niet in slaap vallen

  • #1

    hoi ik ben 14 jaar en lig elke avond tussen tien en twaalf uur op bed maar als ik in bed lig kan ik niet in slaap vallen het duurt soms wel vijf uur voordat ik in slaap val als ik een slechte nacht heb gehad gaat het ook slechter op school want ik moet om 7 uur opstaan
    moet ik de dokter vragen om slaap pillen of toch eerder gaan slapen?
    ik heb echt hulp nodig..

    Reageer
    #2

    Heb je zelf een idee waarom je niet in slaap valt? Heb je veel stress/spanningen?

    Wat doe je zoal de laatste 2 uur voordat je gaat slapen?

    Reageer
    #3

    Ben je niet slaperig dat je zo laat gaat slapen?

    Om te beginnen is je dagelijks voeding belangrijk. Beter de geraffineerde suikers en witmeel zoveel mogelijk vermijden. Bij elk eetmoment ook eiwitten, de juiste vetten en vezels gebruiken om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan een verstoring van je neurotransmitters en hormonen geven. Beter dus ook volkoren producten eten. Lastig als je in de puberteit zit en misschien van frisdrank houdt maar wel beter om die een beetje te vermijden, bijvoorbeeld alleen in het weekend drinken.

    Dan kan je nog wat tekorten hebben aan stoffen als magnesium, zink, vitamine B en D en omega 3. In combinatie met bepaalde aminozuren zorgen die stoffen voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, melatonine en dopamine. Melatonine is dat stofje dat helpt om beter te slapen. Wel is  het belangrijk dat je overdag voldoende lichaamsbeweging hebt en zorgt voor voldoende daglicht. 's Avonds beter weinig licht, ontspannen activiteiten en in het donker slapen.

    Reageer
    #4

    Een paar handige tips!

    Ik zelf heb veel slaap problemen gehad. Ook inderdaad op jouw leeftijd 2 uur slaap per nacht.

     

    Eerste wat je moet uitzoeken is waar de spanning vandaan komt.

    - ben je bang om niet in slaap te komen?

    - heb je last van benauwdheid? (Heb zelf veel last van hyperventilatie gehad ) waardoor je mischien gespannen bent

    Tips die mij hebben geholpen is om tips te vragen bij andere. Ik zelf gedaan bij vertrouwenspersonen of iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

    Mijn tips kun je krijgen

    - drink af en toe slaap thee. Savonds heel vies (vond ik echt) maar het helpt echt rustgevend

    - Sport voordat je gaat slapen. Intensief hoef het nog niet maar halfuurtje wandelen voor het slapen gaan.

    -Een lekkere warme bad voordat je gaat slapen

    Lukt het nog niet om inte slapen (waarschijnlijk zit je dan te piekeren om in slaap te komen) wat mij helpt is als je je ogen dicht hebt en je blijft kijken naar de binnenkant van je ogen ga je allemaal verschillende vormen zien. Soms helpt dat rustgevend of soms val je er zelfs door in slaap omdat je dan afgeleid bent.

    Maar wat me echt heeft geholpen is dat een  persoon mij een keer zei:

    "Ook al slaap je helemaal niet, blijf iedergeval rustig liggen heeft iedergeval jouw lichaam even rust) 🙂

    Succes

     

     

    Reageer
    #5

    Veel van de tips van @Kiaraah zijn goed, vooral de laatste opmerking: rustig blijven liggen om te rusten.

    Mijn eerste tip: geen koffie of thee drinken na 16 uur 's middags. Daar zit caffeïne in (soms noemen ze het bij thee théïne, maar dat is hetzelfde). Décaffee (koffie waar ze de caffeïne uit hebben gehaald) of rooibos-thee mag wel, want daar zit (bijna) geen caffeïne in.

    Mijn tweede tip: doe aan zelfhypnose.
    Heel eenvoudig languit op (je rug op) bed gaan liggen en alleen maar denken dat er een steen op je voeten ligt die steeds zwaarder wordt. Die steen wordt zo zwaar dat je je voeten niet meer kan optillen. En die steen wordt steeds groter en ligt dan ook op je benen, die je dan ook niet meer kunt optillen. En zo werk je langzaam omhoog. Je krijgt wat rare kloppingen als je bij je hart aankomt, maar daar moet je niet van schrikken. Meestal slaap je al als je op je middel bent. Ik noem het hypnose, maar eigenlijk is het een ontspannings-oefening. Ik heb het klassikaal op de basisschool geleerd toen ik 11 jaar oud was en ik gebruik het heel vaak, want het helpt.

    Reageer
Reageer op: niet in slaap vallen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief