, ik was een uur aan het wachten uiteindelijk kwam ik aan de buurt, nieuwe dokter wil zeggen kort je geschiedenis vertellen, ok, dat is gebeurt, hij vroeg als ik pijn heb in mijn buik, ja dokter kijk mijn buik is zo opgezt precies als ik inverwachting ben. oh ja het komt zeker van je rug, maar dokter wat heb ik nu in mijn rug, ah! ik zie hernia, hernia dokter het is een pijn van dertien jaar en heb nooit gehoord dat ik hernia heb, eigenlijk kan ik niet zo veel zeggen, ik heb een MR nodig zo kan ik zien wat je hebt, dokter ik heb zo veel scanresulaat meegenomen, zijn ze niet genoeg, nee ik zou die willen. ok, ik ging naar de secretariaat en ik krijg een afspraak op 29 april, drie weken dus.
  ik moet het gewoon blijven vol houden tot die datum en hoopelijk krijg te horen wat ik zou willen horen dat het een oplossing is voor mijn pijn, en elke keer hetzelfde wachten en hopen.
  Ik heb bijna zestig sorten medicatie genomen en 13 jaar tijd, ik ken ze bijna uit mijn hoofd, ik heb pysiotherapeut gehad maar zij krijgen schrik als ze mijn startbeentje aanraken.
  ik ben bij de kraker geweest met de advies van orthopedie, en het is helemaal mis gegaan dat ik twee maanden lang niet kon lopen, darna dokter zei het was niet de beste advies.
  wat ik wil zaggen beste jan is ik op ben, prcies als een batarij, en om op te laten wacht ik op mijn lot om bij de goede medicatie of een wonder om van de pijn te verlossen.
  heel erg bedankt dat je toch op mijn verhaal gereageerd hebt, en ik zou het fijn vinden als je nog een idee hebt om met mij te delen.

  vriendelijke groeten

  atika

  #10

  Ik ben niet Jan, maar ik heb wel een mening en een reactie op je verhaal.

  Ik denk dat het verstandig is dat er een goed beeldvormend onderzoek gedaan wordt om precies in beeld te krijgen wat er nu met jouw stuitje aan de hand is. Ik vind het wel vreemd dat dit nooit eerder is gedaan.

  #11

  Hey, ik weet niet waar te beginnen. Zal proberen bij begin 🙂

  Tot 2 jaar geleden eind mei was er niets met mij aan de hand.
  hadf mooie toekomstplannen.
  Met mijn vriendin op mijn buitenverblijf gaan wonen om geld te kunnen sparen. om een huis te kopen.
  Ik werk(te) bij mijn vader in een gevelrenovatiebedrijf. Was voor mij de droomjob van mijn leven.
  Tot op een dag dat ik uit de camionette stapte.
  Ik bots met de bovenkant van mijn bilspleet tegen het slot van de deur. ..... Stekende pijn!!
  Vervolgens naar de huisdokter geweest.
  Die wist mij te vertellen dat ik een cyste op die plaats gekregen had en dat moest weggesneden worden.
  Zo gezegd zo gedaan.
  Naar het olv middelares bij chirurg pauli algemene chirurgie.
  Hele uitleg: kan geen kwaad, is daghospitaal, je bent er zo vanaf, het percentage dat dit terugkomt is 3% ongeveer. Geen probleem dus.
  Ik de week erna binnen voor de operatie.
  terug naar huis.
  en toen begon de miserie pas echt..
  ik kreeg koorts, voelde me heel slecht en die plek deed enorm pijn.
  Terug naar het ziekenhuis.
  Bleek er een abcess te zitten. (achteraf te horen gekregen dat die wond niet dichtgemaakt mocht worden.)
  diezelfde dag een spoedoperatie gekregen.
  Daarna 3tot4 dagen in het ziekenhuis gebleven.
  Vanaf toen kwamen ze dagelijks 2 maal per dag
  de wonde proper maken. Dit duurde ongeveer 4 maanden.
  Tijdens die tijd ging de ene pijn van de wonde over in een soort rugpijn.
  dan heb ik 2 maanden kinesie geprobeert. Dit tevergeefs.
  Dan epidurale corisoïden gehad. 3x injecties in de onderrug.
  Toen was het 2de probleem. bij de 3de behandeling had de anesthesist moeilijkheden om de juiste plaats te vinden. Gevolg: 1 minuut lang gewriemel in mijn rug, hoop gekraak...
  Diezelfde dag begon ik barstende hoofdpijn te krijgen en kon geen licht verdragen.
  Vervolgens 4 dagen in mijn bed gelegen en op de grond.
  Dan maar weer naar het ziekenhuis.
  Bleek dat de anesthesist door mijn ruggemerg geprikt had. Het had al die tijd hersenvocht gelekt
  Hij heeft toen bloed genomen en op die plaats ingespoten zodat het wondje terug kon dichtgroeien.
  (Sindsdien als ik alcohol drink heb ik momenten dat ik barstende hoofdpijn krijg aan het achterhoofd juis boven de nek. Komt overeen met de pijn dat ik toen ervaarde.

  misterieus)
  Sinds toen kreeg ik ook op momenten de bibber.
  Dan naar de neurochirurg.
  Die mij doorverwezen naar de rugschool.
  een tijdje geprobeerd maar ging niet van de pijn.
  Vervolgens naar de neuroloog gegaan.
  Die mij vervolgens maanden volgestoken me pijnstillers antidepressiva en pillen tegen epilepsie.
  Heeft ni veel geholpen. Integendeel. Heb volgens mij nu een half jaar later nog steeds last van die pillen. Kan mij moeilijk concentreren en mijn korte termijngeheugen is

  precies zo goed als verdwenen. Ook heb ik een eeg en 5 of 6 mri scans en 1 ct scan gedaan over heel de periode.
  Besluit van de neuroloog was fybromyalgie.
  Hij mij doorverwezen naar de reumatoloog.
  Zij moest uitsluiten dat het fybromyalgie was. Ze heeft vastgesteld dat het coccygodynie is.
  Ook een behandeling opgesteld voor warmtetherapie bij de kinesist. Maar vertelde ze dat het ziekenfonds alleen tussenkwam in de kosten als het besluit fybromyalgie was. Zij op

  de dossier geschreven fybromyalgie.
  Terug naar de neuroloog dus. Vertelde mij doodleuk dat ik fybromyalgie had en dat ik waarscchijnlijk slecht naar de reumatologe geluisterd had. En dat dit het einde van de rit

  was en dat ik in alternatieve dingen mijn heil moest gaan zoeken. Vertelde ook dat pijnkliniek niks zou uithalen.
  Ondertussen ook al eens naar de osteophaat geweest maar hielpni echt. En nu wekelijks naar de accepuncturist. Verlicht toch een beetje de pijn. En vervolgens start ik in

  augustus in de pijnkliniek. Das mijn laatste hoop.

  Als iemand misschien nog suggesties heeft die misschien een hulp kunnen zijn, tzou fantastisch zijn.

  Mijn leven is een puinhoop, zit al 2 jaar thuis ondertussen.
  En van mijn dromen blijft niks meer over.

  Groetjes,
  vincent
  26jaar

  #12

  Hoi Vincent, wat een vreselijk verhaal. Zomaar een verhaal, maar je zou er maar mee zitten...

  Jouw klachten zijn bekende nare en lastig te behandelen klachten.

  Ik zou wel eens van je willen weten of je je herkent in de diagnose fibromyalgie, want als dat het geval is, dan kun je zelf heel veel aan je klachten doen. Dan is het misschien wel het meest verstandig om naar een psycholoog te gaan.

  Als de oorzaak wel in je stuitje zit dan is een second opinie op basis van nauwkeurig beeldvormend onderzoek mogelijk een idee. Ik kan mij voorstellen dat de verschillende rugcentra in nederland je verder kunnen helpen.

  Voor fibromyalgie kun je veel zelf doen, wist je dat?

  #13

  Mijn huisarts,accupuncturist, andere arts en reumatologe zegt dat ik geen fybromyalgie heb.
  ze denken dat het coccygodynie is.

  Wat kan ik eraan doen om van die pijn af te komen?

  Als ik zit heb ik pijn, als ik even rechtsta op een niet vlakke ondergrond krijg ik last, als ik langer dan 6u in mijn bed lig krijg ik last.

  Heb last met naar het toilet te gaan. Ook problemen met sex.

  help mij aub,

  #14

  coccygodynie... zo leer ik op internet is het moeilijke woord voor pijn in het stuitje...
  NOU... die ken ik dus maar al te goed!
  Ik zou graag goeie tips krijgen over behandelingsmethoden hiervoor.
  bij mij is het ontstaan tijdens mijn laatste rug operatie (spondylodese) waaraan ik ook het cauda syndroom heb overgehouden.. dus in lekentaal als ik het goed zeg.. zenuwen beschadigd waardoor tal van klachten ontstaan.. die met een jaar of 2 nog kunnen verminderen. Bij mij weinig vermindering van klachten!
  Ik verwacht dat de pijn in mijn stuit dan ook komt door de zenuwbeschadiging.
  Binnenkort ga ik terug op consult maar wil me goed voorbereiden op wat voor mogelijkheden er zijn.
  Dus wie tips heeft.. heel graag!

  #15

  Uw beschrijving is vrij juist, maar tips in deze zijn er niet.
  Dit is het terrein van de neurochirurg i.s.m. orthopaedisch chirurg.
  Het enige is, het opheffen van de veroorzakende factoren (operatie?) als dat mogelijk is.
  En dat moet zo snel mogelijk, want hoe langer zenuwen beklemd zitten hoe langer het duurt voor ze herstellen en soms blijvend beschadigd blijven. Maar dan nog kan herstel erg lang duren (hoe lang is individueel en niet te bepalen), want een zenuw groit maar met mm's tegelijk.
  Een mogelijke optie is een behandeling door een orthomanueel therapeut/arts of osteopaat, die misschien nog correctie in het staartbeentje kan teweegbrengen.

Het onderwerp ‘Pijn aan mijn stuitje, coccydynie’ is gesloten voor nieuwe reacties.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief