Besmettelijkheid wratten en virus

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo,

    Ik had wat vraagjes over genitale wratten waar ik geen eenduidig antwoord op kan vinden. Ten eerste, gaat het virus uit je lichaam of zullen de wratten altijd weer een keertje terugkomen? En mochten ze kunnen terugkomen, betekent dat dan dat je eigenlijk altijd iemand kan blijven besmetten omdat je het virus in je lichaam blijft houden? Mocht het virus wel uit je lichaam verdwijnen: als de genitale wratjes niet meer te zien zijn, hoe lang duurt het voordat je iemand niet meer kunt besmetten?
    Daarnaast vroeg ik me af, zijn de wratjes ook besmettelijk voor andere huiddelen, zoals handen of gezicht ofzo, wanneer je deze huiddelen aanraakt nadat je de wratjes hebt aangeraakt? (ik begrijp dat ik dan mn handen moet wassen, maar wilde het graag weten)

    Groetjes,
    Lotte

    Reageer
    #2

    Beste Lotte,
    Helaas ben je ook besmettelijk als er geen wratjes zijn, dan nog kan je via huid-huid contact het virus overbrengen. Je draagt het virus waarschijnlijk je leven lang bij je en je kan dus telkens opnieuw wratjes krijgen. Toch bouw je wel iets van weerstand op, zodat het er niet meer zoveel zijn. Ze gaan ook wel vanzelf weg, maar dat kan wel twee jaar duren. De genitaalstreeks is een goede streek voor het virus om te ontwikkelen, daar zitten slijmvliezen, waar het virus zich in kan nestelen en voor wratjes kan zorgen. Je ziet vaak dat je wratjes krijgt op plekken waar de huid niet helemaal intact is, zoals waar je scheert. Je kan ze dus niet goed krijgen op je handen, ik heb wel eens gezien dat iemand ze op de lippen had.
    Je bent dus eigenlijk altijd besmettelijk. We denken wel dat bijna iedereen het virus bij zich draagt, maar maar 1 % krijgt ook echt wratjes ervan. Veilige seks hebben met je vriend heeft dus niet heel veel zin.

    Reageer
    #3

    Beste DokterK,

    Dankuwel voor uw reactie. Ik begrijp niet helemaal waarom veilige seks hebben met mijn vriend niet veel zin heeft. Is dat omdat de kans maar 1% is dat hij wratjes krijgt? Aangezien u zegt dat ik het virus mijn leven lang bij mij draag, zal ik dan áltijd met een condoom moeten vrijen, ook al weet ik zeker dat de ander soa vrij is?

    Alvast bedankt voor uw antwoord.
    Lotte

    Reageer
    #4

    Overigens bedoel ik eigenlijk mijn toekomstige vriend - momenteel heb ik geen vriend en ik heb de wratten gekregen van iemand die ik een tijdje heb gezien. Zou ik bij mijn toekomstige partners vanaf nu altijd een een condoom moeten gebruiken - ook al weet ik dat diegene niet besmet ergens mee is?

    Reageer
    #5

    Condylomata acuminata zijn roze-rode wratjes van 1-2 mm groot, die soms kunnen samenvloeien tot grotere bloemkoolvormige wratten. De wratten ontstaan op de penis, rond de anus en vagina, en soms ook in de vagina. Zij worden door seksueel contact overgebracht. Andere mogelijkheden van overdracht, zoals gebruik van besmette handdoeken, zijn onwaarschijnlijk doch niet geheel uit te sluiten.

    Lees verder/Bron:
    http://www.huidinfo.nl/condylo.html

    Reageer
    #6

    Hoi DokterK en Lotte,

    Ik heb ongeveer dezelfde vraag en kan nergens online een duidelijk antwoord vinden. Ik heb genitale wratten gehad en nu vraag ik mij af of ik met mijn vaste vriendin voor altijd veilige sex moet hebben als ik wil voorkomen dat zij het krijgt.

    Reageer
    #7

    Zoals DokterK al schreef: het gebruik van een condoom geeft geen voldoende bescherming tegen genitale wratten. Een condoom zit alleen maar om de penis. Je blijft in principe altijd besmettelijk ook via de huid rondom de penis.

    Reageer
    #8

    Heey allemaal, over de discussie, ik had het gevraagd aan mijn eigen dokter en ze zei dat het een soa is die je echter moet zien zolang je het niet ziet is het niet besmettelijk ze zijn er zelf niet duidelijk op, dat er wel stille dragers erbij kunnen hebben, maar dat je niet heel je leven bij je draagt heeft ze me persoonlijk vertelt alleen herpes zei mijn eigen dokter. Ook heb ik het aan de gynaecologie gevraagd in het Ziekehuis voor zekerheid ze zei het kan terug keren maar na 8 maanden en hellemaal niks nergens last meer van te hebben moet het uit het lichaam zijn soms is het wel het geval dat het terug keert. Ik denk hoe heftig je heb ligt het eraan hoe erg de virus het is of hoe snel het behandeld is, ik wilde alleen die meedelen omdat er wel dokters zijn die het zo toch verwoorden !

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Bedankt voor de info eindelijk eens een duidelijk antwoord over de vragen waar denk ik iedereen mee zit. Andere draaien zo rond de pot en dan zit je nog met even veel vragen en ven je nog meer verward

    Reageer
    #10

    ik heb het virus nu 3 jaar en heb er 2 x last van gehad. de duur ervan was ongeveer 2 weken.
    I accepteer dat dit me hele leven in me zit.
    en het dus ook altijd een keer kan terug keren.
    maar weetje we zijn allemaal mens, we hebben er nooit om gevraagd.
    je bent niet vies het is goed te behandelen.
    maak je zelf niet gek zo veeeeeeeel mensen hebben het virus ook.
    dus helaas we zijn niet eens speciaal.
    behandelen afwerken lachen en tot de volgende keer maar weer...

    Reageer
    #11

    Hoe kun je het virus / wratjes behandelen?

    Reageer
    #12

    Er zijn middelen om de wratjes te behandelen. De huisarts kan dat voorschrijven. Het virus zelf is nog niet te behandelen.

    Reageer
    #13

    Ik heb genitiale wratten maar ik durf het tegen niemand te zeggen maar wat gebeurt er als je het niet laat behandelen en gewoon laat doen en of bestaat er nu al iets voor tegen het virus?

    Reageer
    #14

    Het kan zich uitbreiden en het voornaamste is natuurlijk dat het uiterst besmettelijke is je anderen kunt besmetten. Ga naar de huisarts voor een behandeling

    Reageer
    #15

    Hoi, mijn zoontje heeft een wrat op zijn voet en die is behandeld met de vries methode. Ik weet dat wratten normaal gesproken zeer besmettelijk zijn, maar kan nergens vinden of een wrat die bevroren is geweest, nog steeds besmettelijk is. Is het virus op die plek niet "uitgeschakeld" door de bevriezing?

    Ik vraag dit omdat ik nu steeds de badkamer vloer vol handdoeken leg om te voorkomen dat andere familieleden het ook krijgen.

    Alvast bedankt voor antwoord!

    Reageer
Reageer op: Besmettelijkheid wratten en virus


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief