Harde of zachte Sjanker, mogelijk Syfilis

  • #1

    Ruim twee weken geleden ontdekte ik een rood plekje op mijn eikel. Bij het aanraken voelde het aan alsof er niets zat. Dus geen hard knobbeltje onder de huid. Gewoon gelijkmatig. 5 dagen later zag ik dat deze rode plek een zweer was geworden. Een rode rand met in het midden een wit-grijze kern. Ook nu voelde het niet hard aan. Ik bej direct naar de huisarts gegaan en verteld dat ik drie weken daarvoor op vakantie in Roemenië sex heb gehad en dat de zweer daar van zou kunnen komen. Ik zit nu in de molen. Bloedtest is gedaan en er is met watte-staaf een monster uit de kern van de zweer gehaald. De resultaten verwacht ik begin volgende week. De duidelijk zweer heb ik nu ruim een week en veranderd niet. Pijn heb ik zo ook niet, het deed alleen pijn met het watte-staafje bij de huisarts en wanneer ik er echt hard op druk. Afhankelijk van de kijkhoek, lijkt de rand van de zweer een krater. Dus de witte-grijze kern lijkt dieper te liggen. Nog steeds voelt de zweer niet hard aan.

    mijn vragen:

    is dit Syfilis, of toch zachte sjanker

    wanneer gaat die zweer weg.

    Ik weer waarschijnlijk wanneer ik dit heb opgelopen maar heb 5 dagen daarna ook sex gehad met een andere vrouw. Toen was bij mij nog niets te zien. Kan ik deze tweede vrouw besmet hebben. De eerste vrouw was een one-nicht stand en kan ik niet meer achterhalen. Met de tweede heb ik nog wel kontakt en ik wil haar wel informeren als dit nodig zou zijn.

    Ik moet natuurlijk de uitslag afwachten van mijn algemene soa test. Er wordt op meerdere soas getest. Maar ik twijfel of het ook een zachte sjanker zou kunnen zijn. Heb overigens wel gevoelige liezen.

     

    Ik ben er vroeg bij, dus het gaat allemaal wel goed komen.

     

    Mijn laatste vraag. Hoe lang ben ik besmettelijk? Als de zweer weg is, is dan het besmettingsgevaar geweken?

     

     

     

     

     

     

    Reageer
    #2

    Syfilis is niet uit te sluiten. Je klachten zouden er wel bij kunnen passen.

    Ook zonder behandeling verdwijnt het ulcus (zweer) na 3 tot 6 weken.

    De infectieuze periode voor seksuele (horizontale) transmissie is afhankelijk van de aanwezigheid van oppervlakkige laesies. De primaire oppervlakkige laesies en later de condylomata lata zijn zeer besmettelijk tot deze zijn genezen. Daarna duurt de besmettelijkheid vanuit bloed vanaf het moment van de besmetting ongeveer één jaar tot 2 jaar.

    Reageer
    #3

    Beste Tandarts,

    Bedankt voor jouw antwoord. Toen ik nog op vakantie en die 5e dag na eerste sex was totaal niets te zien, alsof niets aan de hand was.

    Heb vanmiddag de uitslag van het bloed onderzoek gekregen en geen sporen van leus.

    overige uitslagen as dinsdag. ik weer niet of dit al iets zegt over de aard van de besmetting. Wat ik lees, zou eerst pas na 6 weken sporen in het bloed te vinden zijn.

    Wat moet ik verstaan met besmetting vanuit het bloed? Hoe kan dit plaatsvinden?

     

     

    Reageer
    #4

    Als er een monster uit de zweer is genomen, zou dat een positieve uitslag moeten geven als het syfilis is. Voor bloed is dat inderdaad anders.

    Besmetting vanuit bloed is in de regel door bloedtransfusie of door gebruik van gebruikte naalden.

    http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Syfilis#Diagnostiek

    Reageer
    #5

    Beste Tandor,

    Inmiddels een kleine week verder. Mijn huisarts heeft mij doorgestuurd naar een dermatoloog. Helaas was het monster te lang blijven liggen en dus nog geen duidelijk uitslag.

     

    Bij de dermatoloog weer bloed geprikt en ook monster van de zweer. Wel op basis van verdenking antibiotica gekregen tegen syfilis. Gisteren de injecties gehad en me daarna niet fit gevoeld. Snachts koorts en de zweer lijkt erger. Vandaag, de dag na de injectie, grieperig gevoel, spierpijn, maleise. Maar ik kees dat dit de Jarisch-Herxheimer reactie kan zijn. Dinsdag krijg ik de uitslag van bloed en monster.

    Mijn vraag is, wanneer merk ik reactie oo de zweer. Hij lijkt steeds groter te worden, een put in mijn eikel. Komt dit nog goed? Litteken?

    Wat is verder het verloop van de symptomen?

     

     

    Reageer
    #6

    De zweer geneest en verdwijnt in 3-6 weken.

    Onderstaande link bevat alle informatie over syfilis.

    https://lci.rivm.nl/richtlijnen/syfilis

    Reageer
    #7

    Beste Tandor,

     

    Nogmaals bedankt voor de reactie.

    Inmiddels een week na de injectie. Het tweede bloedonderzoek bij de dermatoloog gaf de aanwezigheid van syfilis aan. Daar het eerste bloedonderzoek negatief was en deze positief, geeft aan dat het een recentelijke besmetting is geweest.

    Volgens de dermatoloog is voor de juiste antibiotica gekozen. Dus nu in de molen voor nieuw bloedonderzoek over drie maanden om te kijken of de waarden gedaald zijn.

    Nu de zweer zelf. De dermatoloog vertelde dat de zweer binnen een week zou genezen, maar ik zie met de zweer nog geen enkele verandering. De krater lijkt dieper te zijn en is nog steeds vochtig met afscheiding en het stinkt. Is dit normaal na een week na de injectie. Is er meer te vinden in detail over de genezing van de zweer. De klieren in de liezen zijn ook nog steeds gevoelig, al lijkt hier verbetering op te treden.

    Ik maak me zorgen over de zweer. Wie weet dit?

    alvast bedankt.

     

     

     

    Reageer
    #8

    Dat klieren nog opgezet zijn, is niet zo vreemd. Dat kan ook nog wel een tijdje duren.

    De zweer geneest doorgaans ( ook spontaan) binnen 3-6 weken. Je zit nu op ca.4 weken na het verschijnen van de eerste symptomen.  Maar dat had ik in een eerder bericht ook al aangegeven.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Beste Tandor,

     

    Bedankt voor de reactie. Inmiddels twee weken verder, zeg maar 6 weken na besmetting.

    De zweer is aan het genezen. Hij wordt kleiner  en lijkt zich van de bodem  aan te vullen. Kleur donker-rose en op het oog nog niet cosmetisch een smakelijk gezicht. Maar er is vooruitgang.

    Ik lees tegenstrijdige berichten op internet. De één zegt dat het volledig geneest, de andere zegt met blijvend litteken. Wat is nu waar? Vult de zweer zich weer aan tot het normalen oppervlakte? Mijn dermatoloog zei dat er nog wel een tijdje kleurverschil van de huid(eikel) te zien blijft.

    Groet, Erik

     

    Reageer
    #10

    Doorgaans herstelt dat helemaal. Zonder litteken. Kleurverschil kan er wel nog een tijdje zijn maar ook dat gaat doorgaans weg.

    Reageer
    #11

    Beste tandor.

    Heb de infectie de sjanker opgelopen op de eikel

    Ik heb een week geleden de benzylpenicilline injectie gehad

    maar lees dat er veel mensen een bijwerking krijgen na zo n injectie. Zoals koorts etc.   Maar ik heb er helemaal niks van gemerkt erna is dat negatief?

    En nu ben ik zo n maand veder de sjanker op de eikel is bijna genezen het is nou helemaal roze maar ziet er nog steeds goor uit. Is er niet iets waardoor de litteken sneller zullen verdwijnen. Zoals een crème. Of langs de dokter dat hij er wat tegen kan doen

     

    mike

    Reageer
    #12

    Je hoeft daar niet perse bijwerkingen  van te hebben. Aan het litteken moet je niks doen. Dat geneest volledig vanzelf.

    Reageer
Reageer op: Harde of zachte Sjanker, mogelijk Syfilis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief