Oogwit: rare/verdikte plekjes/pinguecula (pingueculae)

 • #1

  Hoi forummers,
  Op mijn oogwit zitten rare plekjes. Een bultje en een gelig bultje/plekje dat wat zachter is. Het glimt soms enorm (en er loopt een ader heen). De plekjes zitten tegen het hoornvlies (de kleur) aan, en het oogwit ziet er beschadigd of raar uit.
  Zo'n plekje heet een pinguecula (pingueculae in meervoud). Er is niks aan te doen, zegt men. Opereren wordt doorgaans (in Nederland) echt niet aangeraden. Maar ik vind het zeer ontsierend!

  - Heeft iemand deze plekjes ook?
  - Heeft iemand ervaring met de bestrijding ervan?
  - Heeft iemand ze misschien laten verwijderen en met welke resultaten?

  Ik hoor heel graag van jullie, het is een rotprobleem.

  Groetjes,
  Ping

  Reactie
  #2

  Pingueculae zijn geelachtige, licht verhoogde lesies op het oppervlak van het witte deel van het oog (sclera) dicht bij de rand van het hoornvlies. Ze worden meestal gezien in de ruimte tussen de oogleden, het gebied dat wordt blootgesteld aan de zon.

  Pingueculae komen voornamelijk voor op middelbare leeftijd en bij oudere mensen die veel tijd in de zon doorbrengen, maar ook bij jongere mensen en zelfs bij kinderen, met name bij diegenen die vaak buiten in de zon zijn zonder bescherming van een zonnebril of petje.

  Pingueculae kunnen een geïrriteerd gevoel geven, alsof er iets in het oog zit.

  Soms kunnen pingueculae groter worden en gaan ontsteken, een aandoening genaamd pingueculitis.
  Irritatie en roodheid van het oog door pingueculitis zijn meestal het gevolg zijn van blootstelling aan zon, wind, stof of extreem droge omstandigheden.

  De behandeling van pinguecula hangt af van de ernst van de klachten.
  Iedereen met pingueculae wordt geadviseerd de ogen op zonnige dagen goed te beschermen. Oogdruppels worden voorgeschreven bij lichte vormen van pingueculitis, ter verlichting van droge ogen en irritatie.
  Steroïde oogdruppels of anti-ontstekings geneesmiddelen zijn nodig als er sprake is van een significante ontsteking en zwelling.

  In ernstige gevallen kan chirurgische verwijdering van de pinguecula kan worden overwogen, wanneer het de visus belemmert, wanneer het het dragen van contactlenzen verhindert of wanneer het knipperen met de ogen erg irritant geworden is.

  Pingueculae kunnen leiden tot de vorming van pterygia.

  Reactie
  #3

  Veel dank voor de reactie, deze info had ik zelf echter ook al gelezen!
  Ik ben nu op zoek naar mensen die:

  - pinguecula(e) hebben
  - het hebben laten weghalen (operatie), waar/hoe, en met welke resultaten?
  - of bij wie het (op andere wijze) minder is geworden, en waardoor?
  - (andere) ervaringen/tips hebben!

  Heel veel dank voor de reacties,
  groetjes,
  Ping

  Reactie
  #4

  ik heb er ook last van!
  het vervelende bij is dat het is gaan ontsteken. de oogarts had het over pinguecalitis.
  ik heb nu druppels gekregen: tobradex.
  van de huisarts kreeg ik een aantal dagen ervoor ook al kunsttranen (?).

  het is nu al een aantal weken flink rood en echt geen prachtig gezicht.
  de druk is nu gelukkig wel weer van mijn oog af en dat voelt een heel stuk prettiger.
  ik had vreselijk veel last van het licht met als gevolg dat ik zowat dag en nacht met zonnebril rondliep. zie je me al zitten met zonnebril op de bank tv te kijken?

  Ik hoop nu dat het snel over gaat. volgende week moet ik weer naar de oogarts en ik hoop eigenlijk dat hij zegt dat het er beter uitziet!
  Maar tot dusver is het niet minder maar lijkt het erger..
  de witte vlek is groter en ik merk de afgelopen dagen dat ik wat wazig zie. (ik draag geen bril o.i.d.)

  Ik heb wel wat informatie gezocht op internet en steeds geven ze aan dat het bij 'oudere' personen voorkomt. Helaas.. ik ben 27 (is toch niet heel oud?)

  Ik ben wel benieuwd naar andere verhalen! Hoe is de irritatie/ontsteking bij jullie afgelopen?
  Mijn oogarts had het over 2 opties; druppelen/zalf of operatie.. wat is jullie mening?

  groeten maureen

  Reactie
  #5

  Gelukkig heb ik weinig last van ontsteking; ik heb het één keer goed gehad, waarna de pinguecula ook iets groter was geworden en bleef (helaas). De pinguecula rechts geeft verder geen last, maar de pinguecula links wél. Het zeurt en trekt, zeg maar. Daarom wil ik er ook vanaf en daarnaast ook om cosmetische redenen.

  Ik sprake een (goede) arts, die zei: Ik kan het gewoon wegsnijden, want het is een (klein) overschot aan slijmvlies en slijmvlies heelt snel en goed. Het klonk opeens best 'aantrekkelijk', straks van dat plekje af te zijn. Tegelijk heb ik de laatste maanden gelezen over transplanten van je eigen oog of van membraan (en over lijm), en nu gaan we gewoon snijden met wellicht één hechtinkje?

  Moet ik dit doen? Ik weet het niet... ik wil wel iets!

  Hoe gaat het nu met jou?

  Groet,
  Ping

  Reactie
  #6

  Ik ben vandaag bij de oogarts geweest. De roodheid is gelukkig een heel stuk minder. de verdikking leek hem juist iets groter geworden en dat is ook zo.
  ik gebruik nu al 2 weken tobradex en moet het nog 4 weken blijven gebruiken tot de volgende afspraak.
  Ik had bij hem aangegeven dat ik wat wazig begin te zien maar dat had volgens hem niets te maken met de druppels. volgens mij heb ik anders gelezen maar goed..
  hij heeft het verder niet gehad over operatief verwijderen oid.
  wel is de oogdruk toegenomen. vorige keer was het links 19 en rechts 18 nu was het links 27 en rechts 19.

  Het gaat dus redelijk alleen die oogdruk is omhoog gegaan en de zwelling is erger geworden.

  Ik weet in jou geval ook niet wat ik zou doen.
  Het vooruit zicht zowel bij jou als bij mij dat het iets blijvends is is niet prettig!
  Ik zou er serieus over nadenken om die operatie te laten doen.
  Ik hoop echt niet dat mijn oog de rest van mijn leven zo rood eruit ziet! vreselijk!

  laat je nog even weten wat je doet?
  groeten maureen

  Reactie
  #7

  Ik weet niet wat ik ga doen, hoor! De operatie is me eigenlijk meer afgeraden dan aangeraden. Men kan namelijk niet geheel voorspellen wat het resultaat zal zijn. Je kunt er wat littekenweefsel aan overhouden, wat net zo vervelend (storend) kan zijn als de pinguecula. Ook weet ik niet of ik de plekjes nou moet laten wegsnijden (zoals één arts adviseerde, omdat ze klein zijn) of dat ik moet gaan voor een transplantaat (zoals anderen adviseerden, die ook ietsje meer ervaring leken te hebben). Deze anderen waren ook wat terughoudender over de resultaten.

  Daarom ben ik op zoek naar mensen in Nederland die een pinguecula-operatie hebben ondergaan! Zijn die er nu helemaal niet!?
  Ik lees dat de ingreep in de VS wel geregeld wordt gedaan en heb ook wat gelezen van de patienten aldaar. Bij één jongen, die me foto's stuurde, zijn de resultaten goed geworden. Niet perfect, wel veel beter (zijn ogen waren geregeld ook rood). Over echt littekenweefsel heb ik nog nooit gelezen (wel dat de ogen wat roodachtig kunnen blijven waar de plekjes zaten of zeker als je moe bent etc.).

  Ik heb geen last van erge roodheid of ontsteking van de pingueculae, dus dat scheelt. Anders is een ingreep mogelijk wel een makkelijker keuze. Wel vind ik de plekjes vreselijk storend, en ook geeft er één klachten. Ik wil er dus echt vanaf. En mogelijk zien je ogen er na een ingreep goed uit, maar wat als het erg tegenvalt? Ik durf er vooralsnog niet aan... Ik zou wel eens willen spreken met zo'n arts in de VS, maar dat wordt een kostbare zaak (reis, maar vooral de ingreep zelf, ze durven er daar nogal wat geld voor te vragen).

  Hoe gaat het nu met jou, Maureen?

  Groet,
  Ping

  Reactie
  #8

  Lees ook:

  Pinguecula
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/200819-Pinguecula.html

  Gele verdikking in oogwit
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/96482-gele-verdikking-in-oogwit.html

  Gele plekken in oogwit
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/95793-Gele-plekken-in-oogwit.html

  Gele ogen
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/235708-Gele-ogen.html

  Blauw vlekje op het oog
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/214536-Blauw-vlekje-oog.html

  Witte bolletjes in oogbol
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/95615-witte-bolletjes-op-oogbol.html

  Geel stukje in oog, irritatie en pijn
  http://www.dokter.nl/forum/Ogen/239533-Geel-stukje-in-oog-irritatie-pijn.html

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste Ping,
  Bij mij is sinds 2 weken pinguecula geconstateerd.Ben helemaal in paniek, ik kan op geen enkele site ergens vinden dat het over gaat. Ik werk ook nog eens met mijn ogen, dwz ik ben beeldend kunstenaar, kijken is voor mij werken.
  Ik heb voor over 2 weken een afpraak gemaakt met een gespecialiseerde oogkliniek in Duitsland, voor mij niet ver want ik woon 6km vd grens.
  Ben heel erg benieuwd wat ze daar zullen zeggen.
  Het schijnt o.a. van teveel zonlicht te komen, maar ik draag ALTIJD een zonnebril, dus...
  Vooralsnog zijn de verschijnselen bij mij flexibel, ik heb een heel klein wit bolletje op mijn oogwit met daaromheen rode adertjes, geen gezicht! Maar soms heb ik zomaar 3 kleine witte bolletjes en veel meer rode adertjes.
  vr,gr Hilda

  Reactie
  #10

  Wat is een pinguecula?
  Dit is een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog, vaak aan de neuszijde, veroorzaakt door een opeenhoping van bepaalde 'eiwitten' (amorfe deposities). Het is een goedaardige verdikking van het slijmvlies.
  Het is zichtbaar op het witte deel van het oog, langs de rand van het regenboogvlies, vaak aan de neuszijde en soms ook aan de buitenzijde. Er is geen ingroei in het hoornvlies (zoals het geval is bij een pterygium). Deze aandoening komt erg veel voor in de Nederlandse bevolking.
  Het is een onschuldig verschijnsel en geeft meestal geen klachten. Soms kan een pinguecula wel problemen opleveren bij het dragen van contactlenzen (de rand van de contactlens komt dan tegen de verdikking aan)

  Lees verder/Bron:
  http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/pterygium_pinguecula/

  Reactie
  #11

  Ik heb dat ook en nu willen ze het verwijderen met de mededeling dat het een strontje is. Een zgn vetbultje,ik ben het er niet mee eens, want als ik naar de foto's kijk op internet ziet dat er heel anders uit.

  Reactie
  #12

  Een strontje zit toch op/in je ooglid? niet op/in je oog? Of heb ik het nou mis?

  Reactie
  #13

  Zelf heb ik ook een pinguecula gehad. Er zaten twee plekjes naast mijn iris en het voelde alsof ik vuil in mn ogen had. De dokter vertelde me dat dit dus twee pinguecula's waren. Aangezien ik nog maar 21 ben en hoorde dat het waarschijnlijk niet weg te halen was, baalde ik behoorlijk. Ben direct bezig gegaan met oogdruppels (homeopathische) en het werd steeds minder. Ik ben nu een maand verder en heb nergens last meer van. De pinguecula's zijn verdwenen, en ik ben dus erg blij met het resultaat.

  Dus blijkbaar is het mogelijk dat het geneest

  Reactie
  #14

  Welke homeopatische oogdruppels heb je gebruikt?

  Grtz,

  J.

  Reactie
  #15

  Ik heb het helaas ook erg,Hugo ben heel erg benieuwd wat voor homeopatische druppels jij gebruikt!

  Groet Bea

  Reactie
Reageer op: Oogwit: rare/verdikte plekjes/pinguecula (pingueculae)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief