Transmissiekans

 • #1

  Hoi,

  Ongeveer één jaar geleden heb ik vermoedelijk genitale herpes opgelopen (denk HSV1). Dit is niet door de huisarts vastgesteld toen ik symtomen had, maar een latere bloedtest op herpes (anti-stoffen) was wel positief. Dit in combinatie met de symptomen en incubatietijd lijkt mij voldoende om ervan uit te gaan dat ik besmet ben.

  Nu heb ik sinds de eerste infectie (die ongeveer 6 / 7 dagen duurde in totaal) helemaal geen last meer gehad. Fysiek dan, mentaal knaagt het heel erg. Sinds één jaar geen relatie meer aan durven gaan..

  Nu vraag ik mij af wat de transmissiekans zou zijn? Op internet lees ik dat:
  - de asyomtomatische viral shedding bij genitale HSV1 veel lager is (t.o.v. HSV2).
  - de viral shedding na 12 maanden afneemt.
  - de overdracht van vrouw naar man een stuk lager is dan andersom (ben zelf een vrouw).
  - veel mensen reeds HSV1 antistoffen hebben.
  - ik slik zelf dagelijks lysine supplementen.
  - ik sport veel om m'n immuunsysteem op peil te houden.

  In hoeverre dien ik hier rekening mee te houden met het aangaan van een nieuwe relatie?

  Hoor het graag! Fijna avond!

  Lotte

  Reactie
  #2

  Een bloedonderzoek zegt in principe niets. Iedereen zal antistoffen van herpes in het lichaam hebben. De meeste kinderziekten zijn herpes infecties. Het hebben van antistoffen wil niet zeggen dat je niet opnieuw een infectie zou kunnen oplopen. Het verminderd ook niet de kans op overdracht.
  De kans op overdracht is doorgaans het grootst op het moment dat er ook symptomen zijn. De kans is kleiner bij type I.
  Een eerste uitbraak van een herpes genitalis infectie duurt doorgaans wel langer dan 6-7 dagen. Gemiddeld 3 weken vanaf de eesrte verschijnselen totdat alles weer weg is. Dan kun je je dus afvragen of het een herpesinfectie is geweest.

  Reactie
  #3

  Dank voor de snelle reactie!

  Als het herpes is geweest, dan is het vermoedelijk type 1 geweest. Ik heb ook niet het idee dat symptomen nog zullen terug komen (dus zeker zal ik het nooit weten). Wat is jouw advies in deze m.b.t. het aangaan van een nieuwe relatie?

  Reactie
  #4

  Ik acht de kans dat het herpes was er klein.
  Ik zou er niet te veel bij stilstaan

  Reactie
  #5

  Het maakt niet zoveel uit of het HSV1 of HSV2 is. Allebei is op de geslachtsorganen, gen. herpes. HSV1 krijg je in de regel vaker door orale seks (koortslip).

  Eenmaal gen. herpes is voor de rest van je leven besmettelijk voor een andere sekspartner. Hoe groot de kans is dat je partner dan ook gen. herpes krijgt is lastig. Daarbij komt kijken of de partner in kwestie al HSV1 of HSV2 heeft. Het ene lichaam gaat anders om met Herpes virus dan het ander.

   

  Wil je geen enkel risico lopen, gebruik dan altijd voorbehoedsmiddelen. Al bieden die bij herpes geen 100% bescherming, helaas.

  Reactie
Reageer op: Transmissiekans
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief