Stikken in slaap

 • #1

  Hoi, ik ben Edwin en ben 38 jaar.
  Zo een keer in de 2 a 3 jaar wordt ik snachts ineens wakker en krijg dan geen lucht meer.
  ik maak dan echt van die harde piepende geluiden om lucht naar binnen te krijgen maar dit lukt dan niet.
  Mijn vrouw schrikt dan ook wakker en doet dan heimlich bij mij en meestal na 1 of 2x "schiet" er ineens wat open en krijg ik weer lucht.
  Dit is en hele beangstigende ervaring.
  Ik krijg dit niet doordat ik slecht droom ofzo.
  Doordat ik het niet zo vaak had en het ook altijd wel goed afliep heb ik er nooit wat mee gedaan maar nu heb ik dit , dit jaar al 3x gehad :-/.
  Ben nu steeds een beetje bang om te gaan slapen.

  Wel heb ik en ik weet niet of dit ermee te maken heeft, altijd het gevoel alsof er tussen mijn neus en keel een soort taaie slijmlaag ligt.
  Hier heb ik overdag ook altijd wel last van , ik loop de hele dag ook veel mijn keel te schrapen om dat slijm proberen weg te krijgen maar weet niet of er een verband is met het stikken.
  Ook heb ik wel regelmatig dat ik op de bank zit of in bed lig en dan steeds heel diep moet ademhalen maar wet ook niet of dit hiermee enig verband heeft.

  Heeft iemand deze problemen ook en weet iemand wat dit is en wat je er tegen moet/kan doen ???

  Reactie
  #2

  Vind je het logisch als je moet stikken om dit op een forum te bespreken? Ik vind het logischer dat je naar de huisarts gaat? Tenminste, dat zou ik doen als ik steeds stik.

  Reactie
  #3

  Lees ook:

  Stikken in slaap, nachtelijke paniekaanvallen
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98932-stikken-in-slaap-nachtelijke-paniekaanvallen.html

  Slaap apneu
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/143124-Slaapapneu.html

  Slaapapneu
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142171-slaapapneu.html

  Reactie
  #4

  Klinkt als slaapapneu.

  Reactie
  #5

  Inmiddels ben ik in het ziekenhuis geweest waar ik een hele goede dokter had die me redelijk snel aan een diagnose kon helpen.
  Het blijkt dus dat er vanaf mijn maag een terugslagklepje niet helemaal goed werkt, heel af en toe loopt er daardoor in mijn slaap maagzuur terug mijn keel in .
  Op het moment dat het maagzuur dreigt mijn longen in te lopen ( waardoor je longontstekingen kan krijgen) sluit een klep bij je strottenhoofd automatisch je longen af.
  En hierdoor is dus je luchtweg afgesloten en krijg ik geen lucht meer.
  Dit is dus heel vervelend want het lijkt alsof je stikt omdat je geen lucht krijgt.
  Op het moment dat je dan dreigt echt te stikken komt er een andere automatische reactie van het lichaam die dit klepje weer ontspant waardoor ik dus weer lucht krijg en weer kan ademhalen.
  Maar het blijft een hele nare ervaring als het gebeurt.

  Reactie
  #6

  Hoi Edwin,

  Ik ben Hein en heb dezelfde klachten en er nog nooit mee naar de dokter geweest tot vandaag. Gisteren was het stikken zo ernstig dat ik blauw aanliep en door mijn benen zakte.
  Nu ben ik iemand die eigenlijk nooit naar de dokter gaat maar vandaag toch maar wel. Hij wilde mij doen geloven dat het psychisch was maar dit geloof ik niet, ik heb zelf 10 jaar in de psychiatrie gewerkt en denk de scheidslijn wel te kennen.
  Ik heb gelukkig een verwijzing voor een KNO arts gekregen.
  Wat hebben ze in het ziekenhuis aangeraden om hieraan te doen??

  Gr Hein

  Reactie
  #7

  Slaapapneu... ?

  Reactie
  #8

  In het ziekenhuis was de KNO arts niet echt enthousiast om me er aan te laten opereren. Maar hij adviseerde me wat simpele tips om het tegen te gaan zoals mijn bed iets schuin omhoog zetten zodat het maagzuur niet zo snel naar mijn keel/longen loopt omdat het maagzuur dan omhoog moet.
  En dan niet alleen het kussen maar juist het gedeelte van mijn maag omhoog als je alleen het kussen doet gaat alleen je nek schuin omhoog en juist niet het gedeelte van je maag waar bij mij dus het probleem vandaan komt.
  En hij adviseerde om 's avonds na het eten niet veel te eten ( beter is na het eten niet meer eten. ) want als je 's avonds nog veel eet dan heb je dus grotere kans dat je als je gaat slapen nog met dat maagzuur zit en dus een grotere kans dat dat maagzuur gaat opborrelen in je slaap.
  In het begin kreeg ik ook nog maagzuur remmers van hem maar het was niet de bedoeling dat ik die voor altijd zou blijven slikken dus die gebruik ik nu al een tijd niet meer.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  En je verdere klachten met het taaiachtige slijm die je hebt? Bij mij geeft dat af en toe ook verstikkingsklachten bij bijvoorbeeld niesen. Heb je daar ook last van?

  Reactie
  #10

  dat taaiachtige slijm is iets minder geworden heb daar nog wel last van maar ik heb zelf het idee dat die 2 dingen los van elkaar staan.
  Maar ik heb daar geen verstikkingsklachten mee gehad , het is wel irritant omdat ik vaak mijn keel loop te schrapen.
  Volgens de arts in het ziekenhuis kon het wel met elkaar te maken hebben doordat dat maagzuur steeds mijn keel inliep zei hij dat dat zuur wat op je keel inbijt en dat daardoor mijn lichaam meer slijm aan ging maken om over die aangetaste laag heen te leggen.
  Het is wel minder geworden maar het kan natuurlijk ook zijn dat het maagzuur nog steeds wel terugloopt tijdens mijn slaap alleen niet meer zover dat het mijn longen bereikt dat het daardoor wat minder is maar dat is zo maar een idee van mezelf.

  Reactie
  #11

  Nou, ik ga het onderzoek verder wel even afwachten. Bedankt voor je reactie!!

  Reactie
  #12

  Ik heb precies hetzelfde, Onderzoek in ziekenhuis gehad met een kijkoperatie in me keel , en een nacht daar moeten verblijven om te kijken of het apneu is. Dat is het bij mij niet, Het is bij mij ook Maagzuur.

  Vannacht was het weer echt heel erg. en ik gaat dadelijk weer naar de dokter. Ik wil graag weten wat je het beste kan doen om mij weer lucht te geven. Misschien is er wel een spray die ervoor kan zorgen dat me keel weer open gaat.

  De tip bed schuin zetten had ik nog niet gehoord en zal ik eens gaan doen. Mischien een bed kopen met verstelbaar bodem.

  Reactie
  #13

  Hoi Hein,
  In het ziekenhuis heeft de KNO arts me geadviseerd om hoger te slapen (mijn bed wat schuin omhoog te zetten zodat in mijn geval het maagzuur niet zo snel terug in mijn keel loopt) Verder heeft hij me gezegd dat ik er niet aan dood kan gaan doordat op het moment dat ik dreigt flauw te vallen ,mijn strottenhoofdklep automatisch weer ontspant en open gaat. Wat niet weg neemt dat het natuurlijk heel eng blijft dat het gebeurt.
  Mijn huisarts heeft daarna nog geadviseerd om niet alleen mijn kussen te verhogen omdat dat niet helpt maar mijn hele matras vanaf mijn borstkas wat te verhogen omdat het maagzuur vanaf mijn maag terug loopt. Ik heb dit gedaan door wat kleine kussentjes onder mijn matras te leggen. Maar ik ben niet verder doorverwezen in het ziekenhuis voor een operatie ofzo.
  Groeten.
  Ed

  Reactie
  #14

  Sorry Arco ik reageerde op het verkeerde bericht zie ik nu :-/

  Ik heb inderdaad ook nooit een spray gekregen , wel heb ik toendertijd ook maagzuurremmers gehad . Als het nu 's avonds wel eens niet lekker aanvoelt en dat ik al af en toe maagzuur opboer dan neem ik die nog wel eens in voordat ik ga slapen.

  Een verstelbare bodem zal denk ik niet helemaal helpen omdat een verstelbare bodem alleen je hoofd omhoog zet en niet het gedeelte vanaf je buik/maag. Ik heb toevallig wel een verstelbare bodem en gebruik hem in combinatie. Ik zet het hoofd gedeelte een klein stukje omhoog en heb wat kussentjes ( van die kleine dunne dingetjes ) onder mijn matras gelegd waardoor mijn matras vanaf mijn buik/maag al wat schuin omhoog loopt.
  Groeten,
  Ed.

  Reactie
  #15

  ik ben 50j enzit met probleem , net terug van dokter ,hij raad aan als je stikt in de slaap van een slok water te drinkin,de keel is te droog en daardoor slik je je tong in .tijdens de dag gewoon PASTILLES voorbeeld van ricola laten smelten zodat je keel nat blijfd ,en dan ga je ook minder en minder kuffen

  Reactie
Reageer op: Stikken in slaap
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief