• #1

  Goedemorgen.

  Ik schrijf hierbij graag mijn angstgedachten uit aangezien ik merk dat ze steeds terugkomen. Graag wil ik dan ook vragen of mijn angst reëel is.

  Bijna drie weken geleden heb ik een feestje gehad, een gala, en daarbij werd er flink wat alcohol gedronken. Dit resulteerde erin dat ik een gat in mijn geheugen had, het laatste gedeelte van de avond ben ik kwijt.

  Ik ben een jongeman en was samen met een vrouwelijke date daar, op een gegeven moment stond ik met vrienden en was ik eigenlijk wel klaar om naar huis te gaan. Dat is t punt waarbij het voor mij zwart werd in mijn geheugen. Vervolgens werd ik in mijn kamer (studentenhuis) wakker met mijn galapak nog aan, en ik was dus in slaap gevallen met mijn kleding aan. Vervolgens heb ik mijn kleding uitgedaan en ben ik verder gaan slapen, wat mij opviel was dat ik blijkbaar wel fit genoeg was geweest om mijn deur op slot te doen toen ik thuis kwam. De volgende ochtend heb ik gesproken met mijn huisgenoot en hij vertelde me dat we samen naar huis waren gefietst, echter had hij ook last van gaten in het geheugen.

  Op een of andere manier maakt dit geheugenverlies mij ontzettend angstig. Ik weet ergens wel dat ik niet ontzettend lazerus was want ik heb nog gesproken met mijn huisgenoot en blijkbaar ook samen naar huis gefietst. Ook heb ik in bed (denk ik) nog geappt met mijn date en gevraagd of zij al thuis was, daarvoor ook herhaaldelijk aangegeven dat ik naar huis zou gaan. Op een of andere manier speelt bij mij nu de angst dat er op de terugweg iets gebeurd is terwijl daar geen aanwijzingen voor zijn.

  Vroeger heb ik onnodig en zonder reëele oorzaak gelopen met de angst dat ik een SOA en daarmee hiv zou hebben opgelopen ná veilig contact. Na de testen was deze angst weg. Nu heb ik op een of andere manier de angst dat ik dus die terugweg iets gedaan zou moeten hebben met een meisje die ik niet ken, en daarbij onveilig contact heb gehad en een SOA heb opgelopen (HIV). Het lijkt dus wel alsof ik zelf situaties aan het creëeren ben in mijn hoofd, die ervoor zorgen dat mijn angst uit het verleden terugkomt.

  Ik begrijp dat dit misschien een lang en vaag verhaal is voor de lezer, maar ik wilde dit toch graag van mij afschrijven. Ergens haal ik kracht uit het feit dat ik dus netjes samen met een huisgenoot naar huis ben gefietst, en dus nog een aantal berichtjes heb gestuurd met de vraag of mijn date ook al thuis was (en waarschijnlijk tijdens het wachten op een reactie in slaap ben gevallen, vandaar de kleding), maar toch speelt ergens die angst van: Wat als? Wat als iemand mij iets heeft aangedaan die terugweg, wat als ik toch besloten heb iets te doen met iemand die ik niet kende en vooral: Dat ik dit allemaal volledig vergeten ben door de alcohol?

  Ik hoop dat mensen mijn verhaal lezen en serieus nemen, ik weet nou niet wat ik moet doen. Ergens ben ik bang voor een ziekte, maar ergens weet ik ook dat dit niet gegrond is. Ik hoop kracht te kunnen halen uit een eventuele reactie

  Reageer
  #2

  Ik wilde nog aangeven dat ik over het algemeen bekend ben met mijn angsten en er altijd alles aan doe om dit te voorkomen. Ik ben dan ook erg sceptisch op het gebied van seksueel contact, dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer ik iemand langer ken en richting een relatie zit. Diezelfde avond heb ik dus netjes mijn jas nog opgehaald uit de garderobe, ben ik (hopelijk) met mijn huisgenoot naar huis gefietst (hij zei; volgens mij zijn we samen vertrokken) en eigenlijk is er geen reden om te denken dat ik iets ontzettend stoms zou hebben gedaan, dat ik normaliter ook niet zou doen?

  Reageer

  Leven met angst kan je dagelijks leven nogal belemmeren. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook in dat geval helpen wij je graag verder.

  Angstklachten? Test ze zelf!TEST JEZELF
  Partner content
  #3

  Dit toch echt een irreële angst. Je moet echt met een psycholoog gaan praten

  Reageer
  #4

  Dankuwel voor een reactie. Ik denk inderdaad dat het daar tijd voor wordt. Momenteel kamp ik met de angst HIV (zonder een gegronde reden eigenlijk) doordat ik een beetje grieperige symptonen heb. Dit koppel ik met de angsten van vroeger en daarmee wordt 1+1=2.

  Hoe kan ik dit met een psycholoog het beste aanpakken, via een huisarts een doorverwijzing vragen?

  Reageer
  #5

  Je vraagt inderdaad aan de huisarts een doorverwijzing,

  Reageer
  #6

  Heb te telefonische hulp nodig wanneer je een angst- of paniekaanval hebt? Wil je over je angsten/klachten praten?

   

  Stuur een mail aan: [email protected]

  Voor meer informatie.

  Reageer
  #7

  Hoi,

  Dit is inderdaad wel erg naar! heb je wel eens overwogen om helemaal geen alcohol te drinken?

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook regelmatig last heb van 'gaten' in mijn geheugen als ik alcohol heb gedronken, zeker als het al niet zo lekker gaat én ik dan alcohol ga drinken.

  ik zou sowieso een doorverwijzing naar een psycholoog vragen voor dit probleem. Als je er nu niets aan doet en het 'probleem' zo laat dan wordt het mogelijk alleen maar ernstiger.

  Groetjes

  Reageer
  #8

  Dankjewel Anoniem,

  Ik ben momenteel al veel bezig met minderen van alcohol, in mijn studententijd is dit natuurlijk niet eenvoudig. Ook weet ik dat met sterke drank de kans op gaten in mijn geheugen groter wordt, daar ben ik dan ook mee gestopt. Ik merk dat ik ook vaak bij een avond waar ik wél (bijna) alles kan herinneren nog twijfel aan mijn gezonde verstand, ik bedenk me dan situaties in mijn hoofd die totaal tegen mijn persoonlijkheid ingaan. Dit laat wel zien dat het een psychologisch probleem is.

  Wanneer ik dit voor mezelf zo uitschrijf weet ik ook zeker dat ik mij eigenlijk niet zo zorgen hoef te maken, maar dan speelt het alsnog in mijn hoofd: “Maar wat als het dan tóch totaal anders is gegaan in het echt?” Stel een van die doemscenario’s blijkt echt gebeurd te zijn, terwijl ik dat in mijn hoofd al had afgesloten: Kan ik mijzelf dan ooit nog vertrouwen?

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi,

  Lijkt mij inderdaad naar! sowieso wel goed dat je bent gaan minderen met alcohol, alhoewel een avondje stappen met vrienden onder het genot van de nodige biertjes/shotjes altijd wel gezellig is.

  Als ik het zo lees dan komt het over alsof je de controle over jezelf en de situatie wilt behouden. Alcohol of drugs kunnen er voor zorgen dat je die controle iets meer (of in uitzonderlijke gevallen helemaal) verliest. Op zich denk ik dat veel mensen het fijn vinden om alles onder controle te hebben , én als je het los laat is het wel fijn dat je er van op aan kan dat je geen gekke dingen gaat doen. Ik kan overigens niet helemaal bepalen waar het bij jou aan ligt natuurlijk. Ik heb dit zelf ook regelmatig en ik denk altijd dat het er mee te maken heeft dat ik alles onder controle wil houden en toch ook wel perfectionistisch en onzeker ben.

  Het is helemaal niet zo erg om bang te zijn dat je dingen gaat doen die tegen je persoonlijkheid ingaan terwijl je dat niet met opzet doet en wilt. Ik zou het onlogisch vinden als je na een avondje drinken vreemd gaat én vervolgens weer verder gaat alsof er niets is gebeurd.

  Je hoeft niet perse direct een doorverwijzing te krijgen naar een Psycholoog volgens mij, bij mijn huisarts is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst 4 x een half uur met de praktijkondersteuner GGZ te praten. Dan kun je op basis van die gesprekken overleggen of een verdere doorverwijzing naar een psycholoog nodig is. Uiteindelijk moet je altijd je eigen hart én gevoel volgen!

  In elk geval heel erg veel succes en het beste!

   

  Reageer
  #10

  Ontzettend bedankt voor je reactie. Ik wil inderdaad de controle bij mijzelf houden en ik kan heel slecht er tegen wanneet ik dit verlies. Natuurlijk is een avondje los gaan soms leuk en fijn, maar wanneer ik dan iets kwijt ben word ik heel onzeker. Ik ben het dan ook volledig kwijt, heb geen enkele aanwijzing dát ik iets doms heb gedaan. Vaak hoor ik ook van vrienden dat ik niet eens zo lazerus was, en daarmee ook totaal geen aanwijzing dat ik iets totaal stoms zou doen. Want ik ben van mening dat ik ook met alcohol op nog wel helder kan nadenken, al wordt het allemaal wat losser natuurlijk.

  Op een of andere manier ga ik altijd van een situatie uit waar totaal geen aanwijzing voor is  en eigenlijk niet realistisch is, heel gek haha..

  Bedankt voor de tip van de huisarts!

  Reageer
  #11

  Hoi,

  Dat verhaal van die controle dacht ik inderdaad al, misschien heeft het ook met onzekerheid te maken?

  ik zou gewoon even contact opnemen met de huisarts. Vaak kan hij/zij er voor zorgen dat je de juiste hulp krijgt, en als dit niet het geval is kun je zelf het heft in eigen handen nemen en contact opnemen met bijvoorbeeld een instelling oid.

  Succes!

  Reageer
  #12

  Hallo,

  Anoniem heeft gelijk... vannacht had ik een vergelijkbare situatie. Na een avondje stappen ben ik eerder naar huis gegaan dan mijn huisgenoten, maar vanochtend was ik dit laatste gedeelte kwijt... Nu begint die angst weer, ik begin te denken: “Wat als ik iets doms heb gedaan, of wat als iemand mij iets heeft aangedaan”.. Ik werd vanochtend wakker in mijn kamer waar ik de deur vannacht nog op slot heb gedraaid, mn kleding netjes heb opgehangen en mijn pasjes (pinpas e.d.) terug in mijn portemonnee heb gedaan.

  Het lijkt mij dan toch dat dit opnieuw een niet reëele angst is?

  Reageer
  #13

  Hoi,

  Wat naar om te horen! ik kan niet voor jou bepalen of de angst die je voelt begrijpelijk is.

  Als ik het zo lees komt het probleem telkens terug , zoals ik al zei kan het dus goed zijn dat het probleemn steeds groter wordt.

  Ik zou je adviseren om echt even naar de huisarts te gaan. Je verhaal is echt niet gek en een huisarts rekent je hier niet op af.

  Groetjes

  Reageer
Reageer op: Angst
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief