Overspannen of toch burn-out?

 • #1

  Ik heb een vraag. Ikzelf heb momenteel met veel stress en spanningsklachten te maken op allerlei manieren. Hieronder een korte opsomming.

  - Slecht slapen. Ik slaap laat in en word vroeg wakker (ook voor werk) en heb elke ochtend het gevoel dat ik onder een grote steen heb gelegen. Elke dag is opstaan een probleem en het wordt ook elke ochtend lastiger om op tijd op te staan voor werk. Wat vervolgens weer stress oplevert dat ik te laat kom of in files terecht kom.

  - Veel piekeren. Ik loop letterlijk over alles hele dagen te twijfelen. Elke opmerking is teveel en ik trek me alles ontzettend aan. Ik loop ook heel erg op mijn tenen voor opmerkingen van mensen/vrienden/collega's en ben behoorlijk aan het pleasen.

  - Mijn diabetes is sinds mijn klachten absoluut niet meer in te regelen. Ik schiet omhoog en omlaag zonder reden (geen insuline gespoten of iets gegeten/gedronken).

  - Ik heb overal pijn en het lijkt wel alsof ik al een eeuwigheid verkouden/grieperig ben. Ook heb ik vaak een onregelmatige hartslag en veel spierspanning/spasmes in benen, onder ogen etc. Vaak ook een hele droge mond en droge ogen.

  - Ik reageer qua emoties heftig. Een zielige reclame kan een emotioneel gevoel oproepen en ik ben ontzettend licht geraakt. Dus elke opmerking van een collega bijvoorbeeld vat ik heel erg persoonlijk op en interpreteer ik als een aanval.

  - Op mijn werk houd ik alles bij me, maar ik krijg fysiek steeds minder uit handen. Elke vergadering voelt als een week voor mij en heb heel erg het idee dat iedereen van alles en nog wat van mij verlangt.

  Deze klachten zijn begonnen toen ik afgelopen paar jaar veel persoonlijke problemen te verduren heb gekregen op korte periode. Ik ben hier nu mee naar de huisarts gegaan en die hebben mij doorverwezen naar een psycholoog. Ik moest plotseling snel het ouderlijk huis vanwege een privé situatie en heb sindsdien dus ook erg mijn best moeten doen om financieel drijvende te blijven. Ik kan het mij dus ook niet permitteren om thuis te gaan zitten, want de arbeidsvorm die ik bedrijf heeft in de contracten opgenomen dat er een bepaald percentage van mijn loon af gaat als ik thuis zit in de ziektewet. Aangezien diabetes type 1 ook veel geld kost in mijn geval (ik kom niet in aanmerking voor CGM, maar draag deze wel volledig op eigen kosten), heb ik elke euro goed nodig. En ook nog een huishouden om drijvende te houden. Dit weekend kreeg ik een brief binnen van de belastingdienst dat ik geld moest betalen, en die brief alleen heeft er voor gezorgd dat ik 2,5 dag met een enorm gevoel van paniek heb rondgelopen. Heb denk ik 5 uur geslapen in de afgelopen 3 dagen.

  Het enige is dat mijn arbo arts mij niet echt serieus lijkt te nemen en dat zorgt ook voor veel frustratie. Mijn gevoel zegt namelijk dat dit wel een echt probleem aan het worden is (of als is), maar ik er nu niet mee kan dealen omdat dit een belangrijke opdracht is voor mijn werkgever en ik die als enige kan uitvoeren. Alleen kan ik mij steeds en steeds slechter concentreren op mn werk en komt er steeds minder uit mijn handen. Ik wil wel van alles doen, maar fysiek ook daadwerkelijk iets doen lukt me niet.

  Ik weet ondertussen niet meer wat de volgende stap is. Letterlijk zie ik door de bomen het bos niet meer.

  Heeft iemand hier misschien tips?

  Reageer
  #2

  Hoi,

  Je hebt dus al contact met de bedrijfsarts, waar je niet veel aan hebt.

  Ik zou eerst naar de huisarts gaan en je van daaruit naar de POH laten sturen. Dan kunnen zij met je meedenken hoe verder. Bv maatschappelijk werk voor de praktische dingen, psychologische hulp voor de opgelopen spanningen.

  Uit ervaring weet ik dat zo weinig slapen tot meer klachten en problemen kan leiden. Dus wellicht kun je de huisarts ook vragen om 1 strip Lorazepam, waarvan je dan de pilletjes nog door 2 kunt breken. Een halfje kan er net voor zorgen dat je systeem (adrenaline) even stopt zodat je verdere escalatie kunt stoppen.
  Dit is geen oplossing, dus dan moet je ook hulp krijgen bij je problemen.

  Als het zo doorgaat, krijg je vanzelf een keer een escalatie. Of een werkconflict, of qua gezondheid. Dus ik hoop dat je het tij kan keren en hulp krijgt.

  Reageer

  Burn-out klachten kunnen een grote negatieve impact hebben op het dagelijks leven. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook dan helpen wij je graag verder.

  Partner content
  #3

  Het doet mij toch denken aan een forse burn out. Bespreek het met je huisarts of de psycholoog.
  Als er financiële problemen zijn, zoek dan hier op tijd hulp voor.

  Reageer
  #4

  Je gezondheid lijkt me toch het belangrijkst. Met stug doorgaan wordt die alleen maar slechter. Wat je financiën betreft kan je misschien hulp krijgen van een vrijwilliger. In mijn gemeente is er een tak van de schuldhulpverlening die zich bezighoudt met vroegsignalering en die kan doorverwijzen naar zo'n organisatie, om je financiën op de rit te krijgen en te kijken waar je mogelijk recht op hebt en zaken die goedkoper kunnen. Als je inkomen lager zou worden, kan je misschien in aanmerking komen voor bepaalde vergoedingen vanuit de gemeente.

  Wat je doet met je werk maar beter niet laten afhangen van zo'n arbo-arts. Ik ken het van de situatie van iemand met wie ik contact had. Zo iemand heeft jouw gezondheid niet als prioriteit. Weet niet wat handig is voor hulp omdat je al bij een psycholoog bent maar denk dat je wel ondersteuning kan gebruiken bij het praktische deel dus hoe nu verder met werk. Of zonder werk. Of een andere baan zoeken.

  Wat je gezondheid betreft jezelf goed in acht nemen. Zorgen voor volwaardige voeding. Voedingssupplementen kosten helaas weer geld. Heb zelf een uitkering en een vrijwilligersvergoeding en gebruik ook voedingssupplementen. Als je niet tegen zielige films kan dan wat anders doen of kijken.

  Reageer
  #5

  Wat een klein beetje rust kan geven is de rescue remedie. De nachtversie werkt wat beter tegen het piekeren en om wat beter in je lijf te zakken. Kost ook weer geld maar misschien dat het toch lukt en waarschijnlijk je vakantiegeld in zicht.

  Reageer
  #6

  Denk je er ook aan dat je bepaalde medische kosten kan aftrekken van de belasting? Daarom handig om wat hulp te hebben voor je financiële situatie.

  Reageer
Reageer op: Overspannen of toch burn-out?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief