Hypochondrie?

 • #1

  Hallo iedereen,

  Ik zit met het volgende probleem: schrik voor iets waar je eigenlijk geen schrik voor zou moeten hebben (denk ik?).

  Mijn situatie is de volgende:
  Ik heb zo een 2 jaar geleden een lymfeklier aan de rechterkant ontdekt die wat groter en harder was dan de rest van mijn klieren. Ik heb er een jaar tegen aangekeken voor ik naar de dokter ging omdat ik toevallig eens gelezen had dat dit niet normaal is.

  Toen ik naar de dokter ging, was de klier niet gegroeid doorheen dat jaartje, of toch niet voelbaar veel. De dokter zei dat ik me er geen zorgen om moest maken en dat ik maar moest terug komen als het binnen 3 weken nog zo dik was. Ik was iets of wat gerustgesteld. Maar toen ging ik ook eens op consultatie bij mijn 'vriend' dokter Google. Wat uiteraard zeer dom is aangezien ik me direct zorgen maak als het op gezondheid aankomt.

  Ik maakte mij terug erge zorgen en ben een paar weken later, zoals de dokter had gezegd, teruggegaan. De dokter vond dit wel iets of wat eigenaardig, maar de klier niet 'verdacht' genoeg om er zich zorgen over te maken. Het was op mijn aandringen dat we toch een echo gingen laten maken. De uitslag van deze echo was goed, niets te zien. Het was een reactieve klier. Ik was op dat moment wel gerustgesteld.

  Maar een paar weken later voelde ik boven mijn rechter sleutelbeen ook een klier. Hieraan heb ik wat geprutst en weer dokter Google geraadpleegd. Ik vond direct dat een klier boven je sleutelbeen uiterst verdacht is. Dus direct terug naar de dokter. De dokter zei dat hij niets speciaals kon voelen, maar dat hij om mij gerust te stellen wel wat bloed wou afnemen. Uit het bloedonderzoek bleek dat ik antistoffen had voor de ziekte van Pfeiffer, dus dat ik de ziekte ooit eens gehad had, maar dat dit evengoed 10 jaar geleden kon geweest zijn. Weer gerustgesteld.

  Ik zou uiteraard niet op dit forum zijn als hier geen vervolg aan zat: De klier boven mijn sleutelbeen groeide naar mijn gevoel wel, dus terug naar de dokter (dit was enkele maanden later). De dokter (een andere dokter als voorheen) voelde deze klier nu wel en vond het toch eigenaardig dat ik een dikke klier langst dezelfde kant had in zowel mijn hals als boven mijn sleutelbeen. De dokter wou dat ik terug een echo liet maken voor de klier boven mijn sleutelbeen. (Mijn hartslag was volgens mij toen 200+). Op het moment dat ik die echo liet doen was ik er al van overtuigd dat ik lymfeklierkanker had. Ik had het bijna al 'geaccepteerd'.
  De radioloog zei echter dat hij geen enkel argument op basis van de echo om te besluiten dat het iets kwaadaardigs zou zijn. Daarna nog eens naar de huisarts gebeld voor de uitslag ondanks ik die al wist en die zei uiteraard net hetzelfde.

  Het heeft toen enkele maanden in mijn achterhoofd gezeten en toen ik toevallig naar de huisarts moest voor een ontsteking heb ik even gevraagd of hij aan mijn klieren wou voelen. Hij zei toen dat hij niks speciaals voelde en dat ik 1x per maand moest voelen of de klier boven mijn sleutelbeen niet 'verkleefd' begon te geraken of hard aan begon te voelen.

  Het zat nog steeds in mijn achterhoofd. Ik ben 3 maand geleden nog eens naar een andere huisarts geweest omdat ik me toch nog ongerust maak. Dus eigenlijk de derde dokter naar wie ik ging met dit probleem. De dokter zei weer dat ze niks speciaals voelde.

  Nu zijn we dus 3 maand verder en ik heb toch het gevoel dat de klier boven mijn sleutelbeen nog wat gegroeid is. Ik heb een vriendin eens laten voelen en die zei ook dat ze wel een duidelijk verschil voelde tussen mijn linker- en rechterkant. Nu ben ik weer helemaal in paniek...

  Moet ik nu terug naar de dokter of wat moet ik doen? Ergens vind ik het belachelijk om terug te gaan, maar anderzijds maakt dokter Google me wel bang omdat je echt overal terug vindt dat een klier boven je sleutelbeen héél verdacht is.

  Ik word er zot van...
  Ter info:

  Groeten,
  Prototype

  Reactie
  #2

  Om te beginnen zou ik eens stoppen met dr google te raadplegen. Er staat veel info op maar vooral info over allerlei vreselijke dingen. De meest gebruikelijk dingen vind je daar zelden.
  Je vriendin is geen arts. Ze kan dus met geen mogelijkheid bepalen of er een verandering in je lymfeklier is tenzij er iedere week even aan voelt. Bovendien hoeft links en rechts niet hetzelfde te zijn.

  Als je de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts) hebt of recent hebt gehad is het heel normaal dat je klieren opzetten. Dat hoort zo bij de ziekte van Pfeiffer. En het kan ook een hele tijd duren voordat ze dan weer weg zijn. Je bent inmiddels bij 3 artsen geweest die allemaal hebben bevestigd dat er niets aan de hand is. Er is zelf een echo gemaakt die geen bijzonderheden liet zien. Jullie maken elkaar bang!

  Bovendien zijn opgezette klieren juist een goed teken. Ze maken deel uit van je afweersysteem. Als er in je lichaam ergens een infectie of ontsteking is begint je afweersysteem daar tegen te vechten. Dat kan een griep zijn, een verkoudheid, kiespijn of een wondje op je arm of been.
  Behalve als een lymfeklier echt groot wordt (3-4 cm) en dus duidelijk van buitenaf te zien is, dan is dat wat anders.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je reactie, Tandor.

  Ik ga inderdaad stoppen met dokter Google te raadplegen, daar word ik toch alleen maar
  ongeruster van.

  Mijn ongerustheid komt vooral van het feit dat die bloedtest bijna een jaar geleden (11 maand denk ik) gemaakt is en de dokter toen zei dat ik ooit eens de ziekte van Pfeiffer gehad heb. Die klier boven mijn sleutelbeen is eigenlijk iets na de bloedtest beginnen groter worden. En sindsdien ben ik nooit echt ziek meer geweest, buiten enkele keelontstekingen/verkoudheid of van die dingen.

  De klier op zich is wel langer als 4cm. Het stuk dat ik kan meten bedraagt 4cm en die klier gaat dan onder mijn bot aan mijn schouder waardoor ik hem niet meer kan voelen (nog een klein stukje, ik voel het einde bijna). De lymfeklier boven mijn linkersleutelbeen is véél dunner, bijna niet voelbaar, maar die is ook wel vrij lang.

  Je kan wel zien dat de plaats boven mijn rechter sleutelbeen dikker is dan de plaats boven mijn linker sleutelbeen. Er is een bultje. Verder is de klier wel goed beweegbaar en relatief zacht.

  Moet ik me nog steeds geen zorgen maken nu je dit weet?

  Reactie
  #4

  Wel nog even erbij vermelden dat de doorsnede van de klier boven mijn rechter sleutelbeen niet zo groot is, ik denk 1cm ofzo, ze is vooral lang.

  Ik vroeg met trouwens ook af of als er een tumor ontstaat in een lymfeklier deze tumor een "bol" wordt? Dus als je een bv een dunne ovaalvormige klier hebt en er een tumor ontstaat in het midden van deze klier je een dunne ovaalvormige klier krijgt met een "bol" in het midden? (Dus dat je een plaatselijke verdikking krijgt in het midden?)

  Want de radioloog zei ook iets van als er geen uitstulpingen zijn aan de klier, het normaal wel goed zit.

  Reactie
  #5

  buiten enkele keelontstekingen/verkoudheid of van die dingen.

  Dat zijn dus wel dingen die bij de ziekte van Pfeiffer horen. En er dus voor zorgen dat je klieren opzetten. Een heel normaal verschijnsel dus.
  Als zo'n klier echt opzet en het dus niet goed is, wordt ze doorgaans hard en erg pijnlijk. Bovendien wordt het dan ook echt een dikke bal.

  Ik zou me dus maar geen zorgen maken.

  Reactie
  #6

  Bedankt, Tandor.

  Nog enkele vragen en dan ben ik wel gerustgesteld denk ik:

  1) Als het toch Pfeiffer zou zijn, zouden de lymfeklieren langst beide kanten niet opgezwollen moeten zijn?

  2) Hoelang kan Pfeiffer dan aanslepen? Dan zou ik het al een jaar hebben?

  3) Stel dat het toch geen Pfeiffer is, zouden de klieren dan niet moeten wegtrekken?

  4) Dus zolang de klier 'ovaal'-vormig blijft en geen harde bal vormt is het in principe geen (kwaadaardig) gezwel?

  5) Puur uit nieuwsgierigheid: ben jij een medisch specialist? Want als ik wat rondsnuffel op de site zie ik dat je er wel wat van kent en bovendien de terminologie van alle medische termen uitstekend beheerst.

  Reactie
  #7

  1) Als het toch Pfeiffer zou zijn, zouden de lymfeklieren langst beide kanten niet opgezwollen moeten zijn? Dat is niet perse noodzakelijk. Eenzijdig opzetten is heel goed mogelijk.

  2) Hoelang kan Pfeiffer dan aanslepen? Dan zou ik het al een jaar hebben?De ziekte van Pfeiffer kan inderdaad heel lang duren. Het herstelt wel vanzelf. Maar de nasleep ervan kan ook nog een tijdje duren.

  3) Stel dat het toch geen Pfeiffer is, zouden de klieren dan niet moeten wegtrekken?Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Als je naast de ziekte van Pfeiffer op zich nog een andere virusinfectie of bacteriële infectie krijgt zoals verkoudheid en keelontsteking of griep, komt dat er nog eens een keer bovenop.Het kan een hele tijd duren voordat je afweersysteem weer in rust is. Pas dan nemen ook de klieren weer wat of. Overigens zijn er ook lymfeklieren die altijd voelbaar zijn.

  4) Dus zolang de klier 'ovaal'-vormig blijft en geen harde bal vormt is het in principe geen (kwaadaardig) gezwel?Dat is helemaal correct.

  5) Puur uit nieuwsgierigheid: ben jij een medisch specialist? Want als ik wat rondsnuffel op de site zie ik dat je er wel wat van kent en bovendien de terminologie van alle medische termen uitstekend beheerst.Dank je. Ik ben geen medisch specialist maar wel medisch opgeleid en geschoold.

  Reactie
  #8

  Echt enorm bedankt! Je hebt me slapeloze nachten bespaard.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Graag gedaan 😉

  Reactie
  #10

  heb je het nogsteeds? ik heb het nu ook ;/ alleen is de dia meter ongeveer 1 cm en de lengte denk ik hooguit 1,5/2 cm. aan de linkerkant van mijn hals voel ik er ongeveer 2 en aan de rechter kant 3.

  Reactie
  #11

  Hallooo,

  zelf heb ik al een tijd vaste harde opgezette klieren (2 voor zover ik weet) ze zijn wel ovaal vormig en doen geen pijn. nu hoor ik altijd dat goedaardige klieren zacht en beweegbaar zijn. Dat is bij die van mij niet het geval.  Hmmm...??? Groetjes en fijne avond.

  Reactie
  #12

  ter aanvulling: ik ben niet ziek of verkouden voor zover ik merk en de klieren zitten er al een aantal maanden. Dokter vind het niet verontrustend maar vroeg het me wel af ;))

  Reactie
  #13

  Als je toch bij de dokter bent geweest en die ernaar heeft gekeken en niets bijzonders heeft vastgesteld, waarom vraag je je dat dan af?

  Reactie
  #14

  Hij heeft geen argumenten of wat dan ook genoemd en heb ook nergens naar gevraagd want vind het wel goed zo. Las alleen al een aantal keren dat harde en vaste klieren verdacht zijn vergeleken met zachte beweegbare knobbels en ik vroeg me af of dit waar is of niet. Want bij mij is dit ook niet gezien als "verdacht" bij de dokter aangezien hij wel ovaal is denk ik. Dus vraag ik me af hoe mensen hierbij komen..? Ik volg vaak topics op dit forum dus zodoende!
  Gr

  Reactie
  #15

  Niet alles wat je leest is altijd objectief of berust op waarheid. Als klieren plotseling groeien en groot zijn, hard zijn en pijnlijk, is dat iets om de dokter naar te laten kijken. Maar dan is het nog steeds niet perse iets kwaadaardigs.

  Reactie
Reageer op: Hypochondrie?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief