Over water en over adem inhouden!

 • #1

  Weet er iemand bij hoeveel liter watervergiftiging kan optreden en binnen welke tijd?

  Hoelang kan iemand zijn adem inhouden tot het voor de gezondheid niet meer goed is voor dat ie stikt om het zo maar te zeggen?

  Reageer
  #2

  Een verdrinkingsproces duurt 3 à 5 minuten, waarvan maximaal anderhalve minuut bij bewustzijn. Na eventueel een tijd spartelen volgt de onderdompeling, waarbij de adem wordt ingehouden. Uiteindelijk hapt een mens automatisch naar adem als reflex, hierdoor lopen vaak de longen vol water. Het water in de longen wordt opgenomen in het bloedbaan, en het watervolume in het bloed neemt toe. De bloedcellen kunnen hier niet tegen en vallen uiteen waarbij het giftige kalium vrijkomt. Omdat het hart dat extra water op den duur niet meer kan rondpompen en door de kalium ontregeld raakt treedt er uiteindelijk een hartaanval op. In ieder geval zullen de hersenen na verloop van tijd geen zuurstof meer aangeleverd krijgen waardoor de hersendood intreedt.

  Bij zout water wordt er bloed naar de longen getrokken. Tot twee uur na de verdrinking is er nog kans om de essentiële levensfuncties weer op gang te krijgen. Bij zoet water komt het water sneller in de bloedbaan terecht.
  Hoe kouder, hoe langer na het ondergaan een drenkeling bij tijdige redding nog een kans heeft om te overleven. De lichaamsfuncties gaan dan zo langzaam dat er wat minder energie wordt verbruikt. Daar staat tegenover dat iemand in koud water sneller onderkoeld kan raken en sneller het bewustzijn verliest.

  Reageer
  #3

  Hallo Barend,

  Bedankt dat u er op gereageerd heeft.
  Alleen zou u het iets maklijker willen uileggen want ik snap er nu nog steeds niet zo heel veel van.
  En mijn vraag was eigenlijk bij hoeveel liter watervergiftiging kan optreden en eigenlijk niet van een verdrinking in een zwembad ofzo...
  Maar toch heel erg bedankt hoor.

  Groetjes Juliska

  Reageer
  #4

  Juliska, De uitleg hierboven was heel duidelijk. En zoveel water drinken totdat je verdrinkt is precies hetzelfde. Je longen kunnen het water dan ook niet meer verwerken.
  En je vraag over je adem inhouden is voor iedereen verschillend. Probeer maar zo lang mogelijk je adem in te houden. Het is al knap als je dat langer als een minuut volhoudt.Je kunt het trainen om het langer vol te houden. Lees het antwoord hierboven nog eens rustig of laat het door iemand uitleggen. Het geeft gewoon alle antwoorden hoor!
  Een tijdje geleden stond op dit forum ook al een vraag over watervergiftiging. Hoeveel liter kan een mens maximaal drinken, was toen de vraag. Misschien kan je die nog even opzoeken.

  Reageer
Reageer op: Over water en over adem inhouden!
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief