Trillende nekspieren bij spanning

  • #1

    Hoi iedereen, na ongeveer 8/9 jaar ga ik het toch maar eens hier vragen ik heb hier uiteraard al over gepraat met mijn huisarts maar die wist eigenlijk ook niet goed wat hier aan te doen.

    Ik heb een soort van probleem met mijn nek spieren, meeste hebben dat alleen met bijvoorbeeld trillende handen. Goed, stel ik zou in een situatie komen zoals ergens voorstellen bij een grote groep dan word ik erg zenuwachtig en beginnen de spieren in mijn nek te trillen. Dit gebeurd bijvoorbeeld ook als ik naar de tandarts moet of iets anders.. En nee ik ben niet "bang" voor de tandarts. Ook gebeurd dit soms als ik bijvoorbeeld uit een glas wil drinken en het idee heb dat mensen toekijken.

    Dit klinkt dus als iets van tussen de oren, echter gebeurd dit ook als ik bijvoorbeeld boos ben of ergens van schrik dan krijg ik ook een korte trilling in die spieren. Ik zelf denk dus dat het probleem groter is dus iets van mijn lichaam en ook tussen de oren. Nu hoop ik dat iemand dit herkent? of misschien advies kan geven wat hier aan te doen.. Ik heb bijvoorbeeld al pillen geprobeerd zoals Valdispert maar dit alles helpt niet. Ook vind ik op internet niemand met het zelfde probleem.

    Reageer
    #2

    Ik denk toch dat het vooral iets met je psyche te maken heeft. Het komt namelijk altijd in stress situaties voor. Of in situaties waarin je stress verwacht ( naar dat is ook stress).

    Je zou hier eens met een psycholoog over moeten praten.

    Reageer
    #3

    Spanningen kunnen het uitlokken maar kan ook zijn dat je voeding en tekorten aan bepaalde stoffen een rol spelen. Teveel snelle suikers gebruiken zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot ontregelingen van hormonen en neurotransmitters en allerlei vage klachten. Zelf reageer ik slecht op biogene aminen, zoals histamine en tyramine; stoffen die onder andere zorgen voor het vrijmaken van adrenaline in je lichaam. Eén chocolade-eitje gaat soms nog, twee kan net wat veel zijn maar in combinatie met een burenruzie (nog meer adrenaline) schoot de adrenaline helemaal omhoog.

    Dan kan je nog tekorten aan bepaalde stoffen hebben; vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en andere stoffen. Denk aan stoffen als magnesium, zink, vitamine B en D en omega 3. dit soort stoffen helpt allerlei lichaamsprocessen en helpt de stressbestendigheid te verbeteren. Een stof als theanine helpt te ontspannen en dopamine aan te maken. Theanine zit in gewone thee maar is ook afzonderlijk te koop.

    Verder kan het schelen als je probeert te ontspannen als je ergens mee bezig bent en goed blijft ademen.

    Reageer
    #4

    Ook ik heb hier al heel lang last van het komt echt door spanning

    Reageer
    #5

    Wat vervelend dat je er al zo lang last van hebt, Jeroen. Ik heb helaas hetzelfde: Zo'n 4 jaar last van trilhanden en een trillende nek. Maar het is nog nooit zo erg en opvallend geweest als nu. Het gekke is dat het ietwat verminderd wanneer ik eens een biertje drink, herken je dat? Dan ontspannen de spieren waarschijnlijk. Is je balans ook slecht? En wordt je zicht ook belemmerd door de trillingen? Ik heb bijvoorbeeld last van een slechte beeldstabilisatie (je beeld wordt versnipperd bij inspanning als lopen, fietsen en rennen en je ziet daardoor onscherp). Ook kan ik niet recht over een denkbeeldige lijn lopen. Het is erg hinderlijk, ja. En je voelt je een omaatje;).

    Binnenkort heb ik een MRI scan om te kijken of de klachten van neurologische aard zijn en de huisartsen tasten ook in het duister en willen MS uitsluiten.

    Ik ben benieuwd welke stappen er zijn gemaakt voor jou om dit probleem op te kunnen lossen. Wellicht helpen Tai Chi of yoga ons wel met de spanningen of misschien moeten we ons lichaam meer uitdagen om de dingen te toen die we niet zo goed kunnen. Soms ga ik hardlopen in het bos en ren ik over instabiele vlonders om mijn balans proberen te verbeteren:).

    Als HSP maak ik me verder veels te veel zorgen over allerlei wereldkwesties waar ik zelf al wel wat aan verander, maar wat teveel is om over na te denken voor 1 persoon.

    Ik hoop dat het beter met je gaat en zou graag willen weten wat jou helpt:).

    Hartelijke groet,

    Ayda

     

    Reageer
    #6

    Ik heb ook last van trillende spieren in mijn nek, ik eet gezond maar ben altijd wel gespannen merk ik. Ik vind het echt een vervelend probleem omdat mensen het ook zien. Overweeg nu om naar dokter te gaan om ziektes uit te sluiten, maar ik verwacht hier eigenlijk weinig van.....zit er wel erg mee

    Reageer
    #7

    Beste Allemaal,

     

    Leuk om hier alle reacties te lezen en dat we niet de enigste zijn. Ik ook heb last van spanningen in me nek vooral als ik inderdaad nieuwe dingen onderneem, nieuwe mensen ontmoet of in situaties terecht kom waarbij het onbekend is bijv ruzie of sociale activiteiten. Het ergste hiervan nog wel is dat als ik dit inderdaad krijg dat ik dan helemaal in paniek uitsla vanwege het feit dat iedereen je zo ziet. Verschrikkelijk maar ah fijn het aard van het beestje. Ik zelf loop bij een maatschappelijk werker en volg een aantal cursussen maar hoe dan ook moet je situaties niet uit de weg gaan anders wordt het erger.

    Reageer
    #8

    Ik heb hier nu ook erg last van, nu moet ik zeggen dat in een vrij korte tijd 8kilo ben aangekomen en op dit moment niks lekker loopt in mijn leven dus stress zal het zeker zijn.

    Bij het drinken van koffie merk ik dat het erger wordt,ook merk ik dat mijn schouderspieren dusdanig vastzitten dat ik de neiging heb voorovergebogen en gespannen te zitten.

    Bij een stressvol gesprek op werk is het helemaal erg, dan voelt het alsof ik ongecontroleerd 'nee' loop te schudden met mijn hoofd en ik kan het gewoon niet stoppen anders dan met mijn elleboog op tafel te rusten en mijn hoofd in mijn hand te laten steunen.

    Ik las hierboven iets over magnesium, normaal nam ik dit na het sporten, nu sport ik eigenlijk niet meer dus de tip van het nemen van magnesium ga ik zeker opvolgen.. mezelf weer dwingen om te gaan sporten na werk zal ook wel helpen.

    Mocht iemand nog goede tips hebben die je kunt uitvoeren als fulltime werkend persoon, die na werk compleet energieloos thuiskomt, dan hoor ik ze graag!

     

    (Ja zoeken minder stressvol werk ben ik al mee bezig) 🙂

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    het voelt echt goed om dit allemaal te horen, wetende dat ik niet de enige ben. bij mij wordt het vooral erg als ik ergens zit wetende dat ik niet weg kan wanneer mijn nek zou beginnen trillen. zo is de tandarts of kapper echt een uitdaging.

    ik heb na veel zoeken gemerkt dat mediteren en sporten enorm helpt!

    ontspannen en de situaties niet uit de weggaan is de enige oplossing die momenteel werkt.

    uiteraard ben ik er nog niet van af en ben ik nog steeds op zoektocht naar een definitieve oplossing

    Reageer
    #10

    Heel herkenbaar! Ik denk dat het een combinatie van stress/spanning en (onbewuste) onzekerheid is..

    Het drinken terwijl je wordt aangekeken, ook heel herkenbaar! Van die kleine dingen waardoor je in de stress schiet en dus je nek/ hoofd gaat trillen..

    Podiumvrees/faalangst noemen ze dat ook wel, heel slopend, vooral als het je tegenhoudt in bepaalde dingen.

    Binnenkort maar bij een psycholoog navraag doen want ik wil er ook mee leren omgaan maar ik snap je heel goed!

    Reageer
    #11

    Wat ben ik blij te lezen dat ik niet de enigste ben, alles is zo herkenbaar.ik volg in de hoop dat iemand weet wat er aan te doen ......tsja ontspannen ?

    Reageer
    #12

    Jeroen! Ik maak precies hetzelfde mee!

    Reageer
    #13

    Zelfde verhaal hier. Heeft dit fenomeen een medische benaming?

     

    Ik overweeg al jaren naar een psycholoog te gaan maar stel dit telkens uit omdat ik hoop dat het zal beteren samen met mijn veranderende persoonlijke situatie.

     

    Tot op heden wordt het er niet beter op. Oudere mensen zeggen wel eens dat ik een onrustig type. Er werd mij mindfulness aangeraden.

     

     

    Reageer
    #14

    hallo,

    ik zit ook al een tijdje met hetzelfde probleem. Daarom ben ik naar een neuroloog geweest. Die heeft met de nodige testen en scan vastgesteld dat ik ET heb (essentiële tremor)  Er bestaat een groep op Facebook  : essentiële tremor contact

    Het is dus een heel vervelende neurologische aandoening, gelukkig niet zo erg als kanker of één of andere besmettelijke ziekte... We moeten er mee leren leven...

    grts en sterkte iedereen

     

    Reageer
    #15

    Ja ik heb dit ook trillingen in me nek ook als ik me ergens op concentreer soms als er bijvoorbeeld een foto van mij gemaakt word en ik moet concentreren op de camera krijg ik ook zo een trilling in me nek ik heb geen idee hoe het komt en heb daarbij ook erge knakken in me nek

     

    Reageer
Reageer op: Trillende nekspieren bij spanning


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief