Laag ferritine

  • #1

    Ik heb de volgende vraag. Afgelopen winter heb ik flink bloedarmoede gehad, zonder verklaarbare wijze. Tijd ijzertabletten geslikt, waardoor mijn heb omhoog is gegaan. Na een paar maanden zakte het weer en heb ik opnieuw medicijnen gekregen. Ik slik ze nu nog steeds (3 maanden). Mijn hb is goed, alleen mijn ferritine blijft laag, op 5. Hoe komt dit en is dit gevaarlijk? Daarnaast ben ik nog steeds snel moe, maar dit zou niet kunnen van een laag ferritine gehalte is mij verteld.

    Reageer
    #2

    Als je ferritine te laag is, ook al is je HB redelijk, kun je zeker klachten krijgen. Ben je hiervoor bij een specialist/internist geweest? Is ook je vitamine B12 en vitamine D gecontroleerd? Hoe oud ben je? Eet je een beetje gezond?

    Reageer
    #3

    Ik loop momenteel bij een internist. B12 en D zijn in het begin geprikt en die waren goed. Ik eet heel gezond, ook vlees. Ben een vrouw van 36. Wel veel buikklachten, vaak buikpijn. Getest op gluten, maar dat is er niet uitgekomen.

    Reageer
    #4

    Er gaat in ieder geval iets fout met de opname van ijzer. Dat zal dan verder onderzocht moeten worden. Is er ook een echo van je buik gemaakt? Waar zitten de buikklachten? Hoe is je ontlasting?

    Reageer
    #5

    Nee, geen echo.

    Ik heb met name last na het eten. Ontlasting is vaak dun en soms slijmerig. Er is wel getest op bloed in ontlasting, maar dat was er gelukkig niet. Buikpijn zit bij m’n darmen. Vaak krampende pijn.

    Reageer
    #6

    Dan zou het wellicht een ontsteking in je darmen kunnen zijn die de ijzeropname belemmerd. Maar daar zal dan verder naar gekeken moeten worden

    Reageer
    #7

    Dank voor de informatie. Ik ga het voorleggen en hopelijk komt er iets uit!

    Reageer
    #8

    Voor de opname van ijzer zijn ook andere stofjes belangrijk, zoals magnesium, mangaan, molybdeen, lysine, vitamine B en C en vele andere. Factoren die de opname belemmeren zijn fytinezuur, calcium (zuivel) en cafeïne. Een complementair genezer zou je aanvullend advies kunnen geven. Wel laten nakijken of er niet een onderliggend probleem is. Gezond eten is een loze kreet. Gaat erom dat je evenwichtig eet en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Eventueel medicijngebruik zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen, wat langere tijd nog klachten kan geven, zoals na antibiotica.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ferritine 13 juli 15.0
    Ferrari 22 aug 13.0

    Reageer
    #10

    Dat is te laag dus er is ijzertekort...

    Reageer
    #11

    Lauren hier hetzelfde probleem. Ik heb al jaren een ijzer en ferritinetekort. Mijn ferritinewaarde was de laatste keer 5. Hij is ook weleens 3 geweest. Ook heb ik een normaal hb. Nu eet ik een paar weken geen gluten..gewoon om te kijken wat dat doet. Eind januari weer bloedprikken. Ik ben overigens getest op coeliakie (alleen bloedonderzoek) en daar kwam niks uit. Maar die test is niet betrouwbaar genoeg. Wat je kan doen is een voedingsdagboekje bijhouden. Hier gaan complexe eiwitten niet goed. Zoals vlees, ei, dierlijk zuivel, gluten. Ben benieuwd hoe het nu met je gaat..

    Reageer
    #12

    Bij mij is ferritine 0,6. Ik heb al jarenlang last van ijzertekort en bloedarmoede. Verder heb ik geen andere klachten (behalve vermoeidheid, maar dat is vanzelfsprekend). Door ijzer slikken gaat ferritine niet echt om hoog. Wat kan ik nog meer doen?

    Reageer
    #13

    @GJ

    Je huisarts vragen of het per infuus of door injecties toegediend kan worden

    Reageer
    #14

    Er zou dan onderzocht moeten worden wat de oorzaak van het ijzertekort is

    Reageer
    #15

    Ijzer Infuus krijgen.

    Reageer
Reageer op: Laag ferritine


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief